5 comportamente care prezic eșecul unei relații

29 aprilie 2019
Nu putem să ne prefacem că partenerul nostru se va schimba dacă nu îi spunem că ne deranjează modul în care se comportă. Din contră, acest lucru nu va face decât să ne saboteze relația.

Relația noastră de cuplu se destramă și ne punem întrebări ca: „De ce s-a întâmplat acest lucru când totul mergea atât de bine?” Dar oare chiar ești sigur că totul era în regulă? În articolul de azi îți prezentăm anumite comportamente care prezic eșecul unei relații.

Relațiile de cuplu nu eșuează peste noapte fără niciun motiv. Există diverse comportamente nocive care, fără să realizăm cât sunt de periculoase, fac parte din viața noastră de zi cu zi. Citește în continuare pentru a descoperi despre ce este vorba.

1. Criticarea partenerului

Femeie vinovată de comportamente care prezic eșecul unei relații

Unul dintre primele comportamente care prezic eșecul unei relații este reprezentat de criticarea constantă a partenerului pentru modul în care arată, conduce, se îmbracă, merge și nu numai.

Asemenea critici au un obiectiv unic: să-l schimbe pe celălalt. Dar acest lucru nu este posibil. Criticile nu sunt decât încercări de a manipula, de a încerca să ne transformăm partenerul în altcineva.

Pentru a avea o relație sănătoasă și solidă, ambii parteneri trebuie să se accepte reciproc așa cum sunt. Dacă vreuna dintre trăsăturile partenerului nostru nu ne place, avem la dispoziție două variante: să învățăm să-l acceptăm sau să-l părăsim. Criticile nu reprezintă niciodată o soluție.

2. Insulta

Partenerul tău obișnuiește să râdă pe seama ta? Din când în când, el sau ea chiar te umilește? Dacă te simți insultat, dar nu îi comunici asta alesului sau alesei tale, problema va rămâne nerezolvată.

Uneori celălalt ne rănește, dar suportăm durerea în numele iubirii. În această situație, cel mai probabil suferim de dependență emoțională. Nu știm cum să spunem: „Nu voi mai suporta asta, am să plec!”

Reține că în orice relație de cuplu trebuie să domnească respectul. Dacă lucrurile nu stau astfel, cel mai probabil relația nu va mai rezista mult timp.

3. Aruncarea vinei pe partener

Conflict din cauza unor comportamente care prezic eșecul unei relații

Dintre toate comportamentele care prezic eșecul unei relații, acesta este probabil cel mai evident. Mai exact, unul dintre parteneri dă mereu vina pe celălalt pentru orice rău care se întâmplă, refuzând să-și asume responsabilitatea pentru propriile greșeli.

Iată un exemplu concret: o femeie este supărată pe iubitul său pentru că el pune mereu picioarele pe masă. Ea dă vina pe el pentru acest comportament, dar nu îi comunică niciodată nemulțumirile sale, deși sunt împreună de doi ani de zile. Cine este adevăratul vinovat?

Este foarte ușor să dai vina pe celălalt, nu doar pentru chestiuni mărunte precum situația descrisă anterior, ci și pentru diverse alte probleme mai mult sau mai puțin grave.

Femeia din exemplul de mai sus ar fi trebuit să-și comunice nemulțumirile de la bun început. În schimb, ea a încercat să-și facă partenerul să „ghicească” că este supărată.

Această atitudine nu este corectă. Persoanele ca această femeie trebuie să-și asume responsabilitatea pentru situațiile în care se regăsesc, pentru a putea trage învățături de pe urma lor, pe care apoi să le aplice în viitor.

4. Tăcerea și indiferența, pe lista de comportamente care prezic eșecul unei relații

Există diverse tipuri de strategii toxice al căror principal scop în cadrul unei relații este manipularea. Mai exact, este vorba despre tăcere și indiferență.

Acțiuni precum învinuirea și criticarea le determină pe anumite persoane să fie tăcute și indiferente față de partenerul lor, pentru a-l „pedepsi”. Rolul acestei atitudini este să-l facă pe celălalt să devină supus și sugerează o lipsă totală de respect.

Când partenerul încearcă să ne „pedepsească” pentru gândurile noastre sau pentru că ne deranjează anumite lucruri, a venit momentul să încheiem relația.

5. Unul dintre parteneri îl obligă pe celălalt să-i îndeplinească toate dorințele

Cuplu ce manifestă comportamente care prezic eșecul unei relații

Acest ultim subpunct este legat de acceptarea necondiționată menționată la începutul articolului. Unul dintre cele mai evidente comportamente care prezic eșecul unei relații este atunci când unul dintre parteneri îl obligă pe celălalt să-i îndeplinească dorințele.

Nu ne putem forța partenerul să ne satisfacă fiecare moft. El sau ea este o ființă liberă pe care trebuie s-o respectăm, nu s-o manipulăm după bunul nostru plac. Dacă acest comportament este prezent în relația ta, este cazul să o reanalizezi. Manipularea este foarte toxică.

Ai fost vreodată victima vreunuia dintre cele 5 comportamente care prezic eșecul unei relații? Detectarea lor timpurie te poate ajuta să ieși dintr-o situație neplăcută înainte să suferi și mai mult.