Îl iubesc, dar nu îl mai doresc ca la început - Doza de Sănătate
 

Îl iubesc, dar nu îl mai doresc ca la început

În loc să te concentrezi asupra aspectelor negative, trebuie să faci un efort pentru a ieși din rutină și a reaprinde flacăra pasiunii. 
Îl iubesc, dar nu îl mai doresc ca la început
Bernardo Peña

Verificat și aprobat de psihologul Bernardo Peña.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Îmi iubesc partenerul, dar nu îl mai doresc ca la început. Pasiunea dintre noi s-a diminuat. Ce să fac? Relația noastră nu mai are niciun viitor?

Sigur ai avut și tu dilema de mai sus. Ești cu el de ceva timp, îl iubești la nebunie, dar totul s-a schimbat. Obiceiurile și rutina v-au afectat viața sexualăEntuziasmul a dispărut, flacăra s-a stins și bănuiești că relația este pe sfârșite.

Nu îți face griji. Scăderea dorinței sexuale este un lucru firesc care nu înseamnă că relația are o traiectorie negativă.

Nu îl mai doresc ca la început. Nu te panica!

Motive pentru care nu îl mai doresc ca la început

Dacă îmi iubesc partenerul, dar nu îl mai doresc ca până acum, este posibil ca mintea mea să îmi provoace acest sentiment de disperare. Astfel, caut modalități de a reveni la perioada de început al relației.

Însă, așa cum bine știm, este imposibil să ne întoarcem în trecut, oricât de mult ne-am dori. Uneori, folosim amintiri din trecut pentru a-i face reproșuri partenerului de viață. Îi aruncăm în față lucrurile pe care le făcea altădată, dar nu și acum. În realitate, un astfel de comportament nu este deloc benefic.

În societatea contemporană am fost învățați ca, atunci când situația nu se prezintă așa cum ne-am dori, să dramatizăm. Această modalitate sau încercare de a schimba lucrurile este dăunătoare și agresivă.

Trebuie să conștientizăm că schimbările nu sunt neapărat negative. De fapt, lipsa dorinței ne ajută să ne stabilim un nou obiectiv. Este vorba despre o adaptare, la fel ca în cazul în care ne mutăm împreună cu partenerul sau decidem să avem un copil. Prin urmare, nu este nimic neobișnuit.

Problema este că am ajuns să exagerăm importanța sexului într-o relație. Ca urmare a acestei gândiri, acționăm într-un mod dăunător. Dăm vina pe cel de lângă noi și generăm și mai multă tensiune.

Motivul pentru care nu îl mai doresc ca la început

Nu îl mai doresc pentru că sunt foarte stresată

Înainte să începem să dramatizăm, este important să analizăm motivele pentru care relația noastră sexuală este în declin.

Pot exista numeroase cauze. Sinceritatea este esențială pentru a nu afecta relația și pentru a nu ne răni pe noi înșine sau pe cel de lângă noi.

Să vedem care sunt posibilele cauze pe care le poți identifica și în cazul tău. Însă nu uita: trebuie să fii sinceră cu tine însăți.

  • Nu îl mai doresc ca la început deoarece rutina și obiceiurile îmi oferă siguranță. În spatele acestor sentimente se află teama de schimbare.
  • Am încetat să mai fac gesturi drăguțe care să îi arate cât de mult îl iubesc. El deja știe asta!
  • Sunt foarte stresată la serviciu și în viața personală, iar acest lucru îmi dă o dispoziție proastă. Partenerul meu nu este conștient de toate frustrările mele.
  • Avem probleme pe care am decis să le ignor. Printre acestea se numără și lipsa de comunicare. El lucrează mereu și mi-a fost infidel.
  • De fapt, nu îl mai iubesc, dar stau cu el din comoditate. Mi-e teamă să îmi caut pe altcineva.

Negarea este prima reacție în cazul diverselor probleme în relație. Însă această atitudine nu este deloc utilă și nu rezolvă nimic.

Terapia de cuplu

Nu îl mai doresc și soluția poate fi terapia de cuplu

În ciuda sugestiilor anterioare, dacă cei doi parteneri nu pot rezolva singuri problema diminuării pasiunii, poate fi util să apeleze la un specialist. Însă, chiar înainte de acest moment, este important să ia anumite măsuri. La ce ne referim?

Nu mai da vina pe partener pentru situația în care vă aflați. Deschide ochii și nu te mai ascunde în spatele propriului punct de vedere. Încearcă să vezi lucrurile și din perspectiva lui. Așa cum am spus deja, negarea nu este cea mai bună reacție.

Știind toate aceste lucruri, nu crezi că ar trebui să renunți la confortul rutinei și să încerci lucruri noi care să readucă la viață relația? Sau poate consideri că ar fi mai bine să te relaxezi și să aștepți ca scânteia să se reaprindă din senin?


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.