Schimbările pielii în sarcină: sunt reversibile? - Doza de Sănătate
 

Schimbările pielii în sarcină: sunt reversibile?

Modificările hormonale care apar în timpul sarcinii duc adesea la modificări ale pielii. Deși majoritatea sunt benigne, este important să ai grijă de tegument. Află mai multe în acest articol!
Schimbările pielii în sarcină: sunt reversibile?

Ultima actualizare: 01 noiembrie, 2020

Schimbările pielii ce apar în sarcină sunt cauzate de modificări ale activității hormonale și ale circulației sanguine. Adesea, cea mai mare preocupare a femeilor însărcinate este apariția vergeturilor. Dincolo de asta, pot apărea și pete pigmentare, modificări ale tonusului pielii, acnee și alte probleme tegumentare.

Conform informațiilor publicate în Jurnalul Academiei Americane de Dermatologie, aceste modificări sunt normale și nu pun în pericol mama sau fătul. Însă, în ceea ce privește estetica, acestea sunt semnificative pentru mulți oameni și, de fapt, multe femei preferă să caute soluții la dermatolog.

În acest articol, îți vom spune totul despre schimbările pielii în sarcină.

Schimbările pielii în sarcină: de ce apar?

Placenta acționează ca un organ hormonal și duce la o creștere a activității suprarenale și hipofizare. Pe lângă funcționarea glandelor endocrine ale fătului, provoacă o creștere a nivelului corticosteroizilor, accelerarea metabolismului și o creștere a nivelurilor de progesteron și estrogen, hormoni responsabili de modificările pielii în timpul sarcinii.

Schimbările pielii în sarcină

Cele mai frecvente modificări ale pielii în timpul sarcinii sunt benigne și nu prezintă riscuri dincolo de aspectul estetic. Cu toate acestea, după cum explică un articol publicat în American Family Physician, există boli de piele preexistente, precum și dermatoze specifice sarcinii care necesită atenția din cauza riscurilor pe care le implică.

Având în vedere cele de mai sus, cel mai bine este să consulți un medic sau un dermatolog în cazul apariției oricărei anomalii a pielii.

Să aruncăm o privire mai atentă asupra unor schimbări obișnuite la femeile gravide.

Vergeturi

Cele mai multe vergeturi apar în zona abdomenului. Devin cel mai vizibile în al treilea trimestru de sarcină. Pot fi localizate și pe sâni, șolduri și fese. Aceste vergeturi apar pe măsură ce sarcina progresează și greutatea corporală crește.

Vergeturile apărute în sarcină pot fi de culoare roz sau violet. După naștere, vor începe să se albească și nu vor mai fi la fel de vizibile. Cu toate acestea, în unele cazuri, ele rămân la fel. Din acest motiv, este important să le previi sau să le tratezi la momentul potrivit.

Aspectul vergeturilor va depinde de tipul de piele, de elasticitatea acesteia și de genetică. Pentru a reduce șansele de a dezvolta vergeturi, urmează aceste sfaturi:

  • Evită creșterea excesivă în greutate în timpul sarcinii.
  • Nu uita de aplicarea zilnică a cremei hidratante pentru a promova elasticitatea pielii.
Femeie afectată de schimbările pielii în sarcină
Schimbarea bruscă a greutății, pe lângă modificările hormonale, duce la apariția vergeturilor în timpul sarcinii.

Alunițe în relief sau fibroame moi

Acestea sunt papule mici pedunculate, uneori alungite, maronii sau de culoarea pielii, care apar adesea în pliurile gâtului, pe axile sau sub sâni, începând cu cel de-al doilea trimestru de sarcină. Multe pot dispărea în timpul puerperiului.

Hiperpigmentare

Acest lucru este mai frecvent la femeile cu pielea și părul închise la culoare. Linea alba (situată în mijlocul abdomenului, vertical, de la simfiza pubiană la câțiva centimetri deasupra buricului), zona periombilicală, organele genitale externe și areolele sunt mai intens pigmentate.

Din luna a cincea, apare o extindere a culorii areolei mamare, numită areola secundară. Pete maronii sau gălbui pot fi văzute pe frunte, obraji, nas sau buza superioară. Aceasta se numește masca gravidelor sau cloasma.

Pentru a preveni aceste modificări ale pigmentării tegumentului, îți recomandăm să eviți expunerea la soare pentru perioade lungi de timp și să utilizezi cremă solară cu un factor de protecție ridicat (50 SPF), o pălărie și haine care îți protejează pielea. În lunile de după naștere, petele se pot estompa, dar unele femei vor rămâne cu semne permanent.

Toate aceste modificări ale pigmentării pielii sunt produsul schimbărilor hormonale care apar în timpul sarcinii. Sarcina stimulează producția în exces de melanină, pigmentul ce conferă culoare părului, pielii și ochilor.

Într-un studiu publicat în Jurnalul Internațional de Dermatologie, modificările pigmentare au fost cele mai evidente schimbări înregistrate la gravide. Unele femei pot observa o creștere a dimensiunii, numărului și activității alunițelor. Acestea tind să se închidă la culoare și să se mărească în dimensiune. Dacă apar sângerări, îți recomandăm să mergi la dermatolog cât mai curând posibil.

Femeie cu pete pigmentare
Pentru a reduce apariția petelor pe piele în timpul sarcinii, este important să te protejezi tot timpul de soare, indiferent de anotimp.

Modificări vasculare

În timpul sarcinii, volumul de sânge crește, apare dilatarea vasculară și crește permeabilitatea capilară. Aceste modificări ale circulației sunt responsabile de apariția edemelor membrelor, a varicozităților, a eritemului palmar și a telangiectaziilor.

Pentru a ameliora aceste simptome, îți recomandăm următoarele:

  • Poartă ciorapi elastici.
  • Ridică picioarele pe un perete.
  • Evită să petreci mult timp pe picioare.
  • Adoptă o dietă sănătoasă și echilibrată.
  • Bea multă apă.
  • Fă exerciții fizice moderate.

Majoritatea acestor modificări ale pielii dispar după aproximativ 6 luni până la 1 an de la naștere. Dacă persistă, cere sfatul medicului dermatolog.

Acnee

Acneea este frecventă în timpul sarcinii, deoarece glandele sebacee ale pielii sunt stimulate și crește producția de sebum. Acest lucru poate apărea în orice trimestru de sarcină și poate fi ușor, moderat sau sever.

Cutis marmorata

Aceasta este o decolorare a pielii care poate apărea în timpul sarcinii. Apare predominant pe picioare, în timpul expunerii la frig. De obicei, dispare în puerperiu. În caz contrar, ar trebui să consulți un dermatolog pentru a exclude alte cauze.

Luminozitate

În timpul sarcinii, pielea pare mai strălucitoare. Doi factori principali sunt responsabili de acest efect. În primul rând, apare stimularea glandelor sebacee, cu creșterea consecventă a producției de sebum. În al doilea, fluxul sanguin crește în epiteliu, ceea ce determină o oxigenare mai mare a celulelor pielii.

Este important să ai grijă de pielea ta în timpul sarcinii

Deși cele mai multe modificări ale pielii sunt considerate normale în timpul sarcinii, este important să adopți o rutină corectă de îngrijire, care include utilizarea produselor special concepute pentru gravide. Din fericire, există multe tratamente în comerț care îți vor proteja pielea în timpul sarcinii. În plus, trebuie să-i faci o vizită și medicului dermatolog.

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.