Hipertensiunea și insuficiența renală - Doza de Sănătate
 

Hipertensiunea și insuficiența renală

Nu lua medicamente fără prescripție medicală. Ficatul și rinichii nu le procesează în mod corespunzător.
Hipertensiunea și insuficiența renală

Ultima actualizare: 12 decembrie, 2018

Știai că hipertensiunea este unul dintre cei mai mari dușmani ai sănătății rinichilor? Această boală tăcută îți poate deteriora treptat organismul, cauzând diverse afecțiuni, cum ar fi insuficiența renală. Descoperă în cele ce urmează legătura din hipertensiunea și insuficiența renală!

În acest articol îți arătăm cele mai bune strategii pentru a-ți menține tensiunea arterială sub control, fapt ce îți va îmbunătăți calitatea vieții.

Nu rata aceste sfaturi utile!

Hipertensiunea și insuficiența renală

Legătura dintre cele două afecțiuni este ușor de înțeles. Adevărata problemă este faptul că nu acordăm niciodată suficientă atenție tensiunii arteriale până în momentul în care începem să resimțim efectele adverse ale unor valori anormale, iar atunci poate fi prea târziu.

Iată care este legătura dintre hipertensiunea și insuficiența renală:

  • Hipertensiunea arterială supune inima unui efort mai mare. Dacă această situație continuă pe o perioadă lungă de timp, vasele de sânge pot fi iremediabil deteriorate.
  • Unul dintre cele mai mari riscuri îl reprezintă deteriorarea vaselor sanguine de la nivelul rinichilor, fapt ce împiedică filtrarea corespunzătoare a sângelui, permițând acumularea toxinelor și a deșeurilor.
  • Acest lichid în exces deteriorează și mai tare vasele sanguine, cauzând creșterea tensiunii arteriale.
  • Se formează astfel un cerc vicios ce poate avea consecințe grave asupra sănătății.

Insuficiența renală: simptome

Hipertensiunea și insuficiența renală la femei

Din păcate, de îndată ce începi să te confrunți cu simptomele insuficienței renale, va trebui să-ți monitorizezi permanent funcționarea rinichilor, deoarece această problemă este ireversibilă. Persoanele afectate de insuficiență renală cronică sunt supuse unui risc mai mare de a ajunge să necesite efectuarea dializei sau a unui transplant de rinichi.

Aceasta este o problemă serioasă pe care trebuie să încerci să o previi. Trebuie să-ți controlezi tensiunea arterială în mod regulat și să faci schimbări în dietă și în stilul tău de viață. Cum îți dai seama că rinichii tăi nu mai funcționează corect? Iată care sunt simptomele:

  • Senzație acută de oboseală pe tot parcursul zilei.
  • Picioare și glezne umflate.
  • Sensibilitate la frig.
  • Urină foarte galbenă.
  • Abdomen întărit și umflat.

Cel mai bun indicator este o analiză a urinei. Persoanele cu insuficiență renală prezintă un nivel ridicat de creatinină. Ce este creatinina? Este un deșeu produs în timpul descompunerii celulelor musculare și a proteinelor.

Atunci când rinichii funcționează în mod corespunzător, creatinina este eliminată prin urină. Dacă rinichii nu funcționează corespunzător, acest deșeu se acumulează în organism. Acest lucru indică o problemă renală, dar, așa cum am menționat deja, un nivel ridicat de creatinină poate fi descoperit numai printr-o analiză a urinei.

Cum poți să combați hipertensiunea pentru a preveni insuficiența renală

Hipertensiunea și insuficiența renală la tineri

Acum că ai aflat cât este de important să-ți ții sub control tensiunea arterială pentru a preveni insuficiența renală, reține următoarele sfaturi:

  • Evită obezitatea. Menține-ți o greutate sănătoasă pentru vârsta și înălțimea ta.
  • Mănâncă fructe și legume proaspete, mai ales legume cu frunze verzi și fructe diuretice: ananas, pere, struguri și merișoare.
  • Evită consumul de lactate cu un conținut ridicat de grăsime. Optează pentru diverse sortimente de lapte vegetal: lapte de orez, ovăz sau migdale.
  • Renunță complet la sare. Elimină din dietă sodiul, dar și zahărul și făina rafinată.
  • Fă exerciții fizice pentru cel puțin o jumătate de oră zilnic, dar ai grijă ca acestea să fie moderate pentru a stimula activitatea cardiacă și circulația sângelui. Activitățile recomandate sunt mersul pe jos, pe bicicletă, înotul sau chiar dansul.
  • Bea un pahar de vin roșu pe zi, dar nu depăși această cantitate.
  • Dacă fumezi, renunță imediat la acest obicei dăunător.
  • Ia suplimente de vitamina D. Ajută la buna funcționare a rinichilor.
  • Bea o lingură de bicarbonat de sodiu dizolvată într-un pahar cu apă. Este un puternic alcalinizant ce îmbunătățește funcțiile renale.
  • Încearcă să nu folosești foarte multe medicamente sau cel puțin nu le lua fără prescripție medicală, deoarece ficatul și rinichii le procesează cu dificultate.
  • Evită stresul. Încearcă să duci o viață echilibrată și să-ți gestionezi emoțiile. După cum știi deja, stresul duce la creșterea tensiunii arteriale și trebuie ținut sub control.
  • Nu uita să te prezinți la controalele medicale periodice pentru a-ți monitoriza tensiunea arterială și starea de sănătate a rinichilor. Poți să-ți cumperi un tensiometru pentru a-ți verifica tensiunea arterială acasă. Hipertensiunea și insuficiența renală sunt două afecțiuni potențial letale!

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.