Cum pregătești nașterea copilului - Doza de Sănătate
 

Cum pregătești nașterea copilului

Nașterea unui copil schimbă viața părinților, a fraților și chiar a animalelor de companie. Află cum te poți pregăti pentru sosirea bebelușului în acest articol!
Cum pregătești nașterea copilului

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Pregătirea pentru sosirea bebelușului presupune mult mai mult decât simpla cumpărare a unui pătuț sau a unei mese de schimbat scutece. Părinții, frații și chiar animalele de companie trebuie să fie pregătiți emoțional pentru schimbările ce urmează. Află cum să pregătești nașterea copilului pentru ca totul să decurgă fără probleme!

Nașterea unui nou membru al familiei este, de obicei, un moment de fericire absolută. Cu toate acestea, acel om mic va modifica tot ce știai odată. Mai jos, îți împărtășim câteva sfaturi pentru a te ajuta să te pregătești pentru sosirea bebelușului la nivel practic și emoțional.

Cum pregătești nașterea copilului

Am împărțit aceste sfaturi în practice și emoționale pentru a-ți ușura orientarea pe parcursul articolului.

În primul rând, vom vorbi despre lucrurile pe care trebuie să le faci și să le cumperi înainte de nașterea bebelușului. În al doilea rând, vom aborda pregătirea mintală și emoțională necesară pentru a face față noilor schimbări.

Ce ar trebui să faci și să cumperi ca să pregătești nașterea copilului?

Femeie și nou-născut
Pregătește-te pentru sosirea bebelușului organizându-ți toate lucrurile. De asemenea, pregătirea emoțională este la fel de importantă.

Știm că ai acum o mie de lucruri în minte. Sarcina este un moment de introspecție, fericire și nervi. Cu siguranță, uneori, vei simți că nu ajungi să faci tot ce vrei și asta te stresează. Respiră adânc și relaxează-te. Nimic nu este mai important decât tine și copilul tău.

Iată o scurtă listă de sarcini care te pot ajuta să iei decizii și să stabilești priorități atunci când mergi la cumpărături pentru bebeluș.

1. Unde va dormi copilul?

Primul lucru pe care ar trebui să-l stabilești este locul unde va dormi bebelușul tău. Răspunsul la această întrebare este esențial pentru a ști ce trebuie să faci și să cumperi. Iată opțiunile:

  • Dormi cu bebelușul tău în aceeași cameră. Dacă aceasta este decizia ta, înainte de a începe să decorezi camera bebelușului, ar trebui să te gândești dacă pătuțul se potrivește în camera ta și unde și cum îl vei amplasa.
  • Dormi cu bebelușul în pat. Dacă ai optat pentru această variantă, trebuie să te asiguri că faci acest lucru în siguranță. Asociația Spaniolă pentru Copii recomandă utilizarea unui pătuț lateral în acest caz.
  • Bebelușul tău va dormi în propria cameră. În acest caz, ar trebui să ai camera complet pregătită pentru sosirea sa.

2. Achiziții esențiale pentru bebeluș

Cum pregătești nașterea copilului decorând camera
Decorarea camerei bebelușului și pregătirea tuturor elementelor esențiale sunt interesante pentru viitorii părinți.

Nu este nimic mai tentant decât să mergi la cumpărături pentru bebelușul tău. Totuși, acest lucru poate duce la cumpărarea de lucruri inutile. Îți recomandăm să pregătești o listă cu elementele esențiale și să o respecți pentru a evita cheltuielile excesive. Cu toate acestea, ar trebui să știi că te poți lipsi de unele lucruri. Iată câteva dintre achizițiile fundamentale:

  • Un coș, dacă intenționezi să-l utilizezi (poți alege oricând să folosești un pătuț)
  • Un pătuț, fie lateral, fie clasic
  • O masă de schimbat scutece
  • Așternuturi
  • Un sac de dormit (sau două)
  • O cadă de baie
  • Prosoape de baie (cel puțin două)
  • Scutece și șervețele. Te sfătuim să nu cumperi prea multe, deoarece bebelușii cresc rapid.

3. Cărucior tip umbrelă sau cărucior clasic pentru bebeluși?

Una dintre marile întrebări ale părinților este dacă dorești să cumperi un cărucior clasic sau un alt tip. De obicei, părinții comandă căruciorul cu cel puțin trei sau patru luni înainte de data nașterii copilului.

Trebuie să decizi cum intenționezi să-ți plimbi copilul. Căruciorul pentru jogging poate fi interesant, deoarece îți permite mai mult spațiu de manevră. Gândește-te la asta!

4. Hainele bebelușului

Bebeluș înfășat
Când vine vorba de pregătirea sosirii bebelușului, ar trebui să acorzi atenție diferitelor tipuri de îmbrăcăminte și scutece de care vei avea nevoie. Cu toate acestea, nu uita că bebelușii cresc rapid!

De asemenea, s-ar putea să te întrebi câte haine trebuie să cumperi. Ca și în cazul scutecelor, ar trebui să eviți achiziționarea excesivă de haine pentru nou-născuți din două motive:

  • Bebelușii cresc foarte repede și își schimbă dimensiunile în câteva săptămâni.
  • Oamenii cumpără, de obicei, haine de cele mai mici dimensiuni pentru a le oferi cadou.

În acest moment, te întrebi ce trebuie să faci. Cel mai practic mod de a gestiona situația este să vorbești cu acei oameni care știi că îți vor oferi cadouri pentru a coordona cu ei ceea ce ai nevoie, precum și dimensiunea hainelor. Bebelușul va avea nevoie de aproximativ:

  • 10 salopete
  • 5 perechi de șosete
  • 10 tricouri și pantaloni
  • 10 pijamale
  • 5-6 pulovere
  • 2 bonete pentru bebeluși

5. Geanta pentru spital

Nu aștepta până în ultimul minut pentru a-ți pregăti geanta pentru spital. Pregătește-o din timp, astfel încât să nu uiți nimic important, cum ar fi încărcătorul de telefon mobil, hainele pentru tine și bebeluș, scutecele și tot ce îți trebuie pentru șederea în spital.

6. Pregătește-ți casa pentru sosirea bebelușului

Când se apropie data nașterii, casa trebuie să fie gata. Aceasta înseamnă să depozitezi totul în cămara, să menții casa curată și ordonată și să ai un plan de acțiune. Cu alte cuvinte, trebuie să știi, de exemplu, cine va avea grijă de ceilalți copii sau de animalul tău de companie cât timp vei fi plecată.

Cum pregătești nașterea copilului la nivel emoțional

Mamă și bebeluș
Nașterea copilului îți va schimba viața pentru totdeauna, așa că relaxează-te și bucură-te de această etapă.

Nașterea bebelușului tău îți va complica viața. Primele zile vor fi palpitante și epuizante și trebuie să fii conștientă de acest lucru în timpul sarcinii.

A fi părinte nu este ușor. Te vei confrunta cu o lume necunoscută, chiar dacă ai deja alți copii. Fiecare bebeluș este diferit, cu propriile nevoi și așteptări, la fel ca fiecare părinte.

Dacă ai un alt copil, este important să-l pregătești pentru schimbările care vor urma. Nu este ușor să devii un frate mai mare. Prin urmare, ar trebui să-i vorbești, să-i citești povești despre această situație și, mai presus de toate, să fii foarte răbdătoare în primele luni. Arată-i cât de mult îl iubești, deoarece s-ar putea simți afectat de sosirea noului bebeluș.

Același lucru s-ar putea întâmpla și cu animalul de companie, care nu mai primește la fel de multă atenție. Animalele de companie sunt ca niște copii, ceea ce înseamnă că au nevoie de răbdarea și înțelegerea noastră până se adaptează la noua situație.

Nu minimiza modificările. Fii conștientă de faptul că viața ta, precum și viața întregii tale familii, este pe cale să se schimbe. Pregătește-te pentru neașteptat, îmbrățișează-ți noua viață și nu lasă o noapte de neliniște să te împiedice să te bucuri de acest moment minunat pe care îl trăiești.

După cum poți vedea, pregătirea pentru sosirea bebelușului este mult mai complicată decât a merge la cumpărături. Trebuie să fii conștientă de faptul că acest lucru îți schimbă drastic viața și că nu vei putea controla totul. În ciuda fricii pe care nașterea o poate provoca, nu există nimic mai frumos în lume!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.