6 remedii naturale pentru infecțiile gâtului - Doza de Sănătate
 

6 remedii naturale pentru infecțiile gâtului

Știai că gargara cu apă sărată sau bicarbonat de sodiu este o soluție eficientă pentru a elimina durerile de gât? Ambele remedii reduc inflamațiile și pot ucide microbii și bacteriile.
6 remedii naturale pentru infecțiile gâtului
Maricela Jiménez López

Verificat și aprobat de medicul Maricela Jiménez López.

Ultima actualizare: 20 octombrie, 2018

Infecțiile gâtului sunt o problemă cu care majoritatea dintre noi ne confruntăm la un moment dat. Acestea ne provoacă dureri cumplite atunci când încercăm să înghițim sau pur și simplu să respirăm și ne fac viața de zi cu zi mult mai neplăcută. Dar nu-ți face griji: există numeroase remedii naturale pentru infecțiile gâtului, iar multe dintre ele sunt simple și foarte accesibile. Citește în continuare!

Remedii naturale pentru infecțiile gâtului

Remedii naturale pentru infecțiile gâtului la femei

Uneori infecțiile gâtului ne afectează atunci când se schimbă anotimpul. Alteori aerul condiționat ne poate usca gâtul, ceea ce agravează orice durere. Indiferent care este cauza lor, infecțiile gâtului nu trebuie sub nicio formă ignorate.

Infecțiile gâtului pot avea origine bacteriană, virală sau pot fi consecința unei leziuni. Unele infecții sunt grave și pot necesita tratament cu antibiotice. Altele nu necesită niciun alt tratament în afară de câteva zile de odihnă.

Ține seama de faptul că, din când în când, sistemul nostru imunitar poate fi slăbit, ceea ce înseamnă că vom fi mai puțin protejați împotriva infecțiilor și a anumitor afecțiuni. De aceea trebuie să ne asigurăm că avem o dietă adecvată.

În cazul în care deja ai o durere de gât, încearcă unul din următoarele remedii:

1. Ceai de cimbru, miere și lămâie

Remedii naturale pentru infecțiile gâtului precum ceaiul de cimbru

Combinate, aceste trei ingrediente creează un amestec medicinal minunat, pe care îl poți bea de-a lungul zilei. Cimbrul, de pildă, este un antiseptic foarte puternic, eficient împotriva microbilor, iar mierea susține vindecarea, reduce inflamațiile și calmează gâtul.

Indicații:

  • Amestecă două linguri de cimbru proaspăt cu un litru de apă clocotită.
  • Adaugă zeama unei lămâi și coajă acesteia rasă.
  • Fierbe aceste ingrediente timp de zece minute.
  • Ia ibricul de pe foc și așteaptă alte zece minute înainte să strecori ceaiul.
  • Bea acest ceai cu două linguri de miere pe parcursul zilei.

2. Gargară cu apă sărată

Remedii naturale pentru infecțiile gâtului precum gargara cu apă sărată

Diluează o lingură de sare în 250 ml de apă. Fă gargară cu acest amestec o dată pe oră, dar ai grijă să nu-l înghiți. Pur și simplu lasă lichidul să atingă partea din spate a gâtului tău pentru câteva secunde, apoi scuipă-l.

În loc de sare poți folosi și o linguriță de oțet de mere sau chiar bicarbonat de sodiu. Toate aceste trei ingrediente reduc inflamațiile, omoară orice microb și sunt printre cele mai utile remedii naturale pentru infecțiile gâtului.

3. Usturoi (cel mai bun antibiotic natural)

Usturoiul pe lista de remedii naturale pentru infecțiile gâtului

Cu toții știm că usturoiul este cel mai bun antibiotic natural. Poate fi achiziționat cu ușurință, este eficient și sănătos și nu provoacă practic nici un efect secundar. Ce-ar fi să-l încerci și tu data viitoare când te doare gâtul? Iată ce trebuie să faci:

  • Zdrobește un cățel de usturoi, diluează-l în jumătate de cană de apă, apoi bea amestecul.
  • Poți urma acest tratament de două ori pe zi. Da, respirația îți va mirosi a usturoi, dar te vei însănătoși mai repede!

4. Comprese cu ceai de mușețel

Remedii naturale pentru infecțiile gâtului precum compresele cu mușețel

Tratamentul cu ceai de mușețel presupune aplicarea unor comprese umede pe gât, pentru a reduce inflamația. Urmează acești pași:

  • Pune trei linguri de mușețel într-o cană cu apă fiartă și lasă totul la infuzat.
  • Strecoară ceaiul într-un castron. Înmoaie un prosop sau o cârpă în ceaiul obținut, apoi aplică-ți compresa pe gât.
  • Repetă acest procedeu de fiecare dată când compresa se răcește. Ideal ar fi să ții compresa pe gât timp de 20 de minute.

5. Ceai verde și curcumă

Ceaiul verde pe lista de remedii naturale pentru infecțiile gâtului

Acesta este unul dintre cele mai simple și mai eficiente remedii naturale pentru infecțiile gâtului. Combinația de ceai verde și curcumă poate reduce inflamațiile și te ajută să-ți revii imediat.

Prepară-ți un ceai verde ca de obicei și, imediat ce acesta a început să fiarbă, adaugă jumătate de linguriță de curcuma măcinată. Lasă amestecul la infuzat timp de cinci minute, apoi îndulcește-l cu puțină miere și bea-l.

6. Odihnă

Odihna pe lista celor mai bune remedii naturale pentru infecțiile gâtului

Organismul tău luptă împotriva unei infecții și, pentru a-l ajuta, va trebui să îți protejezi mecanismele de apărare naturale—mai exact, va trebui să te odihnești, chiar dacă asta înseamnă să dormi câteva ore în plus.

Dacă ești bolnav, ar trebui să dormi în jur de 10-11 ore pe zi, deci nu ezita să tragi un pui de somn în timpul zilei și încearcă să dormi cât mai mult posibil noaptea. Ai nevoie de timp pentru a te recupera, dar, puțin câte puțin, durerea de gât va dispărea.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.