Ce produce durerea abdominală în sarcină? - Doza de Sănătate
 

Ce produce durerea abdominală în sarcină?

Durerea abdominală în timpul sarcinii nu trebuie să fie un semn al unei boli grave. De fapt, există cauze simple ce pot duce la un astfel de disconfort. Află mai multe în acest articol!
Ce produce durerea abdominală în sarcină?

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Durerea abdominală în sarcină este un motiv de îngrijorare pentru mame și, de fapt, este principalul motiv pentru vizitele medicale. În acest articol, îți vom spune de ce apare acest disconfort, cum îl poți ameliora și când este necesar să mergi la spital.

Durerea abdominală în sarcină

Durerea abdominală în timpul sarcinii este destul de frecventă și apare din cauza modificărilor suferite de corpul femeilor în timpul sarcinii. De obicei, acest lucru nu înseamnă că bebelușul este în pericol.

În general, durerea abdominală în sarcină apare din cauza creșterii bebelușului în abdomen și, în multe cazuri, trece de la sine. Mai jos, îți vom spune care sunt cauzele posibile.

Principalele cauze

1. Acumularea de gaz

Medic care examinează durerea abdominală în timpul sarcinii
Gazele sunt normale în timpul sarcinii, deoarece sunt o consecință a modificărilor digestive.

Creșterea nivelului de progesteron produce relaxare musculară și încetinește sistemul digestiv, fenomen asociat cu acumularea de gaze. În plus, în al treilea trimestru de sarcină, bebelușul este atât de mare încât apasă pe stomac, afectând digestia. Din acest motiv, în ultimele luni de gestație, disconforturile precum arsurile la stomac sau indigestia sunt mai frecvente.

În plus, constipația poate genera flatulență și aceasta, la rândul său, declanșează colici. De fapt, acumularea de fecale, care nu sunt ușor de eliminat, poate face dificilă și eliminarea gazelor. Acest lucru poate duce la disconfort.

2. Durerea ligamentului rotund

Ligamentul rotund este cel care conectează uterul și zona inghinală. Pe măsură ce uterul se întinde pentru a face spațiu pentru bebeluș, pot apărea diferite disconforturi, de la dureri ascuțite și intermitente, până la dureri persistente și sâcâitoare.

Durerea ligamentului rotund apare, de obicei, în al doilea trimestru și tinde să afecteze șoldul sau abdomenul femeii însărcinate. Modificările posturii, tusea sau chiar râsul pot declanșa disconfortul.

3. Contracții Braxton Hicks

Femeie gravidă cu contracții
Trebuie să înveți să diferențiezi contracțiile Braxton Hicks de contracțiile travaliului.

În a doua jumătate a sarcinii, apar adesea faimoasele contracții Braxton Hicks, numite și „contracții de antrenament”. Deși sunt deranjante, nu sunt periculoase. De fapt, corpul tău le produce pentru a te pregăti treptat pentru naștere.

Contracțiile Braxton Hicks se simt adesea ca o strângere a intestinelor. Stomacul devine pe moment ferm și dur ca o piatră. Însă acestea nu provoacă durere, ci pur și simplu disconfort.

4. Alte probleme

Problemele digestive, cum ar fi sensibilitatea la anumite alimente, infecțiile urinare, pietrele la rinichi sau virusurile stomacale pot provoca dureri abdominale temporare. Acordă atenție acestor simptome și tratează-le corespunzător sub supraveghere medicală.

Cum să elimini durerea abdominală în sarcină

Gravidă care mănâncă
Ar trebui să adopți o dietă echilibrată și să servești mai multe mese pe zi pentru a evita exercitarea unei presiuni prea mari asupra stomacului.

Cauzele durerii abdominale în timpul sarcinii pe care le-am descris mai sus nu sunt grave și nici nu îți amenință sănătatea. Dacă vrei să ameliorezi disconfortul:

  • Evită mesele grele. Mâncatul în exces obligă stomacul să lucreze mai mult. Astfel, cel mai bine este să servești mese mici de mai multe ori pe zi pentru a evita disconfortul.
  • Mănâncă relaxată. Când mănânci repede, intră mai mult aer în stomac. Acest lucru poate provoca flatulență.
  • Evită să consumi alimente care produc gaze. Conopida și broccoli tind să provoace flatulență. Astfel, cel mai bine este să eviți consumul lor, cel puțin pentru o vreme!
  • Evită să faci modificări bruște ale posturii pentru a reduce durerea ligamentului rotund. În plus, aceste mișcări pot declanșa contracții Braxton Hicks.
  • Bea suficiente lichide pentru a evita constipația și deshidratarea. Aceasta din urmă poate provoca contracții false.
  • Odihnește-te. Relaxează-te pentru a reduce disconfortul abdominal.

Când ar trebui să mergi la spital

Deși durerea abdominală în timpul sarcinii nu este de obicei gravă, ci mai degrabă un disconfort, ar trebui să consulți medicul cât mai curând posibil dacă apar anumite simptome. Iată principalele motive pentru care ar trebui să mergi la spital!

1. Sarcină ectopică

Dacă simți durere abdominală la începutul sarcinii, fie că este severă sau ușoară, însoțită de sângerări vaginale, consultă imediat medicul. O sarcină ectopică apare atunci când ovulul este fertilizat în afara uterului. Această afecțiune îți poate pune viața în pericol dacă nu este tratată la timp.

Durerea abdominală în sarcină
Sarcina ectopică este una dintre cauzele grave ale durerii abdominale.

2. Avort spontan

Între săptămânile 13 și 20 de sarcină, durerile abdominale severe pot indica un avort spontan. Cu alte cuvinte, din anumite motive, fătul nu continuă să se dezvolte și este expulzat din corp sub formă de hemoragie.

Dacă te afli în această situație tristă, este important să mergi la medic pentru control și să iei măsurile de precauție necesare pentru a-ți proteja sănătatea și a permite o viitoare sarcină.

3. Placenta Abruptio

Placenta asigură bebelușului oxigen și alimente prin cordonul ombilical. Când apare această afecțiune, placenta se separă complet sau parțial de peretele uterului. Devine dificil pentru bebeluș să obțină oxigenul și substanțele nutritive de care are nevoie pentru a-și continua dezvoltarea.

Durerea abdominală bruscă și constantă, însoțită de stare generală de rău, poate fi un semn al acestei boli. În unele cazuri, se observă sângerări vaginale. Alteori, sângele este prins în spatele placentei și, prin urmare, sângerarea nu are loc.

Prevalența placentei abruptio este de 1 la 100 de sarcini. Prin urmare, la cea mai mică urmă de îndoială, consultă medicul. Această afecțiune poate provoca travaliu prematur sau nașterea unui bebeluș mort.

4. Preeclampsia

Medic ce consultă o gravidă
Hipertensiunea în timpul sarcinii este un posibil indicator al preeclampsiei.

Această afecțiune apare din cauza reducerii aportului de sânge către placentă. Simptomele sale includ retenție de lichide, proteine ​​în urină, hipertensiune arterială și durere în partea dreaptă sus a abdomenului. Dacă preeclampsia nu este tratată la timp, aceasta poate compromite viața bebelușului și a mamei.

5. Apendicită

Această afecțiune cauzează dureri în partea dreaptă jos a abdomenului, greață, pierderea poftei de mâncare și vărsături. În unele cazuri, femeia însărcinată suferă și de febră și diaree. Intervenția medicală promptă este importantă pentru a proteja sănătatea mamei și a bebelușului.

6. Travaliu

Dacă ai contracții, mergi la spital pentru că este posibil să fie timpul pentru naștere! Vei simți aceste contracții în spate. De acolo, radiază către abdomenul inferior. În plus, devin mai intense și regulate în timp, accelerându-se și crescându-le durata.

Pe scurt, durerea abdominală în timpul sarcinii nu este, de obicei, un simptom al unei boli grave. Dacă ai îndoieli sau te simți slăbită, obosită sau ai febră, consultă medicul.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.