5 idei pentru a crea o grădină senzorială
O grădină senzorială este un spațiu conceput pentru a încânta simțurile, care urmărește să creeze o experiență relaxantă prin aspecte care transmit bunăstare. Contribuie la sănătatea fizică și psihică a celor care se bucură de ea.
În acest articol, vă vom arăta mai multe opțiuni pentru a crea o grădină senzorială care să vă stimuleze toate simțurile și să vă permită să aveți o oază de odihnă acasă.
Cu siguranță, cu toții am experimentat o senzație de relaxare într-o întâlnire cu natura. De fapt, în ea găsim un spațiu ideal pentru meditație și contemplare sau chiar pentru producție intelectuală.
Din acest motiv, nu este ciudat să găsim referiri la modul în care grădinile au fost locuri de inspirație pentru artiști și poeți. Să avem așa ceva acasă nu este un vis. Trebuie doar să profităm de spațiul avut și să folosim cele mai bune idei pentru a avea o grădină senzorială.
Istoria grădinilor senzoriale
Din cele mai vechi timpuri, diverse civilizații au acordat un loc aparte grădinilor, atât în spații publice, cât și private. De fapt, de-a lungul istoriei, au fost dezvoltate mai multe stiluri și forme pentru a proiecta aceste locuri, care sunt influențate de cultură.
Există referințe atât de cunoscute, precum grădinile suspendate din Babilon, cele din Versailles, cele din Alhambra și grădinile japoneze.
Grădinile senzoriale sunt spații create pentru a stimula simțurile și a oferi plăcere. Deși nu răspund neapărat unui stil anume, trăsăturile acestora pot fi găsite în grădinile Zen sau mediteraneene.
Un articol al Universității din Sevilla, intitulat The senses in the Mediterranean garden: sight and perception of forms, arată faptul că grădina mediteraneană are o încărcătură senzorială importantă. Această componentă sensibilă se remarcă mai ales vizual.
Cele mai bune idei pentru a crea o grădină senzorială
O grădină senzorială trebuie proiectată pentru a încânta ochii, mirosul, gustul, atingerea și auzul. Elementele folosite trebuie să respecte una dintre aceste funcții.
Grădinile mari, ca cele găsite în palate și temple, sunt un spectacol. Pare imposibil să facem așa ceva acasă. Totuși, spațiul disponibil nu este atât de important precum distribuția elementelor. Trebuie să avem gândire strategică și să profităm de fiecare colț!
1. Frumusețe
Pentru a încânta simțul văzului, este esențial să folosim mai multe culori și forme. Acest lucru nu este deloc dificil într-o grădină, deoarece culoarea și frumusețea naturală a florilor este cel mai bun punct de plecare.
Trebuie să luați în considerare factori precum varietatea de culori, ciclurile de înflorire și nevoile de îngrijire ale fiecăreia dintre flori. În acest fel, puteți crea diferite blocuri de aspect.
Nu uitați să amestecați flori care au caracteristici similare. De asemenea, alegeți culori care se completează. Roata de culori poate fi de mare ajutor pentru atingerea obiectivului. În plus, puteți folosi ghivece lucrate manual. Important este să obțineți armonie.
Alegeți flori deosebite. Dacă aveți și plante care dau roade, este mult mai bine.
Designul grădinii și amplasarea elementelor sunt o parte fundamentală a frumuseții acesteia. Trasați diverse alei. Dacă aveți un spațiu mare, luați în considerare o boltă cu viță de vie. De asemenea, plantele cu frunziș dens ajută la crearea unor efecte plăcute vizual.
2. Aromă
Pentru a încânta papilele gustative, una dintre idei este ca grădina senzorială să fie și un furnizor de arome. Puteți planta căpșuni, roșii, afine, cireși, etc. Alegeți plante care se potrivesc dimensiunii spațiului și condițiilor climatice.
Puteți planta și ierburi aromatice. Citronella, levănțica, busuiocul, rozmarinul, pătrunjelul, coriandrul sau menta sunt opțiuni excelente. În plus, le puteți folosi direct la prepararea meselor.
3. Parfum
Mirosurile de plante sunt fundamentale într-o grădină senzorială. Aceasta nu este o sarcină dificilă.
Este suficient să plantați trandafiri, iasomie sau orice plantă care emană un miros plăcut. Asigurați-vă că aceste mirosuri nu sunt la un loc, deoarece vă va fi dificil să le apreciați.
4. Textură
Varietatea texturilor este esențială pentru grădina senzorială. Alegeți plante care generează diferite senzații la atingere. Plantați gazon pe care să vă puteți plimba desculți.
De asemenea, puteți crea zone cu pietre netede sau nisip, perfecte pentru joacă. Dacă aveți un iaz, scufundarea picioarelor sau a mâinilor într-o zi fierbinte va crea o senzație minunată.
Puteți adăuga și alte elemente, precum un hamac, un scaun confortabil sau o pătură, care vă permit să stați așezați și să savurați senzațiile generate de grădină.
5. Sunet
Sunetele sunt importante într-o grădină senzorială. Sunetul apei curgătoare este liniștitor. Puneți și hrănitoare pentru păsări care vă permit să le auziți cântările.
Dacă aveți un spațiu mare, dacă aveți copaci care vibrează în vânt, veți auzi un sunet foarte drăguț.
Planificați înainte de a amenaja grădina
Una dintre cele mai frecvente greșeli la crearea unei grădini este să începeți să plantați flori și să mutați elementele fără a avea un plan anume. Rezultatul poate fi un spațiu saturat fără prea multă grație.
Din acest motiv, înainte de a începe să plantați și să puneți elemente în gradină, trebuie să țineți cont de spațiul de care dispuneți și să faceți un plan simplu.
Imaginați-vă locul și ce elemente ați dori să includeți. Pentru a vă inspira în acest proces, căutați alte tipuri de grădini și împrumutați idei.
Recomandăm: 8 sfaturi pentru a atrage licuricii în grădină
Bucurați-vă de beneficiile grădinii senzoriale!
Potrivit agronomului peisagist Monique Briones, spațiile în aer liber pot fi benefice din punct de vedere spiritual și emoțional. De fapt, acestea sunt din ce în ce mai folosite în spitale și centre de reabilitare. În acest sens, astăzi există amenajarea terapeutică.
Acum că știți să creați o grădină senzorială, indiferent cât de mare sau mic ar fi spațiul, este timpul să profitați de toate beneficiile acesteia. Amintiți-vă că nu este suficient doar să proiectați; contează și întreținerea!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Briones, M. (s/f). JARDINES TERAPÉUTICO HEALING GARDENS S. Jardines con alma. https://jardinesconalma.com/2010/11/jardines-terapeuticos-healing-gardens.html
- Díaz, G. (2017). Los Sentidos en el Jardín Mediterráneo: La Vista y la Percepción de las Formas. Universidad de Sevilla. https://idus.us.es/xmlui/bitstream/handle/11441/57371/TFG_Guillermo%20Diaz%20Oliver_Los%20Sentidos%20en%20el%20Jard%C3%ADn%20Mediterr%C3%A1neo.%20La%20Vista%20y%20la%20Percepci%C3%B3n%20de%20las%20Formas.pdf?sequence=2