10 simptome ale problemelor pulmonare - Doza de Sănătate
 

10 simptome ale problemelor pulmonare

Detectarea timpurie a oricărei boli este esențială. Îngrijește-ți plămânii adecvat, astfel încât să le protejezi sănătatea. În fond, aceștia se numără printre cele mai importante organe din corpul tău.
10 simptome ale problemelor pulmonare
José Gerardo Rosciano Paganelli

Scris și verificat de medicul José Gerardo Rosciano Paganelli.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Calitatea vieții este strâns legată de grija pe care o acordăm corpului nostru. Evident, organele interne sunt foarte importante. De pildă, știai că oboseala care survine atunci când urci scările sau te joci cu copiii tăi ar putea fi simptome ale problemelor pulmonare?

În condiții normale, un adult poate inspira și expira aer de până la 20.000 de ori pe zi. Când respirația devine neregulată, este cazul să începi să ai mai bine grijă de tine.

Căile respiratorii reprezintă cel mai solicitat sistem al corpului. Din acest motiv, oboseala constantă ar putea indica existența unei probleme la nivelul plămânilor.

Principalele simptome ale problemelor pulmonare

1. Oboseală sau epuizare

Femeie obosită

Poate înainte obișnuiai să mergi mult pe jos și să urci mereu pe scări, dar acum nu mai poți executa aceste activități. Cum te miști puțin, cum te începi să te simți epuizat.

2. Respirație șuierătoare

Nu este normal să produci sunete când inspiri și expiri aer. Dacă observi că respirația ta este șuierătoare, este foarte probabil ca plămânii tăi să se fi îmbolnăvit.

3. Tuse constantă și gripă recurentă

Gripele cauzate de virusuri sunt foarte frecvente pe timp de iarnă. Însă trebuie să începi să-ți faci griji dacă tusea sau gripa persistă.

Medicul va începe prin a-ți verifica sistemul imunitar, dar cu siguranță acesta va acorda atenție și plămânilor tăi.

4. Spută

Sputa este un amestec de salivă și flegmă care se dezvoltă la nivelul căilor respiratorii. Fumătorii tind să expectoreze această substanță dimineața. Practic, pacientul simte o nevoie constantă de a scuipa și elimina flegmă.

5. Dificultăți de respirație

Femeie manifestând simptome ale problemelor pulmonare

Dacă întâmpini dificultăți de respirație, există clar o problemă. Respirația este o funcție normală a corpului, pe care aproape nici nu o remarcăm. Dacă nu reușești să respiri adecvat, fă-ți imediat programare la medic!

6. Presiune la nivelul pieptului

Acest simptom se manifestă sub forma unei presiuni intense la nivelul pieptului. Cel mai probabil, presiunea va fi însoțită de durere atunci când tușești, mergi pe jos, respiri adânc sau te apleci.

7. Pierderea masei musculare

Masa musculară poate să se reducă din cauza inabilității organismului de a realiza schimbul de oxigen. Deși acest simptom poate avea la bază și alți factori, dacă survine concomitent cu celelalte semnale de alarmă prezentate în acest articol, cauza ar putea fi plămânii.

8. Febră inexplicabilă

Bărbat cu febră

Febrele care survin aparent fără motiv nu sunt normale. O febră reprezintă o modalitate de apărare a organismului și indică existența unei nereguli. De obicei, acest simptom este însoțit de inflamarea nodulilor limfatici.

9. Tuse cu sânge

Acest simptom survine în fazele avansate ale unor boli ca tuberculoza sau embolismul pulmonar. Dacă tușești cu sânge, consultă un medic imediat pentru a evita complicațiile.

10. Pierderea poftei de mâncare

Multe persoane au impresia că nu există nicio legătură între pofta de mâncare și plămâni. În realitate, dacă plămânii noștri nu funcționează corect, nu mai simțim nevoia să mâncăm la fel de mult ca înainte.

Sfaturi pentru a-ți menține plămânii sănătoși

Bărbat fumând

Cele 10 simptome ale problemelor pulmonare prezentate anterior reprezintă semnale de alarmă. Sub nicio formă nu trebuie să le ignorăm. Dacă ești atent și precaut, medicul va reuși să detecteze orice problemă la timp și să-ți ofere un tratament adecvat.

Dar ca să te menții sănătos, nu este suficient să observi schimbările care au loc în corpul tău. La fel sau poate chiar mai important este să iei măsuri pentru a preveni bolile.

Ai la dispoziție mai multe obiceiuri pe care poți să le adopți pentru a-ți fortifica plămânii și a-ți apăra sistemul respirator împotriva daunelor. Aceste obiceiuri, fără îndoială, vor avea un impact benefic asupra calității vieții tale.

Aplică cu încredere următoarele 5 sfaturi, iar plămânii tăi vor fi mereu puternici și sănătoși:

Nu fuma

Această măsură este esențială, iar celelalte nu vor da randament dacă nu o adopți.

Execută exerciții de respirație

Ai la dispoziție mai multe exerciții care îți vor fortifica plămânii. Dacă vrei să afli mai multe despre ele, consultă un specialist. Yoga, de pildă, este una dintre cele mai bune activități pentru plămâni.

Detoxifică-ți organismul în mod regulat

În acest scop, servește diverse alimente benefice. Plămânii tăi vor fi mai sănătoși dacă alegi să consumi surse de fier (năsturel, fistic) și alimente bogate în vitamina E.

Evită poluarea

Acest sfat nu este ușor de urmat în societatea contemporană. Însă, pe cât posibil, evită mediile poluate, precum și spațiile în care se fumează.

Bea ceaiuri detoxifiante

Poți înlocui cafeaua de dimineață cu ceaiuri din plante care purifică plămânii. Cele mai recomandate tipuri sunt cel de șovârf, de eucalipt și din coajă de portocală.

Cea mai răspândită boală pulmonară

Cea mai răspândită problemă care afectează plămânii este boala pulmonară obstructivă cronică. Aceasta survine cel mai frecvent la persoanele care fumează pentru mai mult de două decenii, dar și fumătorii „debutanți” pot fi afectați.

Deși boala pulmonară obstructivă cronică este cel mai frecvent consecința fumatului, și cei expuși vaporilor chimici, poluării din mediu și prafului riscă să o dezvolte.

Acum că știi care sunt principalele semnale de alarmă transmise de plămâni atunci când se îmbolnăvesc, ia măsurile necesare pentru a te proteja. Nu uita, detectarea timpurie și prevenția sunt esențiale. În fond, plămânii sunt două dintre cele mai importante organe din corpul nostru.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Vanfleteren, L. E. G. W., Spruit, M. A., Wouters, E. F. M., & Franssen, F. M. E. (2016). Management of chronic obstructive pulmonary disease beyond the lungs. The Lancet Respiratory Medicine. https://doi.org/10.1016/S2213-2600(16)00097-7
  • Pauwels, R. A., Buist, A. S., Calverley, P. M. A., Jenkins, C. R., & Hurd, S. S. (2001). Global strategy for the diagnosis, management, and prevention of chronic obstructive pulmonary disease: NHLBI/WHO Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease (GOLD) workshop summary. In American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine. https://doi.org/10.1164/ajrccm.163.5.2101039
  • Malo De Molina Ruiz, R., Valle Falcones, M., & Ussetti Gil, P. (2014). Enfermedad pulmonar obstructiva crónica. Medicine (Spain). https://doi.org/10.1016/S0304-5412(14)70855-8
  • Comité de Salud y Medio Ambiente Soc Europ Enf respiratorias. (2015). La contaminación del aire exterior y los pulmones. European Lung Foundation Health & Environment Alliance. https://doi.org/10.1002/smll.200500087
  • LENFANT, C.; KHALTAEV, N. (2014). Guía de bolsillo para el manejo y prevención del asma (Iniciativa Global para el Asma). Reporte del taller NHLBI/WHO.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.