Înecul secundar la copii - recomandări - Doza de Sănătate
 

Înecul secundar la copii - recomandări

Înecul secundar are loc la câteva ore sau chiar zile după ce copilul a stat în apă. Este absolut esențial să îl duci imediat la medic. 
Înecul secundar la copii - recomandări

Ultima actualizare: 28 iulie, 2022

Odată cu venirea verii și frecventarea piscinelor, înecul secundar devine un eveniment din ce în ce mai frecvent. Este o realitate tristă care afectează atât adulții, cât și copiii. Aceștia din urmă necesită o atenție deosebită în astfel de situații.

Supraveghează copiii în permanență atunci când sunt în apă și asigură-te că există un grătar deasupra filtrului de evacuare. Aceste măsuri de precauție sunt esențiale pentru ca cei mici să înoate în siguranță.

Suntem siguri că și pe tine te cutremură să auzi despre astfel de accidente teribile. Datorită acestora, mulți copii nevinovați își pierd viața.

Însă trebuie să știi că există și un alt tip de accidente care nu este la fel de cunoscut, dar care face numeroase victime în rândul copiilor.

Ne referim la înecul secundar. Vorbim aici despre persoanele care aproape s-au înecat, au fost salvați și resuscitați. 

Se întorc acasă simțindu-se normal, dar după câteva ore sau zile, îi cuprinde o senzație de oboseală. Se întind în pat să doarmă și nu se mai trezesc. Îngrozitor, dar adevărat.

Îți prezentăm informații despre înecul secundar, pe care ar fi bine să le reții pentru siguranța ta și a micuților tăi.

Înecul secundar: o moarte tăcută

Supraveghează mereu copilul pentru a preveni înecul

Vom începe prin a-ți relata un caz petrecut recent. Lindsay Kujawa este cunoscută pentru blogul său original cu rețete, meșteșuguri, gânduri personale din perspectiva de mamă, etc.

The Huffington Post și alte publicații au raportat imediat cele întâmplate, iar în scurt timp povestea a apărut și pe blogul femeii. Fiul ei aproape s-a înecat într-o piscină la o petrecere. A stat sub apă doar câteva secunde și, din fericire, a fost resuscitat.

Totul părea să fie în regulă, dar Lindsay a preferat să-i povestească și medicului pediatru ce s-a întâmplat, lăsându-i un mesaj în căsuța vocală. Femeia a rămas surprinsă de reacția promptă a specialistului care i-a spus să-l ducă pe copil la urgențe cât mai repede.

Când Lindsay s-a dus să își ia fiul, acesta nu voia decât să doarmă. Era foarte obosit și lipsit de vlagă. Ceva nu era în regulă. După ce copilul a fost supus mai multor analize în spital, răspunsul a devenit cât se poate de clar.

Plămânii copilului erau iritați și inflamați din cauza chimicalelor prezente în apa din piscină. Nivelul de oxigen din organism era în continuă scădere. Băiețelul se îneca fără să-și dea seama.

Doctorii au reușit să îl salveze oferindu-i atenția și îngrijirile medicale de rigoare. Cazul său a fost unul norocos datorită vigilenței medicilor, a pediatrului și a mamei, Lindsay Kujawa. Aceasta a fost atentă și a informat doctorul cu privire la accident, la scurt timp după ce a avut loc.

Ce trebuie să știi despre înecul secundar și înecul uscat

Înecul secundar are loc când apa rămâne blocată în plămâni

Nu toate poveștile au un final la fel de fericit. Mulți copii își pierd viața în acest fel. După ce sunt salvați de la înec, pot trece până la trei zile fără ca micuții să prezinte simptome clare, fapt ce poate duce la o tragedie.

  • Înecul uscat are loc atunci când organismul și creierul „simt” că vor inhala apă. Acest lucru provoacă spasme la nivelul laringelui, care se închide ca o modalitate de apărare a organismului. În organism nu poate intra nici apa, dar nici aerul, iar victima rămâne fără oxigen.
  • Înecul secundar are loc atunci când apa intră în plămâni și rămâne acolo. Copilul poate fi resuscitat, dar apa blocată provoacă în cele din urmă un edem pulmonar. Edemul pulmonar poate fi asimptomatic pentru o vreme, dar după câteva ore sau zile poate duce la deces.
  • Trebuie să reținem și faptul că apa din piscine conține multe chimicale. Dacă rămâne blocată în plămâni, ea poate cauza inflamații și iritații la nivelul acestor organe.
  • Clorina irită foarte tare bronhiile. 
  • După ce este salvat de la înec, copilul poate elimina apă și poate fi resuscitat. Este totuși posibil ca o parte din aceasta să rămână blocată în plămâni. După câteva ore, apa duce la inflamarea tuburilor bronșice, provocând un edem și niveluri scăzute de oxigen.

Recomandări

Înecul este un risc și pentru copiii care înoată bine
  • În cazul în care copilul tău este implicat într-un astfel de incident, fie el unul minor și chiar dacă pare să fie în regulă, nu contează: du-l la urgențe.
  • Nu-ți scăpa copilul din ochi atunci când se află în apă. 
  • Învață-l să înoate de la o vârstă fragedă.
  • Chiar dacă ai încredere că este un înotător foarte bun,se poate întâmpla să se simtă ușor amețit sau să se agațe de un obiect aflat în piscină. Cel mai bine este să îi monitorizezi permanent activitatea.
  • Bucură-te în continuare de apă împreună cu copiii tăi în zilele toride de vară, dar ține cont de toate informațiile pe care ți le-am pus la dispoziție. Merită!

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Secondary drowning in children.                                                                       ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7427600
  • Dry and secondary drowning: The signs every parent needs to know. (n.d.).
    osteopathic.org/osteopathic-health/about-your-health/health-conditions-library/childrens-health/Pages/secondary-drowning.aspx

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.