Ghidul grădinii urbane în propriul balcon - Doza de Sănătate
 

Ghidul grădinii urbane în propriul balcon

Un spațiu de relaxare în mijlocul junglei orașului este o idee atractivă și ușor de realizat. Îți permite să profiți de un spațiu care deseori este neglijat. 
Ghidul grădinii urbane în propriul balcon

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Descoperă în cele ce urmează ghidul grădinii urbane, pentru a profita de câteva idei fabuloase pentru îngrijirea și amenajarea balconului.

Important este să știi ce poți face cu un spațiu redus ca suprafață, pentru a transforma balconul în locul tău preferat de a petrece timpul liber într-un weekend însorit.

Folosind ghidul grădinii urbane, vei observa cât de ușor este să folosești materiale și decorațiuni care sunt ușor de procurat. Unele chiar stau aruncate printr-un colț de apartament și încă nu știi cât pot fi de utile. Dar totuși, care sunt beneficiile unei mini grădini pe balcon?

Beneficiile spațiului de relaxare de pe balcon

Ghidul grădinii urbane presupune flori și unelte de grădină
  • Plantele te vor ajuta să respiri mai ușor, vor reduce nivelul de poluare și vor purifica aerul care intră în casă.
  • În plus, plantele reduc electricitatea statică, ceea ce poate fi de folos dacă te curentezi tot timpul când atingi perdeaua.
  • Vegetația de pe balcon va ajuta și la reducerea nivelului de stres, oferind camerei un aspect plăcut și liniștitor.
  • Plantele decorative adaugă un plus de armonie oricărui spațiu și te ajută să te concentrezi.

Ghidul grădinii urbane pentru balcon

Există multe modalități în care poți crea și decora o mini grădină în spațiul urban. Totul depinde de gusturile tale și de spațiul pe care îl ai la dispoziție. Unii preferă stilul minimalist. Alții pot opta pentru un aspect boem, încărcat cu decorațiuni.

Indiferent de stilul ales, este important să decizi ce obiecte te vor ajuta să înfrumusețezi spațiul și să-l folosești în mod eficient. Următoarele decorațiuni sunt cele mai populare când vine vorba de grădina din balcon.

1. O băncuță

Băncuță de lemn pe balcon

Dacă ești adeptul stilului modern, băncuțele cu detalii din lemn te vor atrage, fiind foarte la modă. Spațiul folosit va părea mai mare și mult mai organizat.

2. Un perete din plante verzi

Ghidul grădinii urbane presupune un raft vertical de plante

Ghidul grădinii urbane spune că un spațiu verde, cu multe plante cu flori și frunze decorative este deosebit de frumos și relaxant. Verdele aduce aminte de natură, de pădure și de poienițele cu flori de câmp.

Este și destul de ușor de asamblat. Ai nevoie de o structură de lemn pe care să poți adăuga ghivece cu plante cățărătoare. Sau pune câteva rafturi pe un perete. Acestea pot susține o mare varietate de plante și flori.

3. Elemente de relaxare

Colțul vesel al casei

Ia în considerare și câteva accesorii, atât în scop decorativ, dar și pentru a crea un loc intim și plăcut pentru a servi cafeaua cu o prietenă într-o dimineață de duminică.

Pune câteva pernuțe decorative colorate sau chiar o canapea mică dacă ai loc, pături și ghivece pastel sau orice îți încântă privirea și te ajută să te simți bine. Îți recomandăm să folosești diferite texturi și materiale, diverse forme și nuanțe pentru a crea o oază de relaxare.

4. Ghirlande de lumină

Ghidul grădinii urbane cu lumini în borcane

Șirurile de lumini mici și albe sunt un accesoriu la modă pentru decorarea grădinilor de apartament. Acestea adaugă o notă romantică oricărui spațiu și răspândesc o lumină calmă și difuză. Se potrivesc foarte bine în lumina asfințitului și, evident, pe timp de noapte.

În magazine găsești astfel de ghirlande conectate la prize sau la baterii. Alege ce ți se potrivește mai bine. O altă idee ar fi chiar să le răsfiri printre tulpinile de plate agățătoare sau printre florile de pe balcon. Sau pune-le în borcane decorative pentru un efect original.

5. Plante curgătoare și agățătoare

Ghidul grădinii urbane presupune flori agățătoare

Cu ajutorul acestor plante care cresc rapid poți acoperi un perete întreg. Orientează-le în direcția dorită sau în formă de arc sau îmbracă un stâlp inestetic în haină verde.

6. Relaxare în hamac

Un hamac este o idee excelentă pentru spațiul de relaxare. Poți pune în practică această idee dacă balconul tău este încăpător.

Alege un hamac din materiale confortabile și frumoase, dar și rezistente la intemperii.

7. Flori

Ghidul grădinii urbane cu mobilier de grădină și flori

Ghidul grădinii urbane te sfătuiește să ai cât mai multe flori, o pată de culoare care adaugă vitalitate grădinii din balcon. Decorează acest spațiu cu un curcubeu floral. Poți aranja florile în centru balconului sau doar ca o pată de culoare.

8. Decorațiuni

Ghivecele din balcon cu plante și flori pot fi aranjate într-o coloană verticală pe perete. Iar la bază vei avea loc pentru alte decorațiuni, precum jardiniere, lămpi solare sau chiar lumânări parfumate. Pune doar câteva, nu încărca spațiul.

9. Iarbă artificială

Ghidul grădinii urbane în oraș

În loc de covor, poți pune pe jos iarbă artificială, este ca și cum ai fi pe pajiște. Aceasta îți oferă acel sentiment de contopire cu natura care te ajută să te relaxezi.

10. O umbreluță

Dacă soarele este pe partea de bloc unde ai balconul, atunci puțină umbră este binevenită. Nu ai nevoie de un accesoriu foarte mare, ci doar suficient cât să ofere o notă sofisticată grădinii tale urbane.

Ghidul grădinii urbane cu diverse stiluri

Ghidul grădinii urbane presupune perne colorate în balcon

Crează un spațiu rustic cu ajutorul unei platforme de lemn, care se va potrivi de minune cu plantele tale. Adaugă și o copertină din pânză deasupra pentru a avea parte de intimitate când practici yoga, citești sau doar te bucuri de o rază de soare.

Un spațiu romantic

Pune o masă pe balcon împreună cu o vază cu flori colorate și eventual două sfeșnice cu lumânări. Sau dacă ai o canapea mică, o poți muta pe balcon, înconjurată de lumină obscură.

Un balcon vesel și colorat

Balcon la bloc

Când îți decorezi balconul, alege accesoriile care ies în evidență, fie prin culoare, fie prin formă sau utilitate. Un covor alb și pufos este o alegere originală. Un dulăpior cu sertare într-o culoare pastel îți va de mare folos.

Viață și activitate în balcon

Crează un spațiu numai bun de luat masa în orice moment al zilei și mută servirea în balcon. Dacă apartamentul tău este situat foarte sus, vei avea și o panoramă excelentă. După masă, profită de vremea însorită pentru a citi o carte bună în mica ta grădină urbană.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Mendoza, E. (2017). Diseño de Interiores. Manual de Diseño de Interiores.
  • Raitelli, M. (2006). Diseño de la Iluminacion de Interiores. Manual de Iluminación Eficiente – Seminario de Iluminación Eficiente.
  • Bojórquez, G., Gómez-Azpeitia, G., Cueto, R. G.-, Luna, A., & Gallegos, R. (2007). Confort Térmico : Espacios Exteriores e Interiores. In XXXI SEMANA NACIONAL DE ENERGÍA SOLAR.
  • Tumini, I. (2010). Estrategias para reducción del efecto isla de calor en los espacios urbanos. Estudio aplicado al caso de Madrid. Congreso Internacional Sobre Edificación Sostenible SB10mad. https://doi.org/10.1016/j.jsb.2017.07.006
  • Pérez Jaimes, A. E. (2004). Diseño interior: solución integral a los espacios. (Spanish). INTERIOR DESIGN: INTEGRAL SOLUTION FOR SPACES. (English).

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.