Conservarea laptelui matern - Doza de Sănătate
 

Conservarea laptelui matern

Mulsul și conservarea laptelui matern sunt uneori necesare. Pentru a face acest lucru în mod corespunzător și pentru ca laptele să-și mențină proprietățile, trebuie să urmezi anumite recomandări.
Conservarea laptelui matern

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Doar pentru că mamele lucrează sau studiază nu înseamnă că trebuie să înceteze alăptarea. De fapt, dacă știi cum să păstrezi corect laptele matern, vei avea mai multe opțiuni atunci când vine vorba de hrănirea cu biberonul. În acest articol, îți vom oferi câteva recomandări importante cu privire la conservarea laptelui matern.

Academia Americană de Pediatrie afirmă faptul că laptele matern este singurul aliment cu adevărat indicat în primele 6 luni din viața unui copil. S-a dovedit că laptele matern oferă multiple beneficii pentru sănătatea copilului. Din acest motiv, experții consideră că este convenabil ca bebelușul să fie alăptat până la vârsta de 12 luni și chiar mai mult dacă mama sau copilul doresc.

Deoarece mamele trebuie să își continue rutina zilnică pe tot parcursul alăptării, medicii le recomandă să învețe cum să păstreze corect laptele matern pentru hrănirea bebelușului în viața de zi cu zi.

Recomandări generale pentru conservarea laptelui matern

Copil care este alăptat

Laptele extras din sânul mamei și conservat corespunzător își păstrează majoritatea proprietăților. Laptele matern este mult mai bun decât orice formulă de lapte.

În orice caz, cel mai important lucru, atât la extragerea, cât și la depozitarea laptelui matern, este menținerea unei igiene adecvate. De exemplu, este esențial să te speli bine pe mâini înainte de a mulge sau manipula laptele.

De asemenea, asigură-te că speli bine recipientele cu detergent de vase și apă fierbinte. Este foarte important să etichetezi aceste recipiente cu data extragerii laptelui.

Pentru mai multă siguranță, urmează toate instrucțiunile de mulgere și depozitare, precum cele explicate în lucrările scrise de cercetătorii de la Universitatea Ricardo Palma. Cel mai convenabil este să pui laptele în recipiente mici, deoarece acest lucru ajută la conservarea acestuia și evită risipa.

Unde să depozitezi laptele matern și pentru cât timp?

Există două tipuri de recipiente pentru păstrarea corectă a laptelui matern. Primul tip reprezintă o sticlă sau un recipient din sticlă sau plastic fără bisfenol A, care se închide etanș. Al doilea tip este o pungă sterilă, cu închidere etanșă.

În ambele cazuri, ar trebui să depozitezi doar cantitatea de lapte pe care bebelușul o consumă la o singură masă. De exemplu, dacă bebelușul este obișnuit să bea 120 ml de lapte, îți recomandăm să nu pui mai mult de 120 ml în fiecare recipient. Desigur, nu uita să atașezi fiecărui recipient o etichetă cu data extragerii laptelui.

Durata de depozitare depinde de temperatura la care depozitezi laptele. Conform sfaturilor oferite de Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, laptele matern rămâne în stare bună până la 4 ore dacă este păstrat la temperatura camerei. Dacă se păstrează în frigider, este bun timp de aproximativ 4 zile.

Dacă vrei să păstrezi laptele matern timp de 12 luni, pune sticla sau punga în congelator. Cu toate acestea, pentru a nu pierde nicio calitate și pentru a-și păstra proprietățile, laptele trebuie consumat în termen de 6 luni.

Conservarea laptelui matern: metode

Conservarea laptelui matern

Dacă vei folosi laptele matern la scurt timp după extracție, nu este nevoie să îl congelezi. Pune-l într-un recipient curat care îl protejează. Dacă vrei să-l păstrezi pentru mai mult săptămâni, este necesar să-l păstrezi în congelator.

Pentru a conserva corect laptele matern, trebuie avute în vedere următoarele sfaturi:

  • Păstrează laptele matern rece înainte de a-l congela.
  • Dacă îl vei folosi în zilele următoare, este mai bine să îl păstrezi în partea din spate a frigiderului.
  • Dacă îl vei folosi în câteva săptămâni, cel mai bine este să-l congelezi. Ar trebui să faci acest lucru cât mai curând posibil după extracție.
  • Nu umple recipientele mai mult de trei sferturi, deoarece laptele matern se dilată când îngheață.
  • Recipientele ar trebui să fie amplasate, de preferință, în partea din spate a congelatorului, deoarece temperatura este constantă în acest loc.

Alte aspecte de luat în considerare

Laptele matern refrigerat tinde să se separe în straturi. Înainte de a-l oferi bebelușului, ar trebui să agiți ușor biberonul. Dacă exagerezi, unele proprietăți ale laptelui pot fi modificate.

Laptele decongelat rezistă timp de două ore la temperatura camerei sau 24 de ore în frigider. După decongelare, nu mai poate fi înghețat. Cel mai bun mod de a-l dezgheța este să-l așezi într-un recipient cu apă caldă.

În plus, nu dezgheța niciodată laptele în cuptorul cu microunde sau în apă clocotită. Aceste metode modifică drastic compoziția și proprietățile laptelui matern.

Este normal ca laptele matern să-și schimbe culoarea și să miroasă puțin în timpul refrigerării sau al congelării. Dacă au fost respectate toate instrucțiunile pentru depozitarea laptelui matern, nu este nevoie să-ți faci griji. Dacă mirosul este foarte intens, probabil că laptele nu este potrivit pentru consum, așadar trebuie să-l arunci.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.