Ce provoacă nașterea prematură? - Doza de Sănătate
 

Ce provoacă nașterea prematură?

Vrei să știi care sunt cauzele care pot provoca o naștere prematură? Află tot ce trebuie să știi în acest articol!
Ce provoacă nașterea prematură?

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Toate femeile însărcinate speră că vor putea să ducă sarcina la termen. De fapt, nașterea prematură este una dintre principalele temeri ale oricărui viitor părinte. În articolul de astăzi, îți vom spune ce factori provoacă nașterea prematură și ce simptome indică faptul că bebelușul ar putea veni pe lume mai devreme decât te aștepți.

Nașterea prematură – ce ar trebui să știi

Bebeluș prematur în incubator
Anumiți factori de risc, cum ar fi hipertensiunea, sunt asociați cu travaliul prematur.

Nașterea prematură apare după săptămâna 21 și înainte de săptămâna 37 de gestație. Potrivit limbajului medical, bebelușii care vin pe lume între săptămânile 37 și 40 sunt „născuți la termen”. Conform datelor statistice, cei născuți înainte de săptămâna 28 au șanse de supraviețuire de 65%, în timp ce restul au o rată de supraviețuire de 95%. Dar, apare întrebarea: ce provoacă nașterea prematură?

Factori ce provoacă nașterea prematură

Posibilele cauze ale travaliului prematur sunt numeroase și este dificil să le discutăm fără a evalua fiecare caz specific. În general, principalii factori care pot provoca travaliul prematur sunt:

1. Diabetul gestațional

Diabetul provoacă nașterea prematură
Gestionarea diabetului gestațional ajută la prevenirea complicațiilor în timpul sarcinii.

Diabetul gestațional este un factor de risc care ar putea duce la nașterea prematură. Cu toate acestea, nu există informații concludente care să ateste faptul că această afecțiune crește riscul ca un copil să se nască prea devreme.

2. Bolile de rinichi și de inimă

Bolile grave ale mamei pot afecta cursul normal al sarcinii. Bolile de rinichi sau de inimă la femeia însărcinată pot duce la naștere prematură.

3. Problemele tiroidiene

Hormonul tiroidian este important în dezvoltarea și creșterea copilului, mai ales la începutul sarcinii. În plus, este vital pentru dezvoltarea placentară. Un studiu al American Thyroid Association a concluzionat faptul că modificările funcției tiroidiene pe parcursul sarcinii pot fi asociate cu travaliul prematur.

4. Eclampsia și preeclampsia

Preeclampsia apare atunci când există o lipsă de oxigen la nivel placentar. Această afecțiune poate afecta grav cursul sarcinii, ducând la naștere prematură și chiar probleme grave ale bebelușului. Eclampsia ar putea duce la o serie de convulsii și comă.

5. Abruptul placentar și placenta previa

Abruptul placentar este o situație rară în timpul sarcinii. Se întâmplă atunci când placenta se separă de peretele uterului. În mod similar, placenta previa se referă la o locație greșită. În acest din urmă caz, placenta este localizată în colul uterin. Ambele boli sunt factori care pot duce la nașterea prematură.

6. Infecțiile urinare

Infecțiile tractului urinar, precum și infecțiile vaginale, sunt asociate cu o posibilitate mai mare de a avea o naștere prematură. Cercetătorii au observat că procesele inflamatorii ar putea induce travaliul sau pot provoca o ruptură prematură a membranelor.

7. Drogurile, tutunul și alcoolul

Femeie care renunță la fumat
Evită obiceiurile toxice pentru a minimiza riscurile nașterii premature.

Expunerea la substanțe toxice pune sarcina în pericol, mai ales atunci când este asociată cu anumite comportamente, cum ar fi o dietă deficitară, un control prenatal incorect și posibilitatea transmiterii bolilor sexuale sau virale.

În plus, cercetările au arătat faptul că aportul anumitor substanțe este direct asociat cu greutatea scăzută la naștere, malformații cardiace, abrupție prematură a placentei, placenta previa și nașterea prematură.

8. Stresul

Specialiștii au descoperit faptul că femeile care au născut înainte de termen au suferit de stres între săptămâna a 10-a și a 20-a de sarcină. Cu toate acestea, diferite studii care au analizat relația dintre nașterea prematură și stres nu au obținut date concludente. Acești cercetători susțin că pare să existe o relație directă. Însă trebuie să efectueze cercetări suplimentare.

9. Depresia

Unii medici susțin faptul că nașterile premature care nu au explicații pot fi legate de depresia în timpul sarcinii. Corpul suprastimulează hormonul stresului (cortizol), precum și corticotropina. Această combinație poate induce travaliul.

10. Sarcinile multiple

Dacă sarcina implică doi sau mai mulți copii, greutatea suplimentară din uter poate rupe sacul amniotic și poate duce la contracții timpurii.

11. Hipertensiunea

Medic care explică ce provoacă nașterea prematură
Hipertensiunea arterială este un posibil indiciu al preeclampsiei.

Tensiunea arterială ridicată în timpul sarcinii poate complica situația, crescând riscul de preeclampsie și declanșând nașterea prematură. Din acest motiv, specialiștii monitorizează îndeaproape femeile însărcinate cu antecedente de hipertensiune.

12. Vârsta

Adolescentele însărcinate au un risc crescut de a naște prematur, deoarece pot să nu fie pe deplin dezvoltate. În cazul femeilor însărcinate de peste 35 de ani, riscul crește deoarece anumite afecțiuni, precum diabetul sau hipertensiunea, sunt mai frecvente.

13. Intervalul scurt între sarcini

Două sarcini la rând ar putea crește riscul nașterii premature. Cu toate acestea, a avea două sarcini într-un timp scurt nu este o cauză concludentă a nașterii premature.

Simptomele nașterii premature

Femeie care naște prematur
Ține minte simptomele travaliului și, atunci când ai dubii, consultă medicul.

Mergi la spital cât mai curând posibil dacă crezi că ești pe punctul de a naște și nu ai ajuns la termen. Aceasta este o urgență medicală care necesită atenție imediată. Simptomele care pot anunța începutul travaliului sunt:

  • Contracții puternice și regulate constante în timp; durerea radiază în intestine, pubis și chiar spate
  • Dureri lombare
  • Crampe care sunt similare cu cele menstruale, doar că sunt mai puternice
  • Presiunea din pubis care te avertizează că bebelușul încearcă să iasă
  • Apariția secrețiilor vaginale abundente și expulzarea dopului de mucus
  • Sângerări vaginale
  • Ruperea apei

Nu ezita să consulți medicul obstetrician dacă ai îndoieli cu privire la sarcină. Acesta ar trebui să fie în măsură să-ți răspundă la întrebări și să te liniștească.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.