Mâinile și picioarele reci: care este cauza?

7 ianuarie 2019
Știai că mâinile și picioarele reci pot fi un semn al suprasolicitării sistemului digestiv? Stomacul își mărește temperatura proprie și provoacă o scădere a temperaturii extremităților corpului. 

Ești una dintre acele persoane care are mereu mâinile și picioarele reci, chiar dacă afară nu este frig? Știi de ce te confrunți cu această problemă? În acest articol îți dezvăluim că motivul este legat de aparatul digestiv.

Află cum funcționează temperaturile corpului și cum  le poți echilibra în mod natural. 

Temperaturile corpului

Observăm că, în general, există persoane mai sensibile la frig, iar altele la căldură; iar atunci când se află în climate asemănătoare, reacționează diferit. Soluția constă în stabilizarea temperaturii corpului, întrucât nu este bine să-ți fie nici prea cald, nici prea frig.

De obicei zonele care sunt cel mai predispuse la frig sunt extremitățile. Adică mâinile și picioarele reci.

Organele interne care se răcesc cel mai ușor și care, prin urmare, au nevoie de cea mai multă căldură sunt ficatul și rinichii, în timp ce stomacul și intestinele tind să rețină căldura.

Când organismul trebuie să facă un efort suplimentar pentru a încălzi o anumită parte a corpului, circulația este accelerată, lucru care provoacă inflamații, acestea reprezentând, de fapt, un efort de a pune în funcțiune un mecanism de auto-apărare.

Te-ar putea interesa și:

Mâini reci: posibile cauze despre care este bine de știut

Când acest lucru se întâmplă, observăm și o circulație deficitară în zonele mai puțin vitale, acestea fiind chiar extremitățile.

Legătura dintre sistemul digestiv și mâinile și piciarele reci

Legătura dintre sistemul digestiv și mâinile și picioarele reci

Ca urmare a alimentației precare sau a mâncatului constant pe tot parcursul zilei, aparatul digestiv înregistrează un exces de căldură, întrucât funcționează aproape non-stop. Stomacul este forțat să muncească mai mult, mărind cantitatea de acizi gastrici și, implicit, temperatura.

Aceste eforturi continuă și la nivelul intestinului. Dacă ne atingem abdomenul, observăm că este rece, dar acesta este doar un simptom al excesului de căldură din interior.

Prin urmare, mâinile și picioarele reci pot fi rezultatul căldurii excesive de la nivelul aparatului digestiv.

Este important să încercăm să prevenim această problemă, nu numai din cauza disconfortului provocat, ci și pentru că pe termen lucru poate afecta articulațiile.

Cum încălzești mâinile și piciarele reci

Poți echilibra temperatura corpului?

Desigur. Un mod simplu de a reuși acest lucru este prin încălzirea externă a membrelor:

 • Fă o baie fierbinte.
 • Acoperă mâinile și picioarele cu articole vestimentare din lână.
 • Aplică anumite creme cu efect de încălzire pe bază de ghimbir, scorțișoară etc.
 • Masează zonele cu probleme (mâinile și picioarele).
 • Folosește o pătură electrică pentru încălzire sau o sticlă cu apă fierbinte.

Totuși, nu uita că acestea sunt doar remedii pentru ameliorarea simptomelor, dar dacă vrem să ne reglăm temperatura corpului și, în acest fel, să ne îmbunătățim starea de sănătate, trebuie să accelerăm funcționarea sistemului digestiv. 

Legătura dintre căldura sistemui digestiv și mâinile și piciarele reci

Cum să reduci căldura de la nivelul aparatului digestiv

 • Consumă alimente sănătoase și evită-le pe cele nesănătoase, precum carnea roșie și mezelurile, brânzeturile grase, prăjelile și unele dulciuri.
 • Ai grijă să eviți alimentele greu de digerat cum ar fi anumite legume, produse lactate etc.
 • Mestecă bine mâncarea.
 • Nu consuma cantități mari de mâncare deodată. Oprește-te din mâncat înainte să te simți foarte plin.
 • Nu mânca din nou înainte să se digere complet alimentele consumate la masa precedentă.
 • Nu lua cina la o oră prea târzie și nu mânca prea mult la această masă.
 • Ai grijă să previi constipația.
 • Dacă superi de hiperaciditate gastrică sau arsuri la stomac, tratează-le cu remedii naturiste.
 • Alcalinizează-ți organismul.
 • Încearcă să te odihnești puțin după ce mănânci și să nu faci eforturi foarte mari.

Te-ar putea interesa și:

9 probleme de sănătate indicate de mâini

Terapia cu apă

Apa ajută, de asemenea, la reglarea temperaturii corpului, dar acționează treptat. De obicei ne facem duș cu apă fierbinte sau caldă, dar încet-încet ar trebui să ne obișnuim să încheiem dușul cu puțină apă rece care să cadă pe întregul corp, cu excepția capului.

În primele dăți, poți încerca acest lucru timp de câteva secunde, dar, în timp, poți să mărești acest interval sau chiar să alternezi apa caldă cu cea rece.

Este important să nu ne fie frig nici înainte, nici după ce facem duș, pentru un contrast mai puternic. După duș, trebuie să ne ștergem bine cu prosopul pentru a stimula căldura.

Sursa fotografiilor: Taras Khimchak, Intercontinental Hong Kong și Filip Bunkens.

 • Cheung, S. S. (2015). Responses of the hands and feet to cold exposure. Temperature. https://doi.org/10.1080/23328940.2015.1008890
 • Arens, E., Zhang, H., & Huizenga, C. (2006). Partial- and whole-body thermal sensation and comfort – Part I: Uniform environmental conditions. In Journal of Thermal Biology. https://doi.org/10.1016/j.jtherbio.2005.11.028
 • Romeijn, N., Verweij, I. M., Koeleman, A., Mooij, A., Steimke, R., Virkkala, J., … Van Someren, E. J. W. (2012). Cold Hands, Warm Feet: Sleep Deprivation Disrupts Thermoregulation and Its Association with Vigilance. Sleep. https://doi.org/10.5665/sleep.2242