Dietă pentru detoxifierea plămânilor
În ciuda părerii multor oameni, detoxifierea plămânilor nu este un obicei recomandat doar fumătorilor activi sau pasivi. Există mulți alți factori care pot afecta aceste organe importante, precum substanțele toxice, fumul, poluarea atmosferică sau factorii de risc de la locul de muncă.
De aceea, vă recomandăm o dietă pentru detoxifierea plămânilor prin care să eliminați toxinele într-un mod sănătos. Haideți să vedem despre ce este vorba.
De ce trebuie să avem plămânii curați?
Multă lume vorbește despre curățarea sângelui, a pielii, chiar și a intestinelor, dar cum rămâne cu plămânii? O mulțime de gaze toxice și aer poluat intră în plămâni în fiecare zi. Toxinele se depun pe aceste organe și pot cauza diferite boli.
Dieta pentru detoxifierea plămânilor prezentată mai jos nu este recomandată doar fumătorilor sau persoanelor care se lasă de fumat, ci oricui vrea să își mențină plămânii sănătoși.
Dacă suferiți de o afecțiune respiratorie sau simțiți că nu aveți destul aer (poate fi și din cauza sedentarismului), dacă locuiți sau lucrați într-un spațiu unde se fumează sau dacă trăiți într-un oraș în care circulă multe mașini și autobuze, atunci nu ezitați să încercați această dietă.
Totodată, ar trebui să evitați situațiile în care vă expuneți plămânii la sursele de contaminare. Poate că nu vă puteți muta la țară de mâine, dar puteți încerca să vă petreceți mai mult timp în aer liber, în natură, eventual înconjurați de copaci, mai ales la sfârșit de săptămână sau oricând aveți timp liber.
Dietă pentru detoxifierea plămânilor
Acest regim durează trei zile și este de preferat să îl urmați când vă aflați în concediu, deoarece pe parcursul acestor 72 de ore va trebui să:
- Evitați să mergeți în spații cu risc de contaminare (așa cum am explicat mai devreme).
- Evitați să stați în preajma fumătorilor.
- Mâncați alimente ușor de digerat, mai ales fructe și legume.
- Evitați carnea albă sau roșie.
- Nu consumați produse lactate (lapte, iaurt, unt, smântână, brânză, înghețată) deoarece pot provoca alergii sau intoleranță, cauzând probleme respiratorii multor oameni.
- Evitați cafeina, apa și sucurile acidulate sau alte sortimente din comerț și zahărul rafinat.
- Beți doi litri de apă pe zi, consumați supe de legume fără grăsimi și ceaiuri medicinale.
- Folosiți ierburi cu efect antibacterian în supe sau sucuri, precum rozmarinul, cimbrul sau oregano.
Toate aceste sfaturi vă vor ajuta să eliminați toxinele acumulate în intestine, care pot cauza constipație. În timpul acestui proces de detoxifiere, plămânii nu trebuie supuși unui efort mare. Ne referim aici la muncă fizică, ridicarea obiectelor grele, practicarea unui sport, etc.
Vă recomandăm să urmați acest tratament în concediu sau într-un sfârșit de săptămână când vă puteți relaxa acasă.
Te invităm să citești și:
Sucuri pentru plămâni detoxifiați
În afară de urmarea sfaturilor de mai sus, în completarea acestei diete pentru plămâni, vă recomandăm să beți trei feluri de suc în cele trei zile de tratament.
Înainte de micul dejun, beți sucuri cu multă vitamina C pentru a întări sistemul imunitar și sănătatea plămânilor. Stoarceți două lămâi și amestecați sucul cu o cană cu apă. Dacă nu vă plac lămâile, puteți folosi grepfrut.
Dacă vreți să îndulciți băutura, folosiți doar îndulcitori naturali, precum stevia sau zahăr din trestie de zahăr. Însă, pe cât posibil, încercați să le consumați neîndulcite.
Pe la mijlocul dimineții, veți avea nevoie de mult potasiu, mineral care curăță organismul, previne crampele și combate retenția de apă prin distribuirea acestui lichid la nivelul tuturor organelor.
Ar fi bine să beți două pahare cu un smoothie bogat în potasiu. Iată și ingredientele pentru rețeta perfectă:
- O banană.
- O jumătate de cană cu pulpă de prune
- O jumătate de cană cu căpșuni
- O jumătate de cană cu papaya
- Două căni cu lapte de orez sau migdale
- Trei curmale
La prânz, pe lângă multe salate de crudități, nu uitați de carotenoizi, care mențin sănătatea mucoasei din țesutul plămânilor și protejează celulele. Alimentele cu o cantitate mare din acest nutrient sunt: morcovii, roșiile, sfecla, portocalele, ardeii roșii, pepenele galben, mango și piersicile.
Puteți face un suc sau smoothie din amestecul a 300 ml suc de morcovi, un măr verde sau roșu și o mână de pătrunjel. Veți beneficia astfel de o doză generoasă de vitamina A și, cel mai important lucru, de carotenoizii care alcalinizează sângele.
Îți recomandăm să citești și:
Înainte de culcare
Seara (cu două ore înainte de cină), vă recomandăm să beți două pahare de suc de coacăze. Aceste fructe mici și negre vă oferă foarte multe beneficii, luptă împotriva bacteriilor din plămâni și previn infecțiile.
În cele din urmă, poți urma și un program de curățare a organismului:
- 20 de minute de saună pentru eliminarea toxinelor din corp prin transpirație. Adăugați 10 picături de ulei de eucalipt în apă, sau puneți-le pe un prosop cu care să vă înfășurați când ieșiți din baie.
- Ieșiți în aer liber, într-un parc plin de copaci și plante. Dacă este posibil, alegeți un astfel de loc departe de oraș.
Sperăm că v-a făcut plăcere să citiți acest articol despre cea mai bună dietă pentru detoxifierea plămânilor.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Ellis, H. (2011). The lungs. Anaesthesia and Intensive Care Medicine. https://doi.org/10.1016/j.mpaic.2011.08.007
- Balmes, J. R. (2010). When Smoke Gets in Your Lungs. Proceedings of the American Thoracic Society. https://doi.org/10.1513/pats.200907-081RM
- MAGEE, A. V. (1952). The lungs; a bacterial filter. The Practitioner. https://doi.org/10.1097/MOP.0000000000000194