Pâine cu ovăz, banane și nuci fără gluten și lactoză - Doza de Sănătate
 

Pâine cu ovăz, banane și nuci fără gluten și lactoză

Această pâine este 100% naturală și nu conține conservanți. Astfel, este recomandat să o consumi în 4 - 5 zile de la preparare, înainte să se deprecieze. 
Pâine cu ovăz, banane și nuci fără gluten și lactoză

Ultima actualizare: 29 aprilie, 2019

Vrei să încerci o rețetă de pâine cu ovăz, banane și nuci? După cum știm deja, pâinea este un aliment de bază în dieta multor persoane din diferite țări ale lumii. Însă în ultimii ani acest produs a primit numeroase critici, întrucât se consideră că are multe calorii și contribuie la obezitate.

Din fericire, în ziua de azi, există și sortimente de pâine mult mai sănătoase, cum ar fi cea cu fulgi de ovăz, banane și nuci, menționată mai sus. Aceste opțiuni dovedesc faptul că pâinea poate fi un aliment hrănitor și sănătos.

În acest articol îți prezentăm o rețetă de pâine cu ovăz, banane și nuci care nu conține nici gluten și nici lactoză, putând fi consumată de orice persoană. Citește în continuare pentru a afla modul de preparare și proprietățile minunate ale acestui aliment delicios.

Pâinea: un aliment controversat

Pâine cu ovăz fără gluten și lactoză

Pâinea nu este un produs dăunător în sine. Efectele sale depind de ingredientele folosite, precum și de cantitatea consumată.

În general, pâinea este un aliment bogat în carbohidrațiAceștia sunt elemente fundamentale în întărirea corpului, fiind o sursă excelentă de energie. Însă, dacă mâncăm cantități mari de pâine, efectul poate fi creșterea în greutate.

În concluzie, pâinea preparată cu ingrediente sănătoase și de calitate este alegerea ideală pentru a-ți completa meniul de la micul dejun sau chiar și de la celelalte mese.

Totodată, trebuie să fim atenți la anumite sortimente de pâine preparate în fabrici din făină de calitate inferioară. În fabrici, aluatul este făcut cu drojdie, un ingredient care provoacă balonări. În plus, se folosesc și cantități mari de aditivi, care îi oferă pâinii o textură elastică. Astfel, produsul obținut se depreciază în scurt timp.

Din cauza problemelor pe care le cauzează pâinea fabricată la nivel industrial, mulți brutari au decis să revină la vechile rețete de pâine, pe care le prepară în timpul nopții cu multă răbdare și cu măiestria unor artizani. În plus, aceștia au hotărât să folosească făină de calitate superioară, cum ar fi cea de grâu spelt, secară sau hrișcă.

Ovăzul nu conține gluten?

Pâine cu ovăz ce este hrănitoare

Baza acestei rețete este ovăzul, sub formă de fulgi sau pulbere. Această cereală este foarte hrănitoare și are un conținut bogat de proteine și fibre.

În plus, ovăzul este benefic pentru digestie și foarte sățios. Astfel, după ce consumăm acest aliment, nu mai avem tendința de a mânca în exces.

Ovăzul nu conține gluten în compoziția sa. Însă de multe ori acesta este procesat împreună cu grâul, care îl contaminează. În această situație, ovăzul poate fi periculos pentru persoanele care suferă de celiachie. Dacă ai și tu această problemă, verifică ambalajul ovăzului pentru a vedea dacă este specificat faptul că nu conține gluten. În plus, asigură-te că nici drojdia pe care intenționezi să o cumperi nu conține această substanță.

Pâine cu ovăz, banane și nuci

Pâine cu ovăz, banane și nuci ușor de preparat

Pâinea din imaginea de mai sus este foarte sănătoasă, dar și ușor de preparat, întrucât aluatul nu necesită frământare.

Ingrediente

  • 2 ouă
  • ½ cană de ulei de măsline extravirgin (100 ml)
  • 2 căni de apă (500 ml)
  • 1 lingură de zahăr (10 g)
  • 2 căni de fulgi de ovăz (260 g)
  • 2 banane coapte
  • 1 cană de miez de nucă tocat (150 g)
  • 1 pachet de drojdie uscată (12 g)

Mod de preparare

Așa cum am menționat deja, avantajul acestei rețete este faptul că aluatul nu trebuie frământat. Îl poți prepara foarte rapid și ușor cu ajutorul unui tel.

  • Amestecă ouăle cu telul.
  • Adaugă uleiul și continuă să bați ouăle.
  • Adaugă apa, bananele, zahărul și amestecă din nou foarte bine.

Dacă este cald în cameră, folosește apă călduță. Dacă gătești la o temperatură mai scăzută,optează pentru apă fierbinte.

  • Adaugă treptat ovăzul pe măsură ce amesteci ingredientele, pentru a obține o consistență omogenă, fără cocoloașe.
  • După ce ai amestecat suficient și ai obținut textura dorită, adaugă drojdia uscată și amestecă din nou toate ingredientele.
  • După ce ai încorporat drojdia, adaugă miezul de nucă tocat și amestecă în continuare aluatul.
  • Pune aluatul în frigider și las-l să stea 30 de minute pentru a avea timp să crească. Contactul dintre aluatul fierbinte și temperatura rece din frigider va stimula creșterea.
  • Între timp, preîncălzește cuptorul la 210 °C. 
  • După ce au trecut cele 30 de minute, vei observa că aluatul a crescut considerabil. Pune-l în tavă și lasă-l la cuptor timp de 50 de minute.
  • După 40 de minte, înfige un cuțit în pâine pentru a verifica dacă s-a copt. Durata de coacere poate varia în funcție de mărimea tăvii sau de alți factori.
  • Așteaptă până când pâinea este conform gusturilor tale. Scoate-o apoi din cuptor și las-o puțin să se răcească.
  • Îți recomandăm să o păstrezi într-un mediu aerisit și uscat. Mănâncă pâinea în 4 – 5 zile de la preparare. După cum știi deja, această pâine cu ovăz, banane și nuci nu conține conservanți, drept pentru care este bine să o consumi în timp util.

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Mansueto P, Seidita A, D’Alcamo A, Carroccio A., “Non-celiac gluten sensitivity: literature review”, J Am Coll Nutr. 2014;33(1):39-54.
  • Yang F, Basu TK, Ooraikul B., “Studies on germination conditions and antioxidant contents of wheat grain”, Int J Food Sci Nutr. 2001 Jul;52(4):319-30.
    • Harland JI1, Garton LE., “Whole-grain intake as a marker of healthy body weight and adiposity”, Public Health Nutr. 2008 Jun;11(6):554-63. Epub 2007 Nov 16.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.