Dușurile scoțiene te ajută să elimini celulita
În acest articol îți vom prezenta un ingredient cheie pentru a spori efectele tratamentului anticelulită pe care îl urmezi: apa. Aplicate zilnic, dușurile scoțiene (numite și dușuri cu apă fierbinte și rece) te vor ajuta să scapi de celulită rapid.
În zilele noastre, există numeroase tratamente anticelulită disponibile pe piață. Însă pentru ca acestea să dea cu adevărat randament, trebuie să adoptăm o dietă echilibrată și o rutină de exerciții.
Terapia cu apă fierbinte și rece
Dacă ai la dispoziție atât apă foarte rece, cât și apă foarte fierbinte la tine acasă, vei putea profita de beneficiile oferite de terapia cu dușuri reci și fierbinți. Numit și „dușul scoțian”, acest tip de duș este practicat în stațiuni balneare și în centre de hidroterapie din toată lumea.
Apa fierbinte are abilitatea de a dilata vasele sanguine, inducând în același timp relaxarea mușchilor și a articulațiilor. În schimb, apa rece provoacă constricția vaselor sanguine, reducând inflamațiile și prevenind lăsarea țesuturilor.
Grație apei cu temperaturi diferite, dușurile scoțiene oferă următoarea combinație unică de beneficii:
- Îmbunătățirea circulației
- Strângerea pielii
- Îmbunătățirea aspectului pielii
- Stimularea metabolismului
Pe lângă toate aceste beneficii utile pentru a preveni apariția celulitei, dușurile scoțiene oferă și alte avantaje: întărirea treptată a sistemului imunitar, facilitarea adaptării la climate extreme și atingerea unei stări de relaxare benefice sistemului nervos.
Cum se fac dușurile scoțiene?
Primele dăți când vei încerca terapia cu dușuri scoțiene, contactul cu apa rece îți va produce probabil un șoc. La început poți să folosești apă călduță în loc de apă rece, iar dușurile pot fi mai scurte. În cele din urmă corpul tău se va obișnui cu temperatura scăzută (de fapt, ți se va părea din ce în ce mai plăcută).
Te-ar putea interesa și:
Dușurile scoțiene pot viza doar acele regiuni afectate de celulită, însă oferă beneficii pentru întreg corpul. Ideal, această terapie trebuie pusă în aplicare într-o cameră nu foarte răcoroasă, în care să domnească o temperatură confortabilă.
Iată care este procedura:
- 1 minut de apă fierbinte urmat de 1 minut de apă rece
- 2 minute de apă fierbinte urmate de 2 minute de apă rece
- 1 minut de apă fierbinte urmat de 1 minut de apă rece
- 2 minute de apă fierbinte urmate de 2 minute de apă rece
- 3 minute de apă fierbinte urmate de 3 minute de apă rece
Dușurile scoțiene trebuie mereu încheiate cu apă rece, iar jeturile trebuie aplicate de sus până jos și din exteriorul corpului spre interior.
Folosește o loțiune anticelulită
După încheierea dușului, șterge-te cu un prosop ușor aspru deoarece fricțiunea îți va ajuta corpul să revină la temperatura sa normală și îți va deschide porii. Acesta este momentul ideal să-ți aplici crema anticelulită obișnuită, pielea putând absorbi mai ușor beneficiile acesteia, sporindu-i astfel efectele.
Dacă nu ai la îndemână o cremă anticelulită, poți să combini puțin ulei vegetal (de migdale, de nucă de cocos, de măsline sau de susan) cu câteva picături de ulei esențial de mesteacăn.
Te-ar putea interesa și:
Fă-ți un masaj cu mișcări circulare timp de cinci minute, crescând intensitatea atunci când ajungi la regiunile afectate de celulită. Poți folosi și un sâmbure de avocado pentru a efectua acest masaj. Imediat ce crema a absorbit loțiunea, te poți îmbrăca ca de obicei.
Câteva sfaturi finale
Pentru a obține rezultatele dorite cât mai curând posibil, terapia cu dușuri scoțiene trebuie urmată în fiecare zi, timp de două săptămâni. Apoi, limitează-te la a face un astfel de duș numai o dată la două-trei zile. Dușurile scoțiene nu numai că te vor ajuta să îndepărtezi celulita, ci vor îmbunătăți și aspectul corpului tău.
Rezultatele pe care le obții depind și de rutina ta de exerciții și de dieta adoptată. Va trebui să faci exerciții cardiovasculare cel puțin de două ori pe săptămână și să adopți o dietă echilibrată, evitând alimente ca zahărul alb, sarea, grăsimile și uleiurile hidrogenate, făina rafinată și băuturile alcoolice.
Multe persoane sunt predispuse genetic să aibă celulită. Însă de cele mai multe ori această problemă apare ca urmare a unor obiceiuri nesănătoase.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
Myrer, J. W., Draper, D. O., & Durrant, E. (1994). Contrast therapy and intramuscular temperature in the human leg. Journal of Athletic Training.
Rawlings, A. V. (2006). Cellulite and its treatment. International Journal of Cosmetic Science. https://doi.org/10.1111/j.1467-2494.2006.00318.x