Dietă sănătoasă pentru tratarea hipotiroidismului - Doza de Sănătate
 

Dietă sănătoasă pentru tratarea hipotiroidismului

Pentru a stimula producerea hormonilor tiroidieni și a trata hipotiroidismul, este indicat să-ți îmbogățești dieta zilnică cu alimente bogate în iod.
Dietă sănătoasă pentru tratarea hipotiroidismului
Nelton Abdon Ramos Rojas

Verificat și aprobat de medicul Nelton Abdon Ramos Rojas.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Hipotiroidismul este o boală ce se declanșează atunci când glanda tiroidă este slăbită și nu produce hormoni suficienți. Iată ce alimente este recomandat să consumi pentru tratarea hipotiroidismului.

Această disfuncție tiroidiană cauzează mai multe simptome, hormonii produși de tiroidă având rolul de a regla reacțiile metabolice, neuronale și circulatorii ale organismului.

Declanșarea hipotiroidismului a fost asociată cu alimentația nesănătoasă, expunerea la toxine, stresul și alte obiceiuri nocive ce pot afecta starea generală de sănătate.

Simptomele hipotiroidismului

O persoană care suferă de hipotiroidism va observa anumite schimbări în organismul său din cauza dezechilibrului hormonal produs de această boală. Cele mai frecvente simptome pe care hipotiroidismul le produce sunt:

  • Modificări ale dispoziției
  • Sensibilitate la frig
  • Creștere sau pierdere în greutate
  • Depresie și anxietate
  • Menstruații neregulate sau abundente
  • Tranzit intestinal îngreunat
  • Senzație de oboseală și slăbiciune
  • Piele uscată
  • Păr și unghii fragile
  • Căderea excesivă a părului

Cum să-ți accelerezi metabolismul pentru tratarea hipotiroidismului

Una dintre cele mai bune soluții pentru tratarea hipotiroidismului este ameliorarea simptomelor prin adoptarea anumitor obiceiuri care să accelereze metabolismul.

Metabolismul reprezintă un set de reacții chimice responsabile de convertirea energiei obținute din alimente în „combustibil” necesar organismului pentru a supraviețui. Acest proces afectează și funcționarea sistemului digestiv, sănătatea cardiovasculară și multe alte sisteme ale organismului.

Avantajul acestei metode de a combate hipotiroidismul este faptul că metabolismul poate fi ușor modificat. Cu puțin efort, îl putem adapta nevoilor noastre în ceea ce privește pierderea în greutate și îmbunătățirea sănătății.

O modalitate de a-ți accelera metabolismul este să-ți crești aportul de alimente sănătoase bogate în substanțe care stimulează funcționarea glandei tiroide. De asemenea, este important să faci mișcare și să dormi șapte sau opt ore neîntrerupte în fiecare zi.

Alimente și nutrienți care accelerează metabolismul

Dacă ai fost diagnosticat cu hipotiroidism, va trebui să faci anumite schimbări în dieta ta zilnică pentru a evita câștigul în greutate și toate celelalte consecințe ale scăderii nivelului de hormoni tiroidieni. Alimentele și nutrienții de mai jos sunt foarte utile pentru reglarea activității tiroidei și tratarea hipotiroidismului.

Alimente bogate în iod

Tratarea hipotiroidismului cu alimente bogate în iod

Iodul este un nutrient esențial pentru glanda tiroidă. În general, hipotiroidismul este consecința unui nivel scăzut al acestui element. Consumul de iod este util pentru a ține sub control anxietatea și probleme digestive ca paraziții intestinali, inflamațiile și indigestia.

Poți obține iod consumând:

  • Plante marine
  • Coacăze
  • Iaurt simplu
  • Fasole albă
  • Căpșuni organice
  • Sare de Himalaya
  • Produse lactate
  • Cartofi
  • Suplimente alimentare

Ulei de cocos

Uleiul de cocos are abilitatea de a accelera metabolismul și de a stimula producerea de hormoni tiroidieni. Proprietățile antibiotice și antifungice ale acestui produs sunt utile pentru a ucide bacterii precum Helicobacter pylori și ciuperci precum Candida.

Este esențial ca uleiul de cocos achiziționat să fie 100% ecologic, adică neprocesat. Începe prin a consuma o lingură din acest ulei în fiecare zi și, treptat, crește doza până ajungi la trei linguri.

Complexul de vitamine B

Alimente bogate în vitamina B care ajută la tratarea hipotiroidismului

Toate vitaminele din complexul B sunt esențiale pentru a menține sănătatea glandei tiroide, dar fiecare joacă un rol aparte:

  • Tiamina (vitamina B1) este utilă pentru cei care au o tiroidă hiperactivă.
  • Riboflavina (vitamina B2) este importantă pentru producerea corectă a hormonilor tiroidieni.
  • Niacina (vitamina B3) este necesară pentru ca toate celulele și glandele corpului să funcționeze corespunzător.
  • Piridoxina (vitamina B6) este foarte importantă pentru că, în absența ei, tiroida nu poate procesa iodul în mod corect.
  • Cobalamina (vitamina B12) nu este absorbită corespunzător de către organism în cazul celor care suferă de hipotiroidism. Principala cauză a acestui lucru este faptul că un nivel scăzut de vitamina B crește riscul dezvoltării bolilor neurologice.

Vitamina D

Carența de vitamina D a fost asociată cu mai multe boli autoimune, inclusiv cu problemele tiroidiene. Poți obține această vitamină consumând suplimente alimentare sau expunându-te luminii solare pentru câteva ore în fiecare zi.

Zinc

Atât hipotiroidismul, cât și hipertiroidismul pot fi cauzate de o carență de zinc la nivelul organismului. Acest nutrient stimulează sistemul imunitar și susține pierderea în greutate.

Cupru

Clorofila ajută la tratarea hipotiroidismului

Cuprul ajută la reglarea tiroidei și previne simptome precum scăderea nivelului de eritrocite, sensibilitatea pielii și probleme ale unghiilor și părului. O sursă utilă de cupru este clorofila, ce poate fi obținută din alge, legume verzi și suplimente alimentare.

Ulei de pește

Uleiul de pește este indicat pentru a stimula absorbția de hormoni tiroidieni, contribuind la tratarea hipotiroidismului. Acest produs conține acizi grași omega-3, ce reduc inflamațiile și îmbunătățesc sănătatea cardiovasculară.

Alimente bogate în fibre

Tratarea hipotiroidismului cu alimente bogate în fibre

Consumul de alimente bogate în fibre este o modalitate excelentă de a evita creșterea în greutate și de a reduce glicemia. Fibrele au abilitatea de a îmbunătăți digestia, a ține sub control pofta de mâncare și a regla nivelul de colesterol.

Dacă bănuiești că suferi de hipotiroidism, primul pas pe care trebuie să-l faci este să mergi la un medic pentru a primi un diagnostic corect.

Alimentele și nutrienții pe care ți i-am prezentat în acest articol nu reprezintă decât câteva componente ale unei diete sănătoase, iar orice regim alimentar trebuie adoptat cu avizul unui specialist.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.