Câteva sfaturi utile pentru igiena urechii - Doza de Sănătate
 

Câteva sfaturi utile pentru igiena urechii

Pe lângă faptul că vei scăpa de murdăria din exteriorul și interiorul acestei părți a corpului, o igienă adecvată a urechii te va apăra împotriva sunetelor și a zgomotelor prea puternice. Citește în continuare pentru a descoperi cum să îți protejezi urechile în mod corect!
Câteva sfaturi utile pentru igiena urechii
Nelton Abdon Ramos Rojas

Verificat și aprobat de medicul Nelton Abdon Ramos Rojas.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Urechile se numără printre cele mai importante organe ale corpului uman. Pe lângă captarea sunetelor care ne înconjoară, ele ne ajută să ne menținem echilibrul. Din acest motiv, igiena urechii este un aspect care nu trebuie trecut cu vederea. 

Asta nu presupune doar să îndepărtăm cerumenul în exces în mod corect, ci și să ținem cont de factorii de mediu. Este esențial să ne îngrijim bine auzul. Bolile care afectează urechea sunt, în general, imposibil de vindecat, dar avem la dispoziție mai multe tratamente pentru a le ameliora simptomele.

Igiena adecvată a urechii ne ajută să evităm infecțiile și bolile. În articolul de azi te invităm să descoperi modul corect de a-ți proteja urechile și auzul. Nu este deloc greu!

Cum se menține igiena urechii la exterior?

Igiena urechii exteriorul acesteia

Pentru a avea urechile curate, nu este suficient să te limitezi la interiorul lor. Și partea externă a urechilor tale merită atenția. Aici se acumulează praf și murdărie, impurități care pot pătrunde în canalul auditiv și declanșa probleme de sănătate. Iată ce trebuie să faci:

  • Ia puțină vată. Ud-o cu apă, dar nu o înmuia.
  • Spală cu grijă în jurul urechilor și pe spatele lor, astfel încât să nu rămână reziduuri de murdărie.

Un alt mod în care îți poți îngriji urechile din exterior este să eviți să asculți muzică tare pentru perioade lungi de timp. Deși nu pare un aspect important, din ce în ce mai mulți tineri suferă de probleme auditive din cauza acestui obicei.

Ce este cerumenul?

Multe persoane au impresia că igiena urechii presupune doar îndepărtarea cerumenului. În fond, această substanță este lipicioasă, neplăcută și neigienică. Această concepție este însă eronată.

Cerumenul are rolul de a proteja pielea din interiorul urechilor împotriva infecțiilor. Așadar, nu mai privi cerumenul drept ceva nociv, care trebuie neapărat îndepărtat. Acesta oferă timpanului protecție împotriva lumii exterioare, stopând accesul prafului, al obiectelor străine și al reziduurilor la interior.

Totodată, cerumenul previne dezvoltarea infecțiilor și proliferarea bacteriilor la nivelul canalului auditiv. Acesta este foarte important. Igiena urechii nu presupune doar să îl îndepărtăm.

Ce înseamnă o igienă adecvată a urechii?

Igiena urechii ;i cerumenul

Adevărul este că, de fiecare dată când faci baie și îți speli scalpul, urechea elimină cerumen în mod natural. Același lucru se întâmplă și când cerumenul se acumulează în exces.

Dacă vrei să îți uzi urechile în timpul băii sau al dușului, folosește de preferință apă caldă. De asemenea, asigură-te că apa nu îți pătrunde în canalul auditiv. Curăță exteriorul urechii și regiunea înconjurătoare, apoi usucă cu un prosop blând.

2 remedii naturiste pentru a menține igiena urechii

Ți se pare că procesul natural de autocurățare al urechilor este prea lent? Vestea bună este că nu trebuie să aștepți. Ai la dispoziție mai multe remedii care pot facilita acest proces.

Acestea fiind spuse, este periculos să introduci obiecte în ureche, drept pentru care te sfătuim să nu faci asta niciodată. Încearcă mai degrabă următoarele remedii simple:

1. O soluție salină

Următoarea soluție salină este, probabil, cea mai rapidă și simplă modalitate de a asigura o bună igienă a urechilor.

Ingrediente

  • 1 lingură de sare
  • ½ cană de apă

Instrucțiuni

  • Pune o lingură de sare într-o jumătate de cană de apă.
  • Încălzește amestecul puțin.
  • Înmoaie un tampon de vată în soluția obținută. Stoarce-l și folosește-l pentru a-ți curăța urechile cu grijă.
  • La final, pune câteva picături din această soluție în ambele urechi pentru a le curăța și, dacă este cazul, a ameliora durerea experimentată.

2. Remediu cu apă oxigenată

Acest remediu este unul dintre cele mai populare produse pentru a menține igiena urechii. Apa oxigenată poate ucide bacteriile din regiunea vizată, fără a cauza efecte secundare nedorite.

  • Amestecă cantități egale de apă obișnuită cu apă oxigenată (trebuie să aibă cea mai mică concentrație posibilă).
  • Înmoaie un tampon de vată în mixtura obținută.
  • Aplică mixtura în jurul și în interiorul urechii cu grijă.
  • Picură o cantitate mică de mixtură în ambele urechi.

Nu uita, evită să introduci obiecte ascuțite în urechi deoarece riști să îți zgârii timpanul. Igiena urechii este un aspect foarte important, așadar ce mai aștepți? Începe să îngrijești acest organ important în mod corect!

Sursa imaginii principale: wikiHow.com


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Byeon H. Associations between adolescents’ earphone usage in noisy environments, hearing loss, and self-reported hearing problems in a nationally representative sample of South Korean middle and high school students. Medicine (Baltimore). 2021 Jan 22;100(3):e24056.
  • Burton MJ, Doree C. WITHDRAWN: Ear drops for the removal of ear wax. Cochrane Database Syst Rev. 2018 Jul 24;7(7):CD004326.
  • Khan NB, Thaver S, Govender SM. Self-ear cleaning practices and the associated risk of ear injuries and ear-related symptoms in a group of university students. J Public Health Afr. 2017 Dec 31;8(2):555.
  • Nagala S, Singh P, Tostevin P. Extent of cotton-bud use in ears. Br J Gen Pract. 2011 Nov;61(592):662-3.
  • Oladeji SM, Babatunde OT, Babatunde LB, Sogebi OA. KNOWLEDGE OF CERUMEN AND EFFECT OF EAR SELF-CLEANING AMONG HEALTH WORKERS IN A TERTIARY HOSPITAL. J West Afr Coll Surg. 2015 Apr-Jun;5(2):117-133.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.