Celulita – 6 alimente de evitat

· 15 ianuarie 2016

Pentru a elimina celulita, există mai mulți pași pe care îi poți urma, cum ar fi, de pildă, adoptarea unei diete echilibrate, consumul suficient de apă sau aplicarea de creme anti-celulită.

Celulita poate fi atacată cu numeroase tratamente, dar noi considerăm că este important să știi exact care sunt alimentele ce provoacă apariția acesteia.

Acestea fiind spuse, mai jos îți vom prezenta alimentele pe care ar fi bine să le elimini din dieta ta dacă vrei să previi—sau cel puțin să reduci—apariția celulitei.

6 alimente care provoacă celulita

Zahărul alb

Zahărul alb nu îți oferă niciun nutrient, iar mulți nutriționiști îl consideră a fi la fel de nociv ca otrăvurile. Zahărul conține așa-zisele „calorii goale”, ce favorizează celulita și instalarea obezității.

De asemenea, zahărul îți crește riscul de a dezvolta diabet de tip 2 și contribuie la deteriorarea danturii. În plus, zahărul alb acidifică sângele și provoacă pierderea anumitor nutrienți importanți, cum ar fi calciul, slăbindu-ți astfel dinții și oasele.

Iată câteva alternative sănătoase:

  • Zahărul brun
  • Mierea
  • Trestia de zahăr
  • Siropul de arțar
  • Nectarul de agave
  • Melasa (de orez, orz, etc.)
  • Siropuri de fructe naturale (preparate din mere, pere, etc.)
Zahărul favorizează celulita

Sarea rafinată/de bucătărie

Este foarte important să elimini sarea de bucătărie din dieta ta, aceasta fiind o sare rafinată, ce conține numai clorură de sodiu și provoacă retenția de apă, afectând circulația sângelui. Aceste două deficiențe—retenția de lichide și proasta circulație—ajută celulita să se acumuleze în corp.

Ca variante alternative mult mai sănătoase, ai la dispoziție sarea marină sau sarea de Himalaya, ambele foarte bogate în minerale și oligoelemente care, în cantități mici, sunt necesare organismului.

O altă alternativă—care nu numai că nu provoacă retenție de lichide, ci ajută și la eliminarea acestora—este folosirea apei de mare atunci când gătești. Acest produs poate fi achiziționat din plafar, magazine de produse naturiste sau chiar supermarketuri. O poți folosi la prepararea tocănițelor, a supelor sau ori de câte ori vrei să fierbi paste sau orez.

Alimentele prăjite

Alimentele prăjite conțin cantități ridicate de grăsimi și, de obicei, aceste grăsimi intră în categoria celor nesănătoase. Atunci când expui grăsimile la temperaturi foarte ridicate, acestea produc substanțe toxice pe care organismul le depozitează în zone cât mai îndepărtate de organele vitale, astfel încât acestea din urmă să nu fie afectate.

Îți recomandăm să optezi mai degrabă pentru mâncarea preparată la grătar, cuptor, wok sau aburi.

Băuturile alcoolice

Celulita nu este în mod direct cauzată de consumul de băuturi alcoolice, dar acestea duc la contractarea vasele de sânge din piele, ceea ce agravează problema. De asemenea, băuturile alcoolice conțin „calorii goale”, ce provoacă îngrășare și nu oferă niciun nutrient.

Atunci când organismul uman metabolizează acest tip de băutură, ea este transformată în zahăr. În plus, băuturile alcoolice provoacă retenția de lichide și măresc depozitele de grăsimi în anumite zone ale corpului (cum ar fi coapsele, brațele, abdomenul sau fesele).

În loc de alcool, îți recomandăm să consumi sucuri naturale, infuzii sau, dacă niciuna dintre acestea nu îți place, pur și simplu bea apă.

Băuturile carbogazoase favorizează celulita

Alimentele rafinate

Alimentele preparate cu făina albă rafinată sunt greu de digerat și, de asemenea, pot provoca acumulări de toxine, ce duc la apariția celulitei, a problemelor de piele, etc. În plus, aceste alimente provoacă și constipație.

Din aceste motive, îți recomandăm să eviți pâinea și făina albă și să optezi în schimb pentru cereale integrale, cum ar fi orezul sau pastele. Dacă îți place să-ți prepari paste la tine acasă, poți folosi făină din cereale integrale.

Însă, chiar dacă incluzi doar carbohidrați întregi în alimentație, este bine să nu consumi o cantitate prea mare în decursul unei zile. Aceștia îți dau multă energie și, dacă nu o consumi pe toată, se va depozita în corp sub formă de grăsime. Te sfătuim să consumi zilnic porții echilibrate de cereale integrale, fructe, legume și proteine (din surse animale și/sau vegetale).

Alimentele de tip „junk food”

În general, acest alimente (în rândul cărora se numără produsele de patiserie, hamburgerii, cartofii prăjiți, sandvișurile, sosurile, alimentele semipreparate, etc.) combină cele mai nocive substanțe pe care le poți ingera.

Junk food-urile conțin făină rafinată, zahăr, sare rafinată și grăsimi trans, toate fiind foarte nocive pentru sănătatea organismului. Medicii au dovedit că acest tip de mâncare crește riscul de dezvoltare a bolilor coronariene.

Consumând junk food, nu obținem nutrienții de care avem nevoie, iar substanțele nocive prezente în acestea devin automat „rezerve”, acumulate sub formă de grăsime și celulită.

În plus, aceste alimente nici măcar nu satisfac pofta de mâncare. Trebuie să consumi cantități mari de junk food ca să te simți sătulă, iar sarea, zahărul și aditivii artificiali folosiți la prepararea acestor mâncăruri provoacă dependență. Astfel te vei îngrășa, iar celulita va începe să se depună pe corpul tău.

Celulita este cauzată de alimentele de tip fast food