Montarea unei mini sere acasă
 

Montarea unei mini sere acasă

Containerele și structurile pentru îmbunătățirea culturii plantelor au o serie de avantaje economice, ecologice și de sănătate. Aflați cum să configurați mini sere acasă!
Montarea unei mini sere acasă

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Cultivarea acasă este o practică folosită de milioane de oameni, chiar și în orașele mari. Din ce în ce mai mulți oameni aleg să-și cultive propriile legume, acțiune ce are numeroase avantaje din punct de vedere ecologic și nutrițional. În ce constă montarea unei mini sere acasă?

Mini serele sunt structuri adaptabile unui anumit spațiu din locuință, cu ajutorul cărora se poate extinde varietatea și cantitatea culturilor. Amplasarea unei mini sere acasă are o serie de avantaje, fiind un trend de producție și alimentație. De asemenea, nu este o sarcină complexă.

Ce sunt mini serele și pentru ce sunt acestea?

Agricultura acasă sau la scară mică devine din ce în ce mai populară. Cultivarea acasă și grădinile urbane au devenit un fenomen comun. Dar există și locuințe care au doar un spațiu mic pe balcon sau terasă. Pentru a accelera și îmbunătăți procesul de creștere al plantelor, este convenabil să montați mini sere. Acestea sunt spatii adaptate condițiilor ideale de creștere a plantelor.

A avea propriile legume este benefic. Din acest motiv, mulți oameni aleg să construiască mini sere cu diferite stiluri, materiale și dimensiuni. Aceste structuri se caracterizează prin transformarea unui spațiu mic într-un loc cu condiții optime de cultivare. În interiorul unei mini sere, apare un microclimat. Necesită controlul luminii solare, umidității, aerului și ventilației. Legumele și fructele cresc excelent.

Pași pentru montarea unei mini sere acasă

Amenajarea unei mini sere este o modalitate excelentă de a profita de spațiul din casă. În plus, cultivarea hranei proprii are avantaje economice, ecologice și nutriționale.

Persoană care cultivă salată
Grădinile urbane sunt soluții ecologice, economice și ușor de folosit de populația orașelor.

1. Alegeți spațiul potrivit

Este important să căutați acel sector al locuinței cu suficient spațiu pentru a asambla confortabil structura, mai ales în acele case cu balcoane și terase mici. Principalul lucru este lumina solară. Trebuie să puteți regla nivelul de lumină și căldură al culturilor.

2. Selectați materialele

Pentru acest pas, este important să țineți cont de dimensiunea mini serelor. Pe baza acestei informații, alegeți materialele plastice care vor forma structura. Dimensiunile trebuie să ia în calcul un spațiu de lucru.

3. Pregătiți solul

Dacă aveți o gradină, instalarea de mini sere este simplă datorita posibilității de folosire a solului și luminii solare suficiente. Nivelați solul și curățați zona cât mai bine posibil.

Apoi, delimitați zona pe care o va ocupa structura, marcând unghiurile și colțurile. La final, instalați suportul și barele mini serei.

4. Montați acoperișul

Odată ce structura de bază este fermă, trebuie să așezați plasticul pe ea. Este un material special pentru acest tip de construcție, care este mai rezistent și este pregătit să primească razele solare și să reziste la alte condiții de mediu.

5. Creați accesul

Odată ce baza și structura mini serei au fost instalate, ultimul pas este zona de acces. Puteți alege uși rulante sau chiar uși glisante. Important este să se închidă bine. În acest fel, veți controla clima serei.

Urne ca alternativă

Pe lângă cultivarea legumelor în mini sere, există și o variantă adaptată spațiilor mici. Urnele sunt recipiente de dimensiuni mai mici care generează un microclimat pentru vegetație.

Veți ține vegetația departe de contactul cu fumul, parfumurile și alte tipuri de substanțe care pot fi nocive. Urnele sunt perfecte pentru exemplarele complexe care necesită cultivare în condiții speciale.

Caracteristicile urnelor

Urnele cu efect de seră pot fi realizate din diferite materiale, dar trebuie să fie transparente pentru a permite pătrunderea luminii. În general, au pereți de sticlă. Instalarea este simplă și există numeroase modele pentru orice decor.

Ca pas anterior introducerii plantei, vasul trebuie igienizat temeinic. În plus, ca bază trebuie pusă o tavă. Formați podeaua din sol și puțină apă.

Sticla trebuie menținută curată și transparentă pentru ca plantele să primească lumina necesară, deși nu este recomandat ca razele soarelui să lovească direct urma. Deschideți capacul din când în când, pentru a aerisi urna și a umezi substratul cu ajutorul unui pulverizator.

Montarea unei mini sere în locuință

Avantajele cultivării legumelor acasă cu urne și mini sere

Producerea propriilor legume are beneficii economice și nutriționale.

Veți obține produse 100% organice. Deși nu este o sarcină complexă, este indicat să începeți cu produse simple, iar apoi să treceți la mini sere.

Toate legumele cultivate acasă au o serie de avantaje din punct de vedere al durabilității. Acest lucru se datorează faptului că legumele de sezon sunt prioritare.

Alte avantaje sunt următoarele:

  • Ecologie: veți produce legume într-un mod ecologic, adică fără substanțe chimice care dăunează mediului.
  • Mai puține deșeuri: cultivarea propriilor legume vă încurajează să includeți mai multe plante în dieta zilnică, irosind mai puține alimente.
  • Mediu: cultivarea acasă este una dintre acțiunile individuale care contribuie la reducerea amprentei de carbon.
  • Gust mai bun: legumele proaspete cultivate acasă au o aromă mai intensă. În plus, evitați conservanții.
  • Sănătate: evitarea chimicalelor și a conservanților este, fără îndoială, un avantaj imens.

Îmbunătățiți-vă culturile prin montarea unei mini sere

Urnele și mini serele sunt opțiuni ideale pentru îmbunătățirea condițiilor de creștere a plantelor acasă. Urnele generează un microclimat pentru plantele sensibile care sunt greu de îngrijit. Mini serele înseamnă propria sursă de hrană sănătoasă.

Unele exemplare ideale pentru aceste recipiente sunt ferigile și orhideele. În casă, iedera cu frunze mici, phytonia sau violeta africană sunt alegeri bune dacă vreți să folosiți urne.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Martínez-Gutiérrez, Gabino Alberto, López-Cruz, Juana Y., Juárez-Luis, Griselda, Díaz-Pichardo, René, Ortiz-Hernández, Yolanda D.,  CARACTERIZACIÓN DE LAS UNIDADES DE PRODUCCIÓN DE TOMATE EN INVERNADEROS DE OAXACA. Agricultura, Sociedad y Desarrollo [Internet]. 2014;11(2):153-165. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=360533099002
  • Blázquez Abellán, Gemma et al. “Alimentación saludable y autopercepción de salud” [Healthy eating and self-perception of health]. Atencion primaria vol. 48,8 (2016): 535-542. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6877839/
  • Gil Meseguer, Encarnación, Gómez Espín, José María ,  CULTIVOS BAJO CUBIERTA EN EL SURESTE DE ESPAÑA. Papeles de Geografía [Internet]. 2011; (53-54):155-170. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=40721572011
  • Delgado-Zegarra, Jaime et al. “Uso indiscriminado de pesticidas y ausencia de control sanitario para el mercado interno en Perú” [Indiscriminate use of pesticides and lack of sanitary control in the domestic market in PeruUso indiscriminado de pesticidas e falta de controle sanitário do mercado interno no Peru]. Revista panamericana de salud publica = Pan American journal of public health vol. 42 e3. 13 Apr. 2018. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6386114/
  • Alviter Ponce, D., Granados Sánchez, D.,  CONSTRUCCIÓN  Y  MANEJO  DE  INVERNADEROS  EN  LA PRODUCCIÓN  DE  JITOMATE  (Licopersicum  esculentum,   Mill) PARA  EL  VALLE  DEL  MEZQUITAL,  HIDALGO. Revista Chapingo Serie Zonas Áridas [Internet]. 2006;V(1):13-17. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=455545053002

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.