Îngrijirea pielii bebelușilor: aspecte esențiale - Doza de Sănătate
 

Îngrijirea pielii bebelușilor: aspecte esențiale

Pielea unui nou-născut este delicată și necesită îngrijire specială. De aceea, trebuie să știi cum să o îngrijești corect și ce produse să folosești. Vrei să afli mai multe despre îngrijirea pielii nou-născuților? Continua să citești!
Îngrijirea pielii bebelușilor: aspecte esențiale

Ultima actualizare: 06 octombrie, 2020

Îngrijirea pielii bebelușilor nou-născuți este un aspect foarte important de care toți părinții trebuie să fie conștienți. Pielea copiilor sănătoși formează o barieră rezistentă de protecție, care continuă să se dezvolte cel puțin în primul an de viață.

În consecință, susceptibilitatea la uscăciune și iritație din cauza factorilor externi este mai mare decât la alte vârste. Din acest motiv, prea multă căldură sau prea mult frig poate declanșa reacții alergice. De asemenea, anumite produse de curățare pot produce o reacție agresivă în contact cu pielea bebelușilor.

Citește mai departe pentru a afla mai multe informații utile despre îngrijirea pielii bebelușilor!

Îngrijirea pielii bebelușilor

În primul rând, este esențial ca produsele de curățare și hidratare pentru copii să fie bine tolerate și să nu modifice stratul cornos (stratul exterior al epidermei). După naștere, pielea este sensibilă și expusă la factori care pot determina distrugerea barierei cutanate.

Acești factori includ:

  • Salivă
  • Secreții nazale
  • Urină
  • Fecale (inclusiv enzime fecale)
  • Murdărie

Din cauza expunerii zilnice la acești factori, este esențial să existe o curățare optimă a pielii și o protecție adecvată a barierei cutanate a bebelușului. Pentru aceasta, îți recomandăm să pui în practică principiile pe care le vom detalia mai jos.

Igienă

Igiena pielii unui nou-născut ar trebui să înceapă atunci când temperatura corpului este stabilizată. La naștere, pH-ul pielii este neutru. Mai târziu, devine acid.

Utilizarea săpunurilor alcaline determină o creștere tranzitorie a pH-ului și predispune bebelușul la infecții și iritații. Din acest motiv, se recomandă săpunurile neutre sau cu un conținut scăzut de acizi, fără parfum, în doze minime.

În primele două săptămâni, spală bebelușul ușor și numai cu apă caldă. Temperatura excesivă, utilizarea intensă a săpunurilor și băile prea dese sau prea lungi, printre altele, contribuie la uscarea pielii (dermatită iritativă), conform studiilor publicate în Dermatologie Pediatrică.

Citește mai mult:
Persoană care se ocupă de îngrijirea pielii bebelușilor
Igiena adecvată este cheia îngrijirii pielii nou-născutului. Ar trebui să eviți utilizarea săpunurilor parfumate.

Temperatură

Pentru a asigura o bună îngrijire a pielii copiilor, trebuie să iei în considerare temperatura mediului în care stă cel mic. Atunci când temperatura este prea ridicată, aceasta poate duce la apariția transpirației sau hipertermiei. În schimb, dacă este prea frig, poate apărea hipotermia sau paniculita.

Acesta este motivul pentru care va trebui să-i asiguri bebelușului o protecție adecvată împotriva schimbărilor de temperatură, în special vara și iarna. Conform informațiilor furnizate de Academia Americană de Pediatrie, bebelușii cu vârsta sub 6 luni ar trebui să fie ținuți cât mai departe de lumina directă a soarelui.

Soluții antiseptice

Utilizarea produselor care conțin antiseptice pentru curățarea pielii sănătoase nu este indicată. Antisepticul provoacă alterarea ecosistemului microbiologic cutanat și contribuie la proliferarea altor tipuri de microorganisme. De asemenea, pielea poate absorbi cu ușurință alcoolul și pot apărea arsuri sau modificări ale pH-ului.

Creme hidratante

Cremele hidratante pot fi utilizate ca parte a îngrijirii pielii bebelușului. Însă, acest lucru este valabil doar atât timp cât cremele au formula corectă pentru utilizare la copii. Acestea pot ajuta la îmbunătățirea barierei de protecție a pielii după îmbăiere. Chiar îți recomandăm să iei în considerare utilizarea acestora de două ori pe săptămână.

Pentru a evita efectele ocluzive, ideal este să aplici un strat subțire. Vei evita prinderea reziduurilor în pliurile pielii. În caz contrar, așa cum este detaliat într-un studiu apărut în Journal of Investigative Dermatology, pot apărea dereglări termice și colonizarea bacteriană.

Îngrijirea buricului

Restul cordonului ombilical cade, de obicei, la 5 – 15 zile după naștere. Acesta poate fi considerat o rană și, din această cauză, o posibilă poartă de acces pentru germeni.

Prin urmare, ar trebui să păstrezi buricul copilului uscat și curat, fără tifon sau altă protecție în jurul acestuia. De asemenea, copilul trebuie să poarte haine largi. Evită acoperirea regiunii ombilicale cu scutecul. În acest caz, se recomandă utilizarea unui agent antiseptic ce trebuie aplicat la fiecare schimbare de scutec.

Îngrijirea pielii în zona scutecului

Erupția de scutec este frecventă și afectează majoritatea copiilor cel puțin o dată. Mediul închis al scutecului adăpostește o interacțiune complexă de factori cu potențial dăunător. În acest sens, un studiu apărut în Indian Journal of Pediatrics evidențiază importanța menținerii zonei curate și uscate.

Dacă umezeala este reținută mult timp în scutec, frecarea crește. Drept rezultat, apar leziuni ale pielii, permeabilitate cutanată și proliferare microbiană.

Bebeluș căruia i se schimbă scutecul
Schimbarea constantă a scutecului este una dintre îngrijirile de bază pentru pielea nou-născutului. Acest lucru poate reduce riscul de erupție de scutec.

Un rezumat privind îngrijirea pielii nou-născutului

Pielea unui nou-născut este delicată, deoarece nu și-a dezvoltat pe deplin bariera de protecție. Din acest motiv, este important să acorzi o atenție sporită igienei și să te asiguri că utilizezi cele mai potrivite produse.

Ai responsabilitatea de a îngriji sănătatea pielii bebelușului și de a reduce riscul de reacții alergice sau infecții. De asemenea, va trebui să iei în considerare aspecte precum temperatura și utilizarea adecvată a antisepticelor și a cremelor hidratante.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Oranges T, Dini V, Romanelli M. Skin Physiology of the Neonate and Infant: Clinical Implications. Adv Wound Care (New Rochelle). 2015;4(10):587-595. doi:10.1089/wound.2015.0642
  • Gelmetti C. Skin cleansing in children. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2001;15 Suppl 1:12-15. doi:10.1046/j.0926-9959.2001.00003.x
  • Blume-Peytavi U, Lavender T, Jenerowicz D, et al. Recommendations from a European Roundtable Meeting on Best Practice Healthy Infant Skin Care. Pediatr Dermatol. 2016;33(3):311-321. doi:10.1111/pde.12819
  • Blume-Peytavi, Ulrike et al. “Recommendations from a European Roundtable Meeting on Best Practice Healthy Infant Skin Care.” Pediatric dermatology vol. 33,3 (2016): 311-21. doi:10.1111/pde.12819
  • Willis I. The effects of prolonged water exposure on human skin. J Invest Dermatol. 1973;60(3):166-171. doi:10.1111/1523-1747.ep12682082
  • Jindal AK, Gupta A, Vinay K, Bishnoi A. Sun Exposure in Children: Balancing the Benefits and Harms. Indian Dermatol Online J. 2020;11(1):94-98. Published 2020 Jan 13. doi:10.4103/idoj.IDOJ_206_19

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.