Centura elastică de susținere pentru gravide - Doza de Sănătate
 

Centura elastică de susținere pentru gravide

Folosirea unei benzi abdominale de susținere în timpul sarcinii te va ajuta să-ți menții o postură mai bună și să te simți mai stabilă. Centura ajută și la atenuarea durerilor tipice de spate care însoțesc sarcina.
Centura elastică de susținere pentru gravide
Maricela Jiménez López

Verificat și aprobat de medicul Maricela Jiménez López.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Centura elastică de susținere pentru gravide, centura de maternitate, banda pentru abdomen și banda pentru sarcină sunt nume diferite pentru același accesoriu pe care îl folosesc multe femei în ultimele luni de sarcină. Însă, știi de ce folosesc gravidele această bandă și care sunt beneficiile sale? Dacă nu, citește mai departe, deoarece îți vom explica 5 avantaje ale utilizării unei centuri abdominale pentru gravide.

Centura elastică de susținere pentru gravide

Sarcina este o etapă foarte specială în viață, dar poate provoca, de asemenea, foarte mult disconfort din motive evidente. Odată cu creșterea bruscă a greutății și creșterea dimensiunii abdomenului, este normal să apară anumite disconforturi și dureri.

Din acest motiv, există diverse produse pe piață care au ca scop ameliorarea disconfortului femeilor însărcinate. Printre acestea se numără și benzile sau centurile pentru burtă.

Este important să menționăm faptul că nu orice bandă sau centura va funcționa. Benzile de graviditate sunt special concepute pentru anatomia femeilor însărcinate, așadar utilizarea oricărei alte benzi de corecție posturală nu va aduce aceleași beneficii și ar putea chiar să dăuneze posturii.

Ce beneficii au aceste benzi de maternitate și centuri de susținere pentru femeile însărcinate? Continuă să citești pentru a afla!

Beneficiile benzilor de susținere elastice pentru femeile gravide

Ajută la ameliorarea durerilor de spate

Tănără care poartă centura elastică de susținere pentru gravide
Utilizarea unei benzi abdominale în timpul sarcinii ajută la controlul posturii și la eliminarea disconfortului ce apare mai ales la nivelul spatelui.

Sarcina face ca femeia să se îngrașe și, de asemenea, să-și schimbe centrul de greutate. Ambii factori cauzează disconfort în diferite zone: zona lombară (partea inferioară a spatelui), colul uterin, etc. Din acest motiv, banda abdominală, care este reglabilă, este concepută pentru a susține partea inferioară a spatelui.

Centura elastică de susținere pentru gravide nu aplică nicio presiune asupra bebelușului și, de asemenea, ajută mama să aibă o postură mai bună, ceea ce va atenua și va ajuta la prevenirea durerii.

Pot fi ajustate la dimensiunea și creșterea burții

Deoarece sunt reglabile, aceste benzi pentru abdomen îți permit să le reglezi pe măsură ce burta ta crește. În acest fel, le poți folosi în funcție de nevoile tale în fiecare săptămână și le poți modifica dimensiunea odată cu trecerea timpului. În plus, poți folosi benzile elastice de susținere și după sarcină.

Se adaptează la mișcările tale

Aceste benzi pentru abdomen sau centuri de maternitate sunt concepute din elastic și dintr-o țesătură respirabilă care se adaptează mișcărilor naturale ale corpului. Acestea pot fi purtate fără probleme în timp ce mergi sau stai jos.

În plus, deoarece sunt foarte subțiri, îți vor stabiliza corpul și îți vor îmbunătăți postura fără să arate rău prin haine.

Te ajută să mergi mai bine

Gravidă la plimbare în parc
Îmbunătățind postura, banda sau centura te va ajuta în activitățile de zi cu zi, cum ar fi mersul pe jos.

Dimensiunea crescută a burții în ultimele săptămâni de sarcină aduce probleme suplimentare. Aceasta afectează semnificativ postura în sine și face ca activități simple, precum mersul pe jos, să fie complicate și tensionate.

Schimbarea centrului de greutate al corpului unei femei însărcinate o obligă pe aceasta să se arcuiască pe spate pentru a-și menține echilibrul atunci când merge. B enzile și centurile pentru abdomen sunt concepute special pentru a ajuta la îmbunătățirea posturii femeii însărcinate în timpul mersului, ținând fixă partea inferioară a spatelui pentru a crea mai multă stabilitate.

Sunt ușor de îmbrăcat și de dat jos

Aceste benzi elastice nu sunt deloc complicate. Dimpotrivă, banda sau centura se ajustează la dimensiunea corpului și la mișcări, dar se fixează cu ușurință doar cu velcro.

Mituri despre centura elastică de susținere pentru gravide

Tânără gravidă
Anumite mituri despre benzile pentru abdomen susțin că acestea ajută la prevenirea vergeturilor și la menținerea siluetei.

Există câteva mituri pe care este posibil să le fi auzit despre aceste centuri de maternitate. De exemplu, mulți oameni cred că ajută la evitarea vergeturilor; însă această afirmație este falsă. Pentru a evita apariția vergeturilor, cel mai bine este să folosești creme specifice sau alte remedii topice.

Un alt mit comun susține faptul că benzile pentru abdomen pot ajuta la modelarea corpului și a burții femeii în ultimele săptămâni de sarcină. Această afirmație este, de asemenea, falsă și nu este susținută de dovezi științifice. Corpul unei femei însărcinate se va schimba în mod natural pentru a se adapta bebelușului care crește în interior.

Precauții

Trebuie să consulți medicul specialist în legătură cu utilizarea oricărui tip de bandă de maternitate sau centură. Deși aceste benzi au multe beneficii, utilizarea excesivă ar putea provoca probleme precum pierderea tonusului muscular.

De asemenea, nu uita să urmezi cu strictețe instrucțiunile pentru plasarea benzii. Scopul este să ții burta și nu să pui presiune pe ea, așadar nu o strânge în jurul taliei atunci când o așezi.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Ho SS et al. “Effectiveness of maternity support belts in reducing low back pain during pregnancy: a review”, J Clin Nurs. 2009 Jun;18(11):1523-32. doi: 10.1111/j.1365-2702.2008.02749.x.
  • Natasha AMS Flack et al. “Adherence, tolerance and effectiveness of two different pelvic support belts as a treatment for pregnancy-related symphyseal pain – a pilot randomized trial”, BMC Pregnancy and Childbirth 201515:36
  • Pavelas Zachovajevas et al., “PHYSICAL THERAPY AND MATERNITY SUPPORT GARMENT: INFLUENCE ON CORE STABILITY AND LOW BACK PAIN DURING PREGNANCY AND AFTER DELIVERY”, UGDYMAS  KŪNO KULTŪRA  SPORTAS Nr. 3 (86); 2012; 99–106; BIOMEDICINOS MOKSLAI . https://www.lsu.lt/sites/default/files/dokuumentai/mokslas/zurnalas_ugdymas/kuno_kultura_386_2012_10_04.pdf#page=101

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.