10 motive să faci dușuri reci cât mai des - Doza de Sănătate
 

10 motive să faci dușuri reci cât mai des

Apa înseamnă viaţă, fiind una dintre resursele naturale ce au un rol esenţial pentru funcţionarea organismului, a organelor interne, dar și a pielii. Un consum optim de apă asigură hidratarea eficientă a organismului, pielea va avea un aspect sănătos, iar funcţiile corpului se pot desfășura în condiţii favorabile. Cel mai important este să bem apă, dar și folosirea ei la suprafaţa corpului are o mulţime de beneficii pentru sănătate.
10 motive să faci dușuri reci cât mai des

Ultima actualizare: 25 mai, 2022

Dușul este necesar pentru igiena și sănătatea ta, așadar ar trebui să fie un obicei zilnic. Sunt preferate dușurile cu apă caldă, care sunt relaxante. Totuși, este recomandat să faci dușuri reci, dovedit fiind că apa rece este mai benefică pentru piele și pentru îndeplinirea unor funcții ale organismului.

Acest articol prezintă câteva dintre beneficiile pentru sănătate ale dușurilor cu apă rece.

Stimularea sistemului imunitar prin dușuri reci

Un duș rece acţionează imediat asupra organismului și stimulează sistemul imunitar, așadar face ca organismul să fie mai rezistent. Când organismul devine mai puternic, va putea lupta mai eficient împotriva virusurilor și a infecţiilor.

Pielea va avea un aspect sănătos

Dușuri reci benefice pentru piele

Apa rece poate fi benefică și pentru exteriorul corpului tău. Dușurile reci fac ca pielea să își păstreze fermitatea și elasticitatea. Pe de altă parte, apa caldă usucă pielea, dar poate provoca și apariţia ridurilor și deteriorarea aspectului pielii.

Circulaţia sanguină este îmbunătăţită prin dușuri reci

Pentru persoanele cu probleme de circulaţie a sângelui, dușurile cu apă rece pot fi un tratament eficient. Acestea stimulează circulaţia sanguină și ajută astfel la dispersarea oxigenului și a substanţelor nutritive în tot organismul.

Varicele sunt prevenite

Poți preveni varicele cu dușuri reci

Stimulând circulaţia sângelui în organism, dușurile cu apă rece vor contribui la sănătatea vaselor de sânge. Așadar, ajută la prevenirea apariţiei varicelor la nivelul venelor sau la reducerea acestora.

Descongestionarea organelor interne

De asemenea, stimulându-se circulaţia sângelui, cu dușuri reci se poate obţine și descongestionarea organelor interne, toxinele și impurităţile fiind stimulate să ajungă spre porii pielii și să fie eliminate astfel din corp.

Înlăturarea stresului prin dușuri reci

Poți să înlături stresul cu dușuri reci

Un duș rece poate ajuta la reducerea stresului și a anxietăţii. Trebuie însă încercată cu grijă această variantă, deoarece se poate obţine efectul opus.

Dușul rece te trezește imediat

Apa rece stimulează funcţiile organismului, astfel, după un duș rece, corpul tău va fi revigorat și pregătit pentru noi activităţi. Poţi face un duș rece dimineaţa, cel mai bine ar fi să urmeze după câteva exerciţii fizice, pentru a începe energic ziua și pentru a înlătura starea de oboseală matinală.

Efect diuretic

Apa rece stimulează eliminarea toxinelor și a altor substanțe care dăunează organismului, dar efectul diuretic împiedică și adunarea grăsimii în corp.

Alungă depresia cu dușuri reci

Poți să alungi depresia cu dușuri reci

Un studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Virginia (S.U.A.) a demonstrat că dușul rece stimulează partea creierului responsabilă cu starea de depresie, astfel că poţi avea oricând o soluţie la îndemână împotriva depresiei.

Dușuri reci pentru un păr sănătos

Apa rece este mai bună pentru păr decât apa caldă deoarece previne aspectul uscat al acestuia. Apa caldă deshidratează părul, ceea ce va face ca podoaba capilară să arate neîngrijită și nesănătoasă. De asemenea, apa rece este excelentă pentru prevenirea mătreţii și a căderii părului.

Recomandări pentru dușuri reci

Dacă nu faci de obicei dușuri reci, s-ar putea să-ţi fie greu să începi să schimbi temperatura apei la duș. Pentru a începe să beneficiezi de efectele dușurilor reci, ai putea să scazi treptat temperatura apei și să fie cât mai dese astfel de dușuri cu apă la temperatură scăzută.

  • Prima recomandare pentru a începe să faci dușuri reci ar fi, așadar, să începi dușul cu apă călduță și, apoi, să adaugi tot mai multă apă rece, astfel nu va fi șocant pentru corpul tău să simtă brusc apa rece.
  • De asemenea, ar fi recomandat să se înceapă acest obicei al dușurilor reci în timpul iernii. Poate părea mai dificil să te speli cu apă rece în timp ce afară este deja foarte frig, dar, după cum este descris anterior, poate fi o tactică eficientă să începi o asemenea terapie în anotimpul rece.
  • Totuși, scopul nu este să tremuri sub duș sau să înduri frig. Dacă nu simți că-ți fac bine aceste dușuri reci, măcar în timpul ierni folosește apă caldă.

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.