Cum se face numărarea săptămânilor de sarcină?
 

Cum se face numărarea săptămânilor de sarcină?

Dincolo de estimarea nașterii, calcularea săptămânilor de sarcină ajută medicii să monitorizeze în mod corespunzător dezvoltarea bebelușului și pregătește mamele pentru schimbările din organism.
Cum se face numărarea săptămânilor de sarcină?

Ultima actualizare: 19 iulie, 2022

Numărarea săptămânilor de sarcină nu mai este la fel de complicată ca în trecut. Înainte, doar simptomele ajutau la calcul. Dar acum este mai simplu. Metodele comune sunt ultrasunetele, testul hormonal cu indicator de concepție sau calculatorul special. Testele tradiționale de urină sau de sânge contribuie și ele la numărătoare.

Diferența între săptămânile de gestație și săptămânile de sarcină

Greșelile de calcul sunt cauzate de confuzia dintre doi termeni: săptămâni de gestație și săptămâni de sarcină . Primele sunt numărate din momentul în care bebelușul începe să se formeze, adică la aproximativ 2 săptămâni după data ultimei menstruații.

Un articol publicat de Universitatea Catolică Los Angeles de Chimbote afirmă că gestația durează 266 de zile sau 38 de săptămâni. Dar, dacă numărați în săptămâni de sarcină, vor fi 40.

Importanța ultimei menstruații

Deși există modalități avansate de calcul, cunoașterea datei ultimei menstruații este esențială pentru o numărare precisă. Priviți pe un calendar data ultimei menstruație și numărați din 7 în 7, fiecare a șaptea zi fiind o săptămână de viață pentru făt.

Este important sa faceți calculul din prima zi a ultimei menstruații. Deși poate părea o informație nesemnificativă, cunoașterea acestei date este valoroasă și pentru alte proceduri.

Potrivit unui articol din revista Progress in Obstetrics and Gynecology, cunoașterea datei ultimului flux menstrual facilitează interpretarea medicală a analizelor.

Calendar pentru numărarea săptămânilor de sarcină

Cum se face numărarea săptămânilor de sarcină?

Pentru a cunoaște săptămânile scurse într-o sarcină, vă prezentăm metodele pe care le folosesc în general atât medicii, cât și mamele:

1. Ultima menstruație

Din prima zi a ultimei menstruații, numărați din 7 în 7. Data probabila a nașterii va fi când veți ajunge la 40 de săptămâni.

2. Ultrasunete

O parte fundamentală a controlului prenatal sunt ecosonogramele. Acestea permit cunoașterea evoluției de la embrion la făt.

Medicii folosesc ultrasunetele pentru a monitoriza creșterea fătului. Este modalitatea ideală de a număra săptămânile. Toate ecografiile sunt importante, dar evaluarea din primul trimestru este esențială pentru a determina anomaliile cromozomiale și pentru a preveni complicațiile obstetricale. Acest lucru este explicat într-un articol din Anales de la Facultad de Medicina.

3. Data concepției

Un ciclu obișnuit are, în medie, 28 de zile. Ziua 14 este cea a ovulației. Dacă știți exact data concepției, numărați de acolo 38 de săptămâni sau 266 de zile pentru a estima data nașterii.

4. Test hormonal cu indicator

Nivelurile de gonadotropină (hCG) în sânge cresc în timpul sarcinii. Testul de laborator arată cât de avansată este sarcina. Creșterea nivelului hormonului gonadotrop se manifestă până în săptămânile 10-12; apoi, hormonul se stabilizează sau scade.

5. Calculatoare de sarcină

Calculatoarele gestaționale sunt aplicații online sau pentru telefonul mobil în care introducem data ultimei menstruații. Rețineți că aceste programe oferă doar o estimare și fiecare sarcină este diferită. Rezultatul poate să nu coincidă cu data la care se va naște copilul.

6. Înălțimea uterului

Înălțimea fundului uterin este un instrument de măsurare a mărimii fătului, explică Clinica Mayo. După 24 de săptămâni, înălțimea uterului în centimetri tinde să se potrivească cu săptămânile de sarcină. Dar acest lucru nu este exact.

Medic ce explică numărarea săptămânilor de sarcină

De ce este importantă numărarea săptămânilor de sarcină?

Cunoașterea cu exactitate a săptămânilor de sarcină facilitează evaluările prenatale, verificarea stării de sănătate a fătului și anticiparea oricăror proceduri necesare. Calculul ajută și la abordarea cazurilor de naștere prematură și nu permite sarcinii să depășească 40-41 de săptămâni.

Calculul ajută și la anticiparea transformărilor pe care le veți experimenta. Împreună cu medicul, stabiliți dieta indicată pentru dezvoltarea optimă a sarcinii, vă asigurați în ce măsură puteți face mișcare fără limitări și, cel mai bun lucru, vă pregătiți pentru sosirea copilului.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.