De ce nu ar trebui să mănânci țelină când ești însărcinată?
 

De ce nu ar trebui să mănânci țelină când ești însărcinată?

Nu se recomanda consumul de țelină în cantități mari în timpul sarcinii. De fapt, ideal ar fi să eviți, pe cât posibil, consumul acesteia.
De ce nu ar trebui să mănânci țelină când ești însărcinată?
Nelton Abdon Ramos Rojas

Scris și verificat de medicul Nelton Abdon Ramos Rojas.

Ultima actualizare: 26 octombrie, 2022

În timpul sarcinii, alimentele pe care le consumă mama influențează sănătatea bebelușului. De aici și importanța de a ști să ai grijă de tine și să mănânci sănătos. Cu toate acestea, este normal ca atunci când te confrunți cu anumite alimente, precum țelina, să apară anumite îndoieli. De ce nu ar trebui să mănânci țelină când ești însărcinată?

Țelina este un aliment care poate fi inclus în diverse feluri de mâncare sau servit ca gustare. Este o legumă folosită în mod obișnuit în bucătărie.

De ce este bună țelina?

Țelina este o plantă erbacee cu tulpina goală, cu șanțuri exterioare. Utilizarea sa ca remediu datează din cele mai vechi timpuri, atât în cultura chineză, cât și în cea greacă și romană. Gustul și mirosul său sunt caracteristice. Țeline are proprietăți medicinale diverse. Printre bolile cu care se luptă se numără:

De asemenea, este folosită ca expectorant și sedativ. Este utilă pentru a declanșa menstruația sau pentru a trata disconfortul produs de aceasta și pentru a reduce fluxul de lapte matern, printre alte funcții.

Pentru uz extern, se recomandă aplicarea de cataplasme. Ele vindecă rănile. Țelina poate fi folosită și ca apă de gură și pentru probleme legate de voce (răgușeală).

Contraindicațiile și efectele secundare ale țelinei

Consumul și utilizarea țelinei sunt sigure pentru majoritatea oamenilor. Însă, atunci când este ingerată în cantități mari în remedii medicinale (suc de țelină, infuzie de țelină și alte preparate similare), poate provoca reacții adverse.

De fapt, poate provoca reacții precum inflamarea pielii și sensibilitatea la soare. Totuși, acestea nu sunt singurele dezavantaje pe care utilizarea țelinei le poate avea asupra sănătății oamenilor.

De ce nu ar trebui să mănânci țelină când ești însărcinată?

După cum am văzut, țelina are mai multe beneficii pentru sănătatea femeilor. Un număr mare de site-uri promovează utilizarea țelinei în timpul sarcinii și al alăptării. Cu toate acestea, este important de clarificat faptul că, în cadrul comunității medicale, consumul de țelină în timpul sarcinii este contraindicat.

Printre primele motive, s-a constatat că administrarea de ulei de țelină sau de doze mari de semințe stimulează uterul. Prin urmare, există riscul de a provoca un avort spontan.

De fapt, țelina are proprietăți emenagoge. Termenul de emenagog se referă la orice substanță care stimulează fluxul sanguin. Din acest motiv, țelina este folosită pentru a promova menstruația.

Anumite plante abortive sunt cunoscute și sub acest nume. Vorbim despre emenagogi naturali blânzi, moderați și puternici.

Țelina este clasificată ca aliment emenagog moderat. Drept urmare, un număr mare de specialiști consideră că este de preferat să se evite consumul de țelină în timpul sarcinii.

Substanțe emenagoge

Tije de țelină

 

Apiol

Apiolul este o substanță obținută prin distilarea semințelor. Acest ingredient activ se găsește și în alte ierburi, cum ar fi pătrunjelul.

Mulți ani, apiolul a fost folosit ca medicament pentru a provoca menstruația și avorturile. De fapt, această substanță mărește tonusul și puterea contracției uterului și provoacă moartea țesutului placentar.

Conform unei analize istorice, s-a ajuns la concluzia că utilizarea orală a uleiurilor esențiale bogate în apiol reprezintă un pericol latent la femeile însărcinate, deoarece prezintă un risc ridicat de avort.

Apigenina

Această substanță este un flavonoid natural care se găsește în țelină, dar și în alte fructe și legume. Potrivit unor studii științifice, apigenina poate avea efecte abortive.

Și asta nu este tot, deoarece apigenina are un metabolism lent și se acumulează în organism. Din acest motiv, este important să nu consumi cantități mari de țelină în timpul sarcinii.

Miristicină

Este un ingredient activ care are proprietăți halucinogene și anticoagulante. La fel ca și componentele active anterioare, această substanță stimulează mușchii uterului. Poate crea complicații riscante și chiar avort spontan.

În ce alte cazuri ar trebui evitat consumul de țelină?

Nu consumi țelină când ești însărcinată

 

Dacă ai oricare dintre aceste afecțiuni și consumi cantități mari de țelină, ar trebui să discuți cu specialistul. Verifică dacă nu există nicio interacțiune periculoasă care ar putea fi dăunătoare sănătății. Trebuie să acorzi o atenție deosebită în caz de:

  • Alergie
  • Probleme renale
  • Tensiune arterială scăzută
  • Tulburări de sângerare
  • Intervenții chirurgicale în care se utilizează anestezie

Poți mânca țelină cu moderație?

Țelina este o plantă cu multe beneficii și proprietăți, sigură pentru majoritatea oamenilor atunci când este consumată ocazional.

Cu toate acestea, s-a demonstrat că țelina în timpul sarcinii trebuie consumată cu moderație și responsabil. Este recomandat să eviți pe cât posibil utilizarea sa pentru a nu te expune la riscuri sau interacțiuni negative.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Pulido Acuña Gloria Paulina, Vásquez Sepúlveda Patricia de las Mercedes, Villamizar Gómez Licet. Uso de hierbas medicinales en mujeres gestantes y en lactancia en un hospital universitario de Bogotá (Colombia). Index Enferm  [Internet]. 2012  Dic [citado  2022  Jun  09] ;  21( 4 ): 199-203.
  • Ramos Alberto, Mata Dulce. Gestación y nacimiento en el Antiguo Egipto. Rev Obstet Ginecol Venez  [Internet]. 2002  Jun [citado  2022  Jun  08] ;  62( 2 ): 141-144.
  • Rasool M, Emani A, Ansarian A, Khazaei M. ABORTIVE EFFECT OF HYDROALCOHOLIC EXTRACT OF Astragalus Fasciculifolius GUM IN MICE. IJBPAS. 2016; 5(10): 3416-3426.
  • Kooti W, Daraei N. A Review of the Antioxidant Activity of Celery ( Apium graveolens L). J Evid Based Complementary Altern Med. 2017 Oct;22(4):1029-1034. doi: 10.1177/2156587217717415. Epub 2017 Jul 13. PMID: 28701046; PMCID: PMC5871295.
  • Pauff JM, Hille R. Inhibition studies of bovine xanthine oxidase by luteolin, silibinin, quercetin, and curcumin. J Nat Prod. 2009 Apr;72(4):725-31. doi: 10.1021/np8007123. PMID: 19388706; PMCID: PMC2673521.
  • Moghadam MH, Imenshahidi M, Mohajeri SA. Antihypertensive effect of celery seed on rat blood pressure in chronic administration. J Med Food. 2013 Jun;16(6):558-63. doi: 10.1089/jmf.2012.2664. Epub 2013 Jun 4. PMID: 23735001; PMCID: PMC3684138.
  • Dianat M, Veisi A, Ahangarpour A, Fathi Moghaddam H. The effect of hydro-alcoholic celery (Apiumgraveolens) leaf extract on cardiovascular parameters and lipid profile in animal model of hypertension induced by fructose. Avicenna J Phytomed. 2015 May-Jun;5(3):203-9. PMID: 26101753; PMCID: PMC4469955.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.