Legătura emoțională dintre mamă și fiică - Doza de Sănătate
 

Legătura emoțională dintre mamă și fiică

Pe lângă componenta psihologică, există și o explicație științifică pentru legătura emoțională dintre mamă și fiică, care ține de sistemul limbic și care le provoacă celor două mecanisme similare de răspuns la anumiți stimuli sau situații. 
Legătura emoțională dintre mamă și fiică

Ultima actualizare: 23 ianuarie, 2019

Legătura dintre mamă și fiică trece dincolo de educație, afecțiune și contextul în care trăiesc sau interacționează cele două. Un studiu publicat în jurnalul „Science Daily” a dezvăluit că structura cerebrală care guvernează asupra emoțiilor poate fi transmisă de la mamă la fiică. 

Neurologii, psihiatrii și psihologii au o bază pentru a justifica predispoziția pentru dezvoltarea unor anumite trăsături de caracter sau pentru instalarea depresiei, de exemplu.

Studiul efectuat la Universitatea din California nu sugerează că, dacă mama ta suferă de atacuri de anxietate, te vei confrunta și tu cu aceeași problemă. Pur și simplu există un risc și o posibilitate mai mare.

În plus, abilitatea unei femei de a face față împrejurărilor potrivnice, de a fi puternică, este transmisă tot prin această legătură feminină.

Îți oferim mai multe detalii în rândurile de mai jos.

Legătura invizibilă dintre mamă și fiică

Știm deja că în prezent, unele boli sunt caracteristice unui anumit sex. Migrenele, fibromialgia și depresia afectează cu precădere femeile. 

Structura cerebrală a femeii, cu rețeaua neuronală și sistemul nervos central al acesteia, care poate amplifica durerea în cazul fibromialgiei, are gene feminine încorporate.

Oamenii de știință nu au găsit încă o explicație pentru acest fenomen.

Dar atunci când vine vorba de sfera emoțională, se pare că există anumite răspunsuri cu privire la legătura misterioasă dintre mamă și fiică. 

Să analizăm lucrurile mai detaliat.

Legătura emoțională dintre mamă și fiică

Sistemul limbic

Pentru început, este necesar să vorbim despre o structură cerebrală pe cât de importantă, pe atât de puternică: sistemul limbic. Acesta poate fi descris drept maestrul emoțiilor noastre.

  • Sistemul limbic este responsabil de reglarea și procesarea emoțiilor. În plus, el reprezintă spațiul în care este localizată memoria emoțională. Aici care încep să se dezvolte tiparele personalității unui individ.
  • Sistemul limbic este alcătuit la rândul său din mai multe structuri, cum ar fi hippocampusul și amigdala cerebrală. Acestea sunt responsabile de emoții precum frica sau abilitatea de a întipări amintiri.
  • Conducătorul studiului este medicul psihiatru Fumiko Hoeft, specialist în psihiatria copilăriei și a adolescenței. Principalul scop al cercetării a fost de a găsi posibilele asemănări între diferite regiuni ale creierului în cazul rudelor.
  • Prin intermediul unor teste RMN non-invazive, cercetătoarea a descoperit că mamele și fiicele împart aceeași formă și activitate neurochimică la nivelul sistemului limbic. Aceasta este o zonă care, așa cum am menționat mai sus, este strâns legată de universul emoțiilor.
Asemănarea dintre mamă și fiică

Există o predispoziție spre aceleași probleme emoționale

Precizăm din nou că o predispoziție nu este o cauză directă: este un risc, o posibilitate. Această informație se dovedește foarte importantă în domeniul medicinei din următoarele motive:

  • Problemele emoționale, cum ar fi stresul și depresia, sunt bazate pe o activitate neurochimică. În cadrul acesteia se manifestă fluctuații de dopamină, norepinefrină, epinefrină și altele.
  • Mama și fiica împart aceeași activitate cerebrală, cu suișuri și coborâșuri la nivelul sistemului limbic. Asta înseamnă că mecanismele lor de răspuns la anumiți stimuli, situații sau probleme este asemănător.

Aceste date ajută, cu siguranță, la prevenirea anumitor tulburări psihologice pe baza cunoașterii acestei componente genetice.

Te-ar putea interesa și:

7 sfaturi pentru a fi o super mamă

Fiica nu este o copie a mamei

Citind aceste informații, unele persoane ar putea crede că fetele sunt copii ale mamelor lor, cel puțin în plan emoțional.

Emoțiile transmise între mamă și fiică

Acest lucru nu este adevărat. Pentru a înțelege cu adevărat legătura dintre mamă și fiică, poți să iei în considerare următoarele aspecte: dacă mama ta suferă de hipertensiune arterială, diabet, tromboză venoasă profundă sau obezitate, asta nu înseamnă că și tu ești supusă în proporție de 100% riscului de a dezvolta aceleași probleme.

  • Trebuie să interpretezi informațiile oferite ca o modalitate de a preveni anumite tulburări.
  • O fată nu va fi niciodată copia mamei. Situația sa personală este diferită. Educația, personalitatea, atitudinea și valorile sale pot, la rândul lor, să difere enorm.
  • Uneori, dacă un copil crește văzându-și mama mereu izolată în camera ei, cu o viziune negativistă, singuratică, victima propriei complexități emoționale, acesta poate deveni conștient de anumite aspecte pe care le poate preveni în viitor.
  • Fiecare situație și persoană este diferită. Deși această predispoziție există, experiențele personale și educația ta te ajută să dezvolți strategii adecvate pentru a deveni mai rezistentă, mai puternică și pentru a combate tendințele depresive.

În concluzie, acest studiu a descoperit că moștenirea pe linie maternă este legată de sfera emoțională. În același timp, tatăl poate transmite o predispoziție pentru dislexie sau autism. 


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • University of California – San Francisco. (2016, January 26). Brain structure governing emotion is passed down from mother to daughter, says study: Research is first evidence that brain structure implicated in depression may be inherited. ScienceDaily. Retrieved December 19, 2018 from www.sciencedaily.com/releases/2016/01/160126175028.htm

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.