Avantajele curcumei versus medicamente - Doza de Sănătate
 

Avantajele curcumei versus medicamente

Curcuma are anumite proprietăți ce pot fi foarte utile în tratarea mai multor boli. Însă nu este indicat să utilizezi această plantă ca leac naturist fără avizul unui specialist și nu trebuie sub nicio formă să o utilizezi ca înlocuitor pentru un tratament prescris de medic.
Avantajele curcumei versus medicamente
Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu

Verificat și aprobat de medicul Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu.

Ultima actualizare: 29 decembrie, 2022

Conform mai multor cercetări științifice, cel mai surprinzător beneficiu al curcumei este faptul că acest condiment are efecte similare celor produse de anumite medicamente din comerț. În articolul de azi îți vom prezenta avantajele curcumei versus medicamente și de ce este indicat să incluzi acest produs în dieta ta zilnică.

În zilele noastre avem la dispoziție diverse medicamente care pot ameliora simptomele a sute de afecțiuni, iar multe dintre acestea pot fi achiziționate fără prescripție medicală. Deși majoritatea acestor produse farmaceutice dau randament, ele conțin substanțe chimice și, consumate în exces, pot produce efecte secundare nedorite.

Din acest motiv, de ceva vreme remediile naturiste au început să devină din ce în ce mai populare. Relativ necostisitoare, aceste produse 100% naturale sunt deseori la fel de eficiente—și uneori chiar mai eficiente—ca medicamentele din comerț.

Unul dintre cele mai populare remedii naturiste la momentul actual este curcuma (cunoscută și sub denumirea de turmeric), un condiment destul de popular grație utilizărilor sale culinare. Curcuma face parte din aceeași familie ca și ghimbirul și este foarte bogată în nutrienți utili împotriva mai multor afecțiuni.

Avantajele curcumei versus 7 medicamente

1. Atorvastatina (medicament pentru reglarea nivelului de colesterol)

Avantajele curcumei versus medicamente

Atorvastatina este un medicament farmaceutic utilizat pentru ținerea sub control a nivelului de colesterol și prevenirea dezvoltării bolilor cardiovasculare.

Conform unui studiu publicat în 2008 în revista Medicamente aflate în stadiul de cercetare și dezvoltare (Drugs in R&D), curcuminoizii din componența curcumei au un efect asemănător medicamentelor ce tratează disfuncția endotelială, o boală asociată arteriosclerozei.

Mai mult, curcuma are abilitatea de a reduce inflamațiile și stresul oxidativ experimentate de pacienții care suferă de diabet de tip II.

2. Avantajele curcumei versus medicamente corticosteroide

În fiecare an mii de persoane fac injecții cu steroizi pentru a trata inflamațiile asociate cu boli precum artrita sau cancerul.

Un studiu publicat în revista Cercetări în domeniul fitoterapiei (Phytotherapy Research) a scos la iveală abilitatea curcuminului (compusul activ al curcumei) de a acționa la fel ca medicamentele utilizate pentru a trata inflamațiile oculare.

Studiile efectuate ulterior au dezvăluit că turmericul oferă beneficii similare și în vindecarea altor boli inflamatorii tratate în mod obișnuit cu steroizi.

3. Medicamentele antidepresive

Avantajele curcumei versus medicamente antidepresive

Medicamentele antidepresive, precum Prozac sau Paxil, pot cauza efecte secundare nocive, agravând uneori simptomele depresiei experimentate de pacient. Așadar, de ce am utiliza aceste medicamente când avem la dispoziție curcuma?

Curcuminul este un antioxidant foarte puternic, motiv pentru care curcuma este foarte utilă pentru a ameliora simptomele depresiei. Optând pentru acest ingredient naturist, te vei simți mai bine și nu vei experimenta niciun efect secundar nedorit.

4. Medicamentele anticoagulante

Pacienții care au un risc crescut de infarct sau de a dezvolta o altă boală circulatorie folosesc în general medicamente anticoagulante ca măsură preventivă. Și aceștia pot avea de câștigat dacă aleg să consume turmeric, ce prezintă un efect asemănător aspirinei, medicamentul cel mai popular pentru facilitarea fluxului sanguin.

Compușii activi ai curcumei au efecte antiplachetare și de modulare a prostaciclinei. Așadar, curcuma poate fi utilizată pentru a trata tromboza arterială și artrita.

5. Avantajele curcumei versus medicamente antiinflamatorii

Avantajele curcumei versus medicamente antiinflamatorii

Chiar și bolile care produc durere și inflamații pot fi tratate cu acest ingredient natural. Poți opta pentru curcumă în locul medicamentelor antiinflamatorii din comerț, ce produc deseori efecte secundare nedorite pe termen scurt sau lung.

Mai multe studii au demonstrat că turmericul are efecte antiinflamatoare și antiproliferative la fel de puternice ca cele produse de medicamente precum:

  • Aspirina
  • Ibuprofenul
  • Naproxenul
  • Diclofenacul
  • Indometacinul
  • Dexametazona
  • Celecoxibul
  • Tamoxifenul

6. Medicamentele chimoterapeutice

Timp de mulți ani ni s-a spus că medicamentele chimoterapeutice reprezintă una dintre puținele metode eficiente pentru a trata cancerul. Însă numeroase studii recente au demonstrat că turmericul este la fel de util ca oxaliplatina, un medicament popular utilizat pentru a învinge această boală. O doză mică de curcumă administrată în fiecare zi previne proliferarea celulelor canceroase.

7. Avantajele curcumei versus medicamente pentru diabet

Avantajele curcumei versus medicamente pentru diabet

Pacienții care suferă de diabet vor avea mult de câștigat dacă includ curcuma în dieta lor zilnică.

Un studiu publicat în revista Comunicări despre cercetările din domeniul biochimiei și biofizicii (Biochemical and Biophysical Research Communications) a relevat faptul că turmericul este de 100.000 de ori mai eficient decât metformina în ceea ce privește absorbția de glucoză.

Mai mult, la fel ca majoritatea medicamentelor pentru diabet, curcuma are abilitatea de a preveni producerea excesivă de glucoză a ficatului.

Nu uita!

Toate efectele benefice ale curcumei au fost descoperite în urma mai multor cercetări științifice. Cu toate acestea, curcuma nu trebuie utilizată ca înlocuitor pentru medicamentele prescrise de medic fără avizul acestuia.

Deoarece nu produce efecte secundare grave, curcuma poate fi inclusă cu ușurință în dieta noastră zilnică, atât timp cât nu o consumăm în exces. În cazul adulților, doza zilnică recomandată de curcuma este de 5 grame.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Hewlings S, Kalman D. Curcumin: A Review of Its’ Effects on Human Health. Foods. 2017;
  • Elshama SS, El-Kenawy AEM, Osman HEH. Curcumin improves atorvastatin-induced myotoxicity in rats: Histopathological and biochemical evidence. International Journal of Immunopathology and Pharmacology. 2016.
  • Lal B, Kapoor AK, Asthana OP, Agrawal PK, Prasad R, Kumar P, et al. Efficacy of curcumin in the management of chronic anterior uveitis. Phyther Res. 1999;
  • Biswas S, Rahman I. Modulation of steroid activity in chronic inflammation: A novel anti-inflammatory role for curcumin. Molecular Nutrition and Food Research. 2008.
  • Kulkarni SK, Dhir A. An overview of curcumin in neurological disorders. Indian Journal of Pharmaceutical Sciences. 2010.
  • Maheswaraiah A, Jaganmohan Rao L, Naidu KA. Anti-Platelet Activity of Water Dispersible Curcuminoids in Rat Platelets. Phyther Res. 2015;
  • Kim T, Davis J, Zhang AJ, He X, Mathews ST. Curcumin activates AMPK and suppresses gluconeogenic gene expression in hepatoma cells. Biochem Biophys Res Commun. 2009;

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.