Metodă orientală de a economisi bani acasă
Întotdeauna simțim că nu ne ajung banii. A rămâne măcar cu o sumă mică la sfârșit de lună este, de multe ori, o adevărată provocare. Cheltuielile sunt mari, iar bugetul limitat. Astfel, banii se termină cât ai clipi din ochi. Din fericire, există o metodă orientală de a economisi bani care te ajută să acoperi toate cheltuielile lunare, fără să ajungi să te împrumuți.
Secretul este foarte simplu. Poate că nu știi niciodată unde se duc banii pentru că nu îi contabilizezi. Este posibil să rămâi fără ei doar pentru că nu îți gestionezi finanțele așa cum ar trebui.
Este foarte important să economisești bani în gospodărie pentru a te descurca în plan financiar. Nu ai nevoie de sume mari de bani pentru a supraviețui și a rămâne chiar cu un surplus. Ai nevoie doar de voință, dedicare și răbdare.
În acest articol îți prezentăm o metodă orientală de a economisi bani care îți va ușura viața.
Kakebo, o metodă orientală de a economisi bani care oferă rezultate uimitoare
Kakebo este o tehnică japoneză de a economisi bani creată în 1904. Deși a trecut mai bine de un secol de la „inventarea” sa, această metodă este folosită în întreaga lume. Tehnica a fost concepută de Motoko Hani. Obiectivul său era de a economisi bani acasă printr-un control riguros al cheltuielilor.
Kabeko este pur și simplu un tip de „jurnal de bord” care funcționează într-un mod foarte simplu. La începutul lunii, sunt consemnate bugetul și cheltuielile fixe. Vorbim despre banii câștigați și cei cheltuiți în gospodărie. În acest fel, se constată și ce sumă poate fi alocată altor cheltuieli.
Scopul este de a-ți stabili un obiectiv privind suma pe care dorești să o economisești, ținând cont atât de cheltuielile fixe, cât și de cele suplimentare, dacă este cazul. În plus, trebuie să te gândești și la modul în care intenționezi să cheltuiești banii economisiți. Aceasta este doar prima parte a metodei.
A doua parte constă în a-ți nota toate cheltuielile făcute. De fiecare dată când cheltuiești o sumă de bani, trebuie să o consemnezi în jurnal. La sfârșit de săptămână, trebuie îți parcurgi notițele pentru a-ți evalua cheltuielile. În acest fel, îți poți da seama „pe ce se duc banii” și cum ai putea să economisești o parte din ei.
Provocarea de 52 de săptămâni
Deși această metodă orientală de a economisi bani acasă este foarte veche, în ultimul timp a devenit extrem de relevantă. Pentru a da roade, trebuie să fii consecvent și să ai răbdare. Astfel, poți obține rezultate uimitoare.
În principiu, trebuie să economisești bani în fiecare zi timp de 52 de săptămâni:
- În prima săptămână, trebuie să economisești doar 1 euro pe zi.
- În a doua săptămână, 2 euro pe zi…
- … și tot așa, până la încheierea întregului interval.
Întrucât la un moment dat suma poate deveni imposibil de mare, îți poți stabili o limită lunară, cum ar fi 200 euro.
Provocarea de 52 de săptămâni poate fi realizată și invers. Asta înseamnă că poți începe să economisești 52 de euro pe zi, ca apoi să scazi treptat suma. În anumite cazuri, această variantă este mai simplă deoarece suntem mai motivați la început.
Alte trucuri pentru a economisi bani acasă
Filosofiile orientale se concentrează mai mult pe renunțare, decât pe acumulare. Prin urmare, aparținătorii acestei culturi adoptă de multe ori un stil de viață auster care le permite un control mai mare asupra finanțelor.
Reprezentanții filosofiei Zen ne oferă câteva sfaturi privind economisirea banilor acasă, pe care ți le prezentăm mai jos:
- Mergi cât mai des la bibliotecă. Nu cheltuiești niciun ban și ai șansa să te simți bine și să înveți ceva.
- Renunță la mașină și folosește mijloace de transport în comun sau apelează chiar la bicicletă sau la mersul pe jos.
- Ia-ți mâncare la pachet de acasă. Când mănânci în oraș, cheltuiești mulți bani.
- Redu consumul de alcool și tutun. Aceste vicii impun cheltuieli majore și îți afectează sănătatea.
- Bea apă. Înlocuiește sucurile carbogazoase sau alte băuturi cu acest lichid vital. Apa este benefică organismului și nu costă mult.
- Fă-ți singur reparații în casă. Nu este nevoie să plătești o persoană pentru a face reparații minore în locuință, când poți rezolva singur problema dacă îți dai interesul.
- Economisește energie. Există multe modalități de a face economii la curent, gaz, benzină, etc. Un consum de bun simț este cea mai bună soluție.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Buying time promotes happiness.
- Kakebo Blackie Books 2019. El libro de cuentas para el ahorro doméstico.
https://www.blackiebooks.org/catalogo/kakebo-blackie-books-2019/