Ce să eviți dacă suferi de hipertensiune arterială - Doza de Sănătate
 

Ce să eviți dacă suferi de hipertensiune arterială

Descoperă în cele ce urmează care sunt alimentele pe care trebuie să le eviți în caz că suferi de hipertensiune arterială. Luptă împotriva bolii cu o alimentație corespunzătoare!
Ce să eviți dacă suferi de hipertensiune arterială

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

În prezent, multe persoane suferă de hipertensiune arterială. Această boală poate fi cauzată de diverși factori, cum ar fi obezitatea, moștenirea genetică, obiceiurile alimentare proaste, un stil de viață sedentar și nu numai. Afecțiunea poate avea urmări grave, fiind adeseori asociată cu apariția bolilor cardiovasculare.

Alimentația noastră este unul din factorii cei mai importanți atunci când vorba de hipertensiunea arterială. Mai există și alți factori ce intră în joc, dar alimentația ta va avea fără doar și poate un efect semnificativ asupra tensiunii arteriale.

Persoanele care suferă de hipertensiune arterială ar trebui să adopte un stil de viață sănătos, ce le va permite să țină această problemă sub control, înainte să fie prea târziu. În acest articol îți vom vorbi despre tot ceea ce trebuie eviți dacă suferi de hipertensiune arterială.

Alimente de evitat dacă suferi de hipertensiune arterială

Alimentele pe care le consumăm reprezintă unul din factorii principali ce îți pot influenta tensiunea arterială. Dacă suferi de hipertensiune arterială, citește în continuare ca să afli ce alimente ar fi bine să eviți.

1. Mezelurile și cârnații

Mezelurile și cârnații au un conținut ridicat de sodiu și grăsimi, ce sunt periculoase pentru sănătatea arterială și circulația sanguină. Te sfătuim să consumi carne de pui sau de curcan (ambele fără piele), de iepure sau de vită, cu alte cuvinte, să nu consumi alimente procesate cum sunt mezelurile.

2. Brânzeturile

Majoritatea brânzeturilor au un conținut ridicat de sodiu ce este nociv pentru persoanele care suferă de hipertensiune arterială. Această substanță crește cantitatea de lichid reținut în organism, ceea ce provoacă creșterea tensiunii arteriale.

Nu trebuie să renunți în totalitate la brânzeturi, deoarece poți înlocui brânzeturile tradiționale cu diverse tipuri fără sodiu, pe care le poți găsi cu ușurință în orice magazin alimentar.

Hipertensiune arterială agravată de consumul de brânzeturi

3. Snack-uri și chipsuri

Majoritatea acestor alimente conțin mult sodiu și grăsimi, ce sunt nocive pentru organism. Dacă suferi de hipertensiune arterială, evită alimentele prăjite, nucile sărate, chipsurile, cartofii prăjiți, covrigii etc.

4. Untul și margarina

Untul și margarina sunt folosite în mod obișnuit pentru a prepara sau servi diverse mâncăruri. Însă acestea au un conținut ridicat de sodiu și grăsimi, nocive pentru sănătatea arterială. Te sfătuim fie să-ți reduci consumul de unt și margarină, fie să le înlocuiești pe acestea cu ulei de măsline.

5. Carnea uscată sau sărată

Hipertensiune arterială agravată de carne prăjită

Carnea deshidratată și toate celelalte produse asemănătoare disponibile în magazine nu sunt recomandate celor care suferă de hipertensiune arterială. Acest lucru se datorează în mare parte conținutului lor ridicat de sodiu. De fapt, un adaos de sare doar contribuie la prelungirea termenului de valabilitate a unui produs.

6. Sosurile pentru salate și condimentele

Condimentele și sosurile pentru salate, cum ar fi maioneza și ketchupul sunt foarte bogate în sodiu, element ale cărui efecte nocive deja ți le-am prezentat. În locul acestora, prepară-ți acasă un sos de salată care să aibă un conținut scăzut de sodiu.

7. Ceaiul negru

Hipertensiune arterială agravată de ceai negru

Acest tip de ceai are un conținut bogat de cofeină, substanță ce nu este recomandată celor care suferă de hipertensiune arterială. Cofeina stimulează producția de adrenalină și cortizol și crește tensiunea arterială.

8. Semințele de anason

Ceaiurile preparate cu semințe de anason ne pot crește tensiunea arterială foarte mult și, în anumite cazuri, pot duca la un infarct.

Alte obiceiuri pe care să le eviți dacă suferi de hipertensiune arterială

  • Nu consuma băuturi alcoolice! Alcoolul consumat în cantități mari îți poate crește tensiunea arterială. Cu toate acestea, mai multe studii au demonstrat că unu sau două pahare de vin în fiecare zi au un efect benefic, reglând tensiunea arterială.
  • Evită stilul de viață sedentar! Lipsa de activitate fizică (de obicei asociată și cu obezitate și niveluri ridicate de colesterol) poate cauza multe probleme de sănătate, inclusiv hipertensiune arterială. Te sfătuim să mănânci sănătos, să faci multă mișcare, să bei destulă apă, să eviți stresul și să consulți medicul în mod regulat.
  • Evită cafeaua! Încă se efectuează studii pentru a descoperi exact cum afectează cafeaua tensiunea arterială. Mai exact, se observă dacă creșterea pe care aceasta o provoacă este doar temporară sau de durată. Totuși, dacă suferi de hipertensiune arterială, îți recomandăm să eviți pe cât posibil consumul de cafea.

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.