De ce apare inflamația papilelor gustative?
 

De ce apare inflamația papilelor gustative?

Inflamația papilelor gustative poate avea multiple cauze, de la traumatisme, până la acumularea de toxine. De obicei, provoacă durere și chiar modifică gustul alimentelor.
De ce apare inflamația papilelor gustative?
Grecia Morillo

Scris și verificat de medicul Grecia Morillo.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Papilele gustative sunt receptori senzoriali găsiți pe limbă. Când sunt expuse la acțiunea alimentelor, acestea se pot inflama. În acest articol, vom explica de ce apare inflamația papilelor gustative.

Fiecare papilă este alcătuită din celule receptoare care trimit semnale nervoase către creier. Datorită lor, putem face diferența între aromele dulci, sărate, acide, amare și umami, un cuvânt japonez care înseamnă „gustos”.

Când papilele sunt inflamate, acestea devin mai mici, albicioase și dor la cel mai mic contact.

De ce apare inflamația papilelor gustative?

Inflamația papilelor gustative

 

1. Hiperstimulare

Apare mai des după consumul de alimente picante sau sărate. Hiperstimularea se datorează faptului că substanțele care se găsesc în acest tip de alimente acționează ca iritanți pentru papilele gustative.

Sfat : Ingerarea unor lichide reci sau a înghețatei poate ajuta la contracararea senzației.

2. Toxine pe limbă

Expunerea frecventă a limbii la toxine precum alcoolul sau fumul de țigară provoacă iritații. Toxinele determină celulele care alcătuiesc papilele să rețină atât grăsimea, cât și lichidul.

De asemenea, reziduurile acestor toxine rămân pe limbă. Acea acoperire albicioasă se vede adesea dimineața. Pentru a o evita, va fi suficient să vă abțineți de la consumul de alcool și țigări.

3. Stres

Femeie afectată de stres

 

Stresul poate afecta negativ multe dintre funcțiile organismului. Stresul emoțional duce adesea la tulburări hormonale. La rândul lor, aceste probleme ajung să afecteze organismul în diverse moduri. Unul dintre ele este ulcerul bucal. O altă posibilă consecință este inflamarea papilelor gustative din cauza unei disfuncții a sistemului imunitar.

Acest lucru ar putea face ca limba și alte părți ale corpului să absoarbă cantități mari de bacterii. Toate acestea fac ca inflamația papilelor să dureze mult mai mult.

Sfat : Pe lângă punerea în practică a tehnicilor de relaxare, mergeți la un consult psihologic.

4. Traumă

Traumele la nivelul limbii apar din cauza unor mușcături accidentale. Prin urmare, papilele tind să se umfle imediat. În aceste condiții, dor o perioadă lungă de timp.

Acest tip de traumă modifică țesutul limbii. După cum se știe, acest organ este un mușchi. Prin urmare, se poate răni ca și restul.

În cazul inflamării papilelor gustative, aplicați glicerină pe zona afectată. Dacă vătămarea este gravă sau durerea persistă, trebuie să consultați imediat un medic. Specialistul va determina tratamentul.

5. Micoză

Candidoză orală

 

Candidoza orală, precum și alte procese infecțioase cauzate de ciuperci pe limbă, sunt alte cauze comune ale inflamației papilelor gustative. Consultați un medic cât mai curând posibil. El va decide dacă va trata sau nu această infecție fungică.

6. Arsuri

Arsurile limbii sunt accident comun. Ele apar, de exemplu, atunci când bem o ceașcă de cafea foarte fierbinte. Arsurile mai severe pot deteriora papilele gustative și, prin extensie, le pot perturba funcția. De obicei, durează mult să se vindece, așa că este crucial să urmați instrucțiunile medicului și să aveți grijă acasă.

Sfat : Când vi se întâmplă acest lucru, beți lichide reci. Acest gest simplu va diminua senzația de durere și va împiedica răspândirea arsurii. Temperatura scăzută a lichidului ingerat va ajuta fibrele nervoase ale papilelor să-și revină mai repede. Astfel, puteți continua să vă bucurați de gustul tuturor alimentelor pe care vreți să le consumați.

Dacă aveți suficientă grijă, vă veți putea bucura din nou de toate aromele și de o gură sănătoasă.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.