Iaurtul de casă – preparare și beneficii - Doza de Sănătate
 

Iaurtul de casă – preparare și beneficii

Dacă îți prepari propriul iaurt la tine acasă, ai certitudinea că acest produs este complet natural, fără aditivi și conservanți ce îi pot altera calitatea.
Iaurtul de casă – preparare și beneficii

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Iaurtul de casă simplu este bogat în nutrienți și oferă beneficii atât pentru sănătate, cât și pentru frumusețe.

Ai încercat vreodată să prepari iaurt de casă? Dacă răspunsul la această întrebare este „nu”, află că acest produs este foarte ușor de preparat. Pentru a afla cum se prepară iaurtul de casă, citește atent instrucțiunile pe care ți le prezentăm în acest articol. Urmează pașii descriși mai jos pentru a putea profita de seria de beneficii pe care le oferă iaurtul de casă.

Cum se prepară iaurtul de casă?

Iaurtul de casă nu este greu de preparat. Nu ai nevoie de ustensile speciale, procesul de preparare este rapid și, pe măsură ce capeți experiență, ți se va părea o joacă de copii.

Ingrediente

  • Lapte (volumul depinde de cantitatea de iaurt pe care vrei să o obții)
  • 1 iaurt simplu fără zahăr
  • Recipiente de sticlă
  • O lingură (pentru măsurare)
  • Ceva care poate capta căldură (file de ziar, o cutie izolată termic, o pătură, etc.)

Instrucțiuni

Pasul 1: Începe prin a pune deoparte volumul de lapte necesar, în funcție de cantitatea de iaurt pe care vrei să o obții. Nu opta niciodată pentru lapte degresat.

Pasul 2: Fierbe recipientele de sticlă împreună cu capacele lor timp de 10 minute pentru a le steriliza.

Pasul 3: Utilizează lingura pentru a măsura cantitatea de iaurt simplu ce trebuie introdusă în recipientele de sticlă. Ca punct de referință, pentru a prepara o halbă de iaurt de casă, ai nevoie de o lingură de iaurt simplu.

Pasul 4: Încălzește laptele la foc mic până atinge temperatura de 85 °C (185 °F). Amestecă frecvent cu o lingură pentru a preveni lipirea laptelui de fundul oalei sau arderea acestuia în timp ce se încălzește. Acest pas durează aproximativ 10 minute, așa că stai cu ochii pe ceas.

Pasul 5: Ia laptele de pe foc și lasă-l să se răcească până ajunge la 45 °C (113 °F). Acest pas durează aproximativ o jumătate de oră. Dacă laptele se răcește prea mult, încălzește-l din nou până atinge temperatura indicată.

Pasul 6: Toarnă laptele în recipientele de sticlă menționate anterior. Umple fiecare recipient în parte cât de mult poți, astfel încât să rămână foarte puțin aer în acestea.

Pasul 7: Amestecă conținutul fiecărui recipient, pentru ca laptele și iaurtul să se îmbine.

Pasul 8: Închide recipientele cu capacele acestora și pune-le într-un loc în care vor rămâne calde pe timp de noapte. Le poți înfășura într-o pătură sau în file de ziar sau le poți depozita într-o cutie izolată termic.

Pasul 9: Scoate recipientele din locul în care le-ai depozitat și lasă-le să stea timp de 10 minute, după care le poți introduce în frigider.

Pasul 10: Lasă iaurtul de casă în frigider timp de patru ore sau atât cât durează până se îngroașă complet. Ideal este să-l lași în frigider timp de două zile.

Beneficiile oferite de iaurtul de casă

Iaurtul de casă poate îmbunătăți digestia

Unul dintre principalele beneficii oferite de iaurtul de casă este faptul că acest produs nu conține niciun aditiv sau conservant, iar nutrienții săi nu sunt pierduți în urma prelucrării comerciale. Iaurtul de casă ne pune la dispoziție următoarele beneficii:

  • Este ușor de digerat, motiv pentru care persoanele care suferă de intoleranță la lactoză pot consuma acest preparat fără a experimenta disconfort.
  • Este util pentru a trata infecțiile sistemului digestiv deoarece conține sute de milioane de bacterii ce sunt bogate în complexul de vitamine B.
  • Compușii iaurtului de casă stabilizează flora intestinală și microorganismele de la nivelul sistemului digestiv. Bacteriile convertesc lactoza în acid lactic.
  • Este util pentru cei care suferă de diaree sau constipație deoarece luptă împotriva efectelor produse de bacteriile nocive din intestine (ce provin aproape întotdeauna din alimentele consumate).
  • Conține calciu, magneziu și fosfor, minerale esențiale pentru a avea oase puternice și sănătoase.
  • Facilitează reducerea nivelului de colesterol, susține absorbția grăsimilor și ameliorează efectele secundare negative produse de anumite antibiotice.
  • Este benefic pentru sănătatea pielii. Iaurtul de casă te ajută să ai o piele mai moale și susține regenerarea și frumusețea acesteia.
  • Acționează ca un exfoliant natural, curățând porii și îndepărtând celulele moarte ale pielii.
  • Mai multe studii au demonstrat că, dacă este consumat regulat, iaurtul de casă reduce riscul dezvoltării infecțiilor vaginale. Acest preparat poate fi aplicat direct pe vagin pentru a trata infecțiile fungice.
  • Iaurtul de casă are același conținut de potasiu ca și bananele și același conținut de proteine ca un ou sau ca 30 g de carne.
  • Consumat regulat, iaurtul de casă are beneficii și abilități de a fortifica sistemul imunitar.

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Adolfsson, O., Meydani, S. N., & Russell, R. M. (2004). Yogurt and gut function. American Journal of Clinical Nutrition.
  • El-Abbadi, N. H., Dao, M. C., & Meydani, S. N. (2014). Yogurt: Role in healthy and active aging. American Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/10.3945/ajcn.113.073957
  • Donovan, S. M., & Shamir, R. (2014). Introduction to the yogurt in nutrition initiative and the first global summit on the health effects of yogurt. American Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/10.3945/ajcn.113.073429
  • Liu, J. E., Zhang, Y., Zhang, J., Dong, P. L., Chen, M. & Duan, Z. P. (2010). Probiotic Yogurt Effects on Intestinal Flora of Patients with Chronic Liver Disease. Nursing research, 59(6), 426-432. https://doi.org/10.1097/NNR.0b013e3181fa4dc6
  • Hu, H., Merenstein, D. J., Wang, C. et al. (2013). Impact of Eating Probiotic Yogurt on Colonization by Candida Species of the Oral and Vaginal Mucosa in HIV-Infected and HIV-Uninfected Women. Mycopathologia, 176(3-4), 175-181. https://doi.org/10.1007/s11046-013-9678-4
  • Farías, M. M. y Kolbach, M. (2011). Probióticos y prebióticos: ¿beneficio real en dermatología? Piel, 26(5), 227-230. https://doi.org/10.1016/j.piel.2010.12.010

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.