Răbdarea și tăcerea: virtuțile oamenilor înțelepți - Doza de Sănătate
 

Răbdarea și tăcerea: virtuțile oamenilor înțelepți

Chiar dacă nu pare, răbdarea este o virtute pe care o poți dezvolta în timp. Oamenii înțelepți știu cât de valoroasă este aceasta atât în relația cu ei înșiși, cât și în interacțiunile cu cei din jur. 
Răbdarea și tăcerea: virtuțile oamenilor înțelepți

Ultima actualizare: 16 decembrie, 2018

Confucius spunea că o persoană care nu are răbdare în ceea ce privește problemele mărunte ale vieții, va fi paralizat și nu va ști cum să acționeze atunci când se confruntă cu dificultăți majore. Răbdarea și tăcerea sunt virtuți pe care nu toți oamenii știu cum să le gestioneze sau să le cultive. 

Tăcerea este o „abilitate” care merge mână în mână cu răbdarea. Este important să știi când să taci, să îi asculți pe ceilalți și să găsești acel spațiu interior în care să comunici în liniște cu tine însuți.

A fi tăcut nu înseamnă a te sabota singur sau a-ți ascunde părerile de teama consecințelor. Înseamnă a nu da glas lucrurilor de care nu merită să te plângi și a păstra tăcerea atunci când emoțiile vorbesc de la sine.

Răbdarea și tăcerea sunt două virtuți fundamentale ale oamenilor înțelepți și esențiale pentru dezvoltarea ta personală. Te invităm să reflectezi asupra acestor aspecte cruciale din viața fiecăruia dintre noi.

Răbdarea și tăcerea sunt virtuțile oamenilor înțelepți

Am putea spune că răbdarea și tăcerea sunt două fețe ale aceleași monede – o monedă foarte veche și înțeleaptă.

Un exemplu este oferit de cultura amerindiană, pe care scriitorul Kent Nerburn o descrie în cărți precum Not Wolf Nor Dog: The Forgotten Trails of an Old Indian (Nici lup, nici câine: urmele uitate ale unui indian bătrân). 

În toate lucrările sale, autorul evidențiază importanța conceptelor de răbdare și de tăcere pentru amerindieni. Iată câteva exemple.

Tăcerea în viziunea amerindienilor

Amerindienii Lakota aparțin tribului Sioux din America de Nord. Sunt oameni înțelepți, cu o viață spirituală bogată și profundă, care ne oferă numeroase învățături și în ziua de azi.

Poporul Lakota crede într-0 legătură cu lumea invizibilă, cu o entitate care simbolizează uniunea cu ceilalți oameni, cu prietenii, cu membrii familiei și cu persoanele dragi.

Răbdarea și tăcerea la amerindieni
  • Această legătură este consolidată prin respect și, mai presus de toate, prin tăcere. Este interacțiunea cea mai respectuoasă dintre doi oameni, în care tăcerea înseamnă nu numai să se asculte unul pe altul, dar și să-și împartă timpul și să-și întărească încrederea unul în celălalt.
  • Dacă te gândești bine, îți dai seama că de fiecare dată când ești în prezența cuiva și se așterne tăcerea, simți un anumit disconfort. Pentru a scăpa de el, rostești primul lucru care-ți trece prin minte.
  • Este necesar să renunți la această atitudine.
  • Tăcerea confortabilă dintr-un grup de prieteni este cu adevărat magică. Nu te simți obligat să vorbești, ci doar să „fii prezent”, să fiți cu toții uniți de acea legătură invizibilă de care vorbeau amerindienii Lakota.
  • Pentru amerindieni, tăcerea este o virtute care îi ajută să devină conștienți de toate împrejurimile lor. Ea îi apropie de pământ, de natură, de ceilalți oameni, de ciclul vieții și chiar de ei înșiși, de propriile gânduri.

Acestea sunt aspecte pe care merită să le explorezi în profunzime.

Răbdarea și tăcerea, arte ce pot fi învățate

Nimeni nu îți spune atunci când vii pe lume că lucrurile nu se întâmplă întotdeauna așa cum vrei tu. În plus, nimeni nu poate să te asigure că, dacă te străduiești îndeajuns, vei obține ceea ce îți dorești.

Se spune că răbdarea este „sfântă”. În realitate, este doar o artă care se perfecționează în timp în urma dezamăgirilor sau a convingerii că viața te va învăța cum să fii puternic, nu profesorii sau cărțile.

Răbdarea și tăcerea în regatul animalelor

A fi răbdător înseamnă a nu renunța niciodată. Dacă un lucru nu se întâmplă așa cum îți dorești, nu îți abandona obiectivele. Răbdarea și tăcerea presupun păstrarea calmului și a încrederii.

  • Oamenii răbdători au spirit de observație, gândesc în liniște, sunt conștienți de împrejurimi și au o intuiție extraordinară care îi ajută să aleagă momentul oportun pentru a acționa.
  • Cei care nu sunt capabili să ignore zgomotul din exterior, gândurile și opiniile negative, ale lor sau ale celor din jur, nu își vor atinge niciodată obiectivele.
  • Răbdarea presupune și înțelepciunea de a ști ce drumuri să alegi și ce cărări să eviți.

Dacă ai un vis, nu trebuie să lași pe nimeni să se pună în calea ta sau să te descurajeze cu afirmații precum: „nu te mai gândi la asta, trenul tău a plecat din gară”.

Oamenii răbdători și înțelepți se află pe cel mai bun peron al vieții. Întotdeauna vor prinde trenul potrivit, chiar dacă acesta a întârziat.

Merită să aștepți. Așteptarea te ajută să-ți dezvolți și alte aptitudini: perseverență, curaj, reziliență și, mai presus de toate… puterea de a spera. 


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.