Oamenii dependenți emoțional comit câteva greșeli - Doza de Sănătate
 

Oamenii dependenți emoțional comit câteva greșeli

Dependența emoțională nu este foarte diferită de dependența de diferite substanțe. Asemenea oricărui alt tip de dependență, nici cea de oameni nu este ușor de depășit. Învață cum să recunoști cele mai frecvente greșeli care provoacă dependență emoțională, astfel încât să reușești să fii fericit chiar și atunci când nu ești într-o relație de cuplu.
Oamenii dependenți emoțional comit câteva greșeli

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Oamenii dependenți emoțional sunt incapabili să trăiască singuri, adică fără a fi într-o relație. Când aceștia pun capăt unei relații de cuplu, ei încep imediat să își caute un nou partener, pentru a umple golul lăsat de cel care i-a părăsit.

Câteodată relațiile acestor indivizi nu sunt bazate pe dragoste, ci pe nevoia de a avea pe cineva alături. Din acest motiv, ei pot ajunge să se plictisească sau să se sature de relația lor de cuplu, certându-se frecvent cu partenerul lor și, în cele din urmă, punând capăt relației.

Însă oamenii dependenți emoțional deseori nu sunt conștienți că au o problemă. Ei văd adevărul abia când anxietatea, disperarea și nefericirea încep să îi macine.

Până atunci, ei nu au nicio intenție să părăsească cercul de dependență în care s-au închis. Aceasta este o problemă complicată care nu poate fi rezolvată ușor.

În articolul de azi îți prezentăm 5 dintre cele mai grave greșeli comise de oamenii dependenți emoțional. Citește în continuare pentru a descoperi dacă tu sau vreun cunoscut are această problemă.

5 greșeli frecvente comise de oamenii dependenți emoțional

1. Nu sunt capabili să stabilească limite

Oamenii dependenți emoțional nu stabilesc limite

Limitele sunt importante în aproape fiecare aspect al vieții noastre. De pildă, poate îți place foarte mult gustul băuturilor alcoolice. Cu toate acestea, știi că, dacă consumi băuturi alcoolice în exces, sănătatea ta va fi afectată.

Când oamenii dependenți emoțional intră într-o relație de cuplu, aceștia încep să renunțe la lucrurile care îi displac noului lor partener. Ei fac asta pentru că le este frică să nu fie părăsiți.

Drept consecință, oamenii dependenți emoțional au o stimă de sine scăzută și se simt deseori maltratați. Ei nu sunt capabili să se exprime liber, pentru că le este frică să nu fie cumva respinși de partenerul lor. Practic, ei renunță la ceea ce au nevoie cu adevărat ca nu cumva să simtă noi goluri în suflet.

2. Partenerul lor de viață este centrul universului lor

Oamenii dependenți emoțional se comportă diferit de fiecare dată când își schimbă partenerul de viață. Ei joacă un rol diferit în funcție de persoana alături de care sunt.

Când începi o relație cu un nou partener, nu este nevoie să renunți la activitățile care făceau parte din rutina ta înainte. Însă oamenii dependenți emoțional gândesc contrariul. Ei încep să adopte gusturile noului partener și renunță la lucrurile care înainte îi bucurau.

Oamenii dependenți emoțional experimentează frica de abandon

Mai mult, oamenii dependenți emoțional tind să adopte un comportament obsesiv-compulsiv. Ei se gândesc la partenerul lor—adică ființa fără de care nu pot trăi—tot timpul și încep să facă lucruri pentru și în locul acestuia.

Oamenii dependenți emoțional își modelează viața pentru a fi perfect compatibilă cu viața partenerului lor, schimbând-o complet și într-un mod nerezonabil. De ce se comportă astfel?

Acești indivizi nu se văd pe sine și pe partenerul lor drept doi oameni independenți care optează să aibă o viață în comun. În opinia lor, o relație de cuplu presupune „contopirea” partenerilor într-un fel de ființă unică.

3. Fericirea lor nu depinde de ei

Când starea noastră de spirit începe să depindă de comportamentul unei alte persoane, putem spune că avem o problemă gravă. În mod subit, nu mai suntem stăpânii propriilor noastre emoții, iar cel care este alături de noi este obligat să își asume o responsabilitate foarte mare.

Când o persoană dependentă emoțional spune ceva, iar partenerul său o ignoră, întreaga sa zi, indiferent cât de însorită a fost acum un minut, devine dintr-o dată sumbră.

Starea ta de spirit nu trebuie să depindă de nimeni altcineva în afară de tine. Tu ești tu și ceilalți sunt indivizi diferiți de tine. Ei nu îți pot controla emoțiile. Din păcate, oamenii dependenți emoțional le permit altora să devină stăpânii vieții lor emoționale, deși asta le face rău.

4. Nu suportă ideea de a fi abandonați

Oamenii dependenți emoțional îți sufocă partenerul

Asta nu înseamnă că acești indivizi nu au respins anumite persoane la un moment dat. Poate chiar ei înșiși au făcut primul pas. În aceste cazuri însă, probabil își găsiseră deja un partener nou.

O persoană dependentă emoțional de partenerul său nu îl va părăsi niciodată pe acestadecât dacă nu reușește cumva să își găsească mai întâi un înlocuitor.

Drept consecință, oamenii dependenți emoțional trăiesc cu frica constantă că vor fi abandonați. Ei pun nevoile parterului deasupra propriilor nevoi și își canalizează toată energia pentru a-i face pe plac acestuia.

Cu alte cuvinte, oamenii dependenți emoțional se „supun” celuilalt. Această acțiune generează o dorință arzătoare de a controla mereu situația. Câteodată însă, acest lucru este imposibil, caz în care oamenii dependenți emoțional sunt copleșiți de frică, anxietate și disperare.

5. Știu că nu sunt fericiți, dar nu pot încheia relația

Deși poate susțin că sunt fericiți, oamenii dependenți emoțional știu că asta nu este adevărat. De fiecare dată când sunt singuri, aceștia fac un atac de panică. Ceilalți devin un fel de drog pentru ei.

Ca orice alt toxicoman, un individ dependent emoțional are nevoie de doza sa zilnică de interacțiuni cu ființa de care este atașat. În caz contrar, acesta experimentează un sevraj insuportabil.

Dacă te regăsești în această descriere, încearcă să te obligi să petreci timp singur. Învață să te bucuri de propria ta companie. Nu îți lega viața de cea a altcuiva doar pentru a umple un gol emoțional.

Oamenii dependenți emoțional devin nefericiți

Nu este ușor să devii independent din punct de vedere emoțional. Însă cine a spus că este ușor să învingi o dependență? Când reușești în sfârșit să fii mulțumit de tine însuți, ceva incredibil se întâmplă: ești în sfârșit pregătit să ai o relație cu o altă persoană.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.