10 infuzii ce elimină toxinele din organism - Doza de Sănătate
 

10 infuzii ce elimină toxinele din organism

Prezența unui exces de toxine în organism conduce la creșterea intensității oboselii și a stresului, din acest motiv, reprezintă o problemă care trebuie soluționată.
10 infuzii ce elimină toxinele din organism
Maricela Jiménez López

Verificat și aprobat de medicul Maricela Jiménez López.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

În mod obișnuit, organismul uman depozitează toxinele produse de celulele sale sau de anumite alimente pe care le consumăm. Aceste toxine au abilitatea de a favoriza atât apariția bolilor minore, cât și a celor grave. Din acest motiv, este esențial să luăm măsuri și să consumăm ingrediente care elimină toxinele din organism.

Există două tipuri de toxine: cele exogene, ce pătrund în organism prin intermediul respirației (cum ar fi poluanții), al pielii și al tractului digestiv și cele endogene, ce sunt produse de organism din cauza bacteriilor intestinale, a radicalilor liberi sau a stresului și a anxietății.

Pentru a ne menține sănătoși, este esențial să ne curățăm organismul de toxine. Deși acesta are mecanisme proprii pentru a îndepărta aceste impurități în mod natural, adeseori ele nu sunt suficiente.

Un exces de toxine în organism poate cauza probleme cum ar fi oboseala, stresul și alergiile. Din fericire, avem la dispoziție numeroase plante care ne pot ajuta să remediem această stare. În articolul de azi îți vom prezenta zece plante pe care le poți folosi pentru a prepara infuzii ce elimină toxinele din organism.

10 infuzii ce elimină toxinele din organism

1. Infuzie de vâsc

Vâscul este o plantă purificatoare ce elimină toxinele din organism și stimulează producția de urină. Fierbe un litru de apă și adaugă două frunze de vâsc. După fierbere, strecoară amestecul și lasă-l la infuzat înainte de a-l bea. Dacă este amar, îndulcește-l cu puțină miere.

2. Infuzie de anghinare

Elimină toxinele din organism cu o infuzie de anghinare

Anghinarele susțin funcția renală și digestia. Ele facilitează procesul de purificare, motiv pentru care sunt recomandate persoanelor supraponderale.

Consumul de anghinare este recomandat și diabeticilor, deoarece această plantă nu conține amidon, însă este bogată în insulină. Mai mult, anghinarele au un efect hipoglicemiant, putând reduce zahărul acumulat în exces în organism.

Pentru a prepara infuzia, toarnă un pahar de apă într-un recipient și adaugă trei frunze de anghinare. Fierbe amestecul timp de câteva minute, îndepărtează frunzele și strecoară lichidul. Lasă infuzia să se răcească puțin înainte de a o bea. Pentru a-ți curăța organismul de toxine, consumă această infuzie zilnic.

3. Ceai verde

Ceaiul verde are numeroase proprietăți benefice, printre care se numără efectul său diuretic și abilitatea de a reduce nivelul de colesterol. Pune trei frunze de ceai verde într-o cană de apă fiartă, lasă amestecul la infuzat, apoi consumă-l.

4. Infuzie de coacăze

Elimină toxinele din organism cu o infuzie de coacăze

Infuzia de coacăze este foarte eficientă în ceea ce privește eliminarea toxinelor deoarece are abilitatea de a ameliora retenția de apă. Această băutură este indicată celor care suferă de infecții ale tractului urinar, precum cistita.

5. Infuzie de grepfrut

Infuzia de grepfrut poate stimula digestia și reduce pofta de mâncare, motiv pentru care ea facilitează pierderea în greutate. Fierbe câteva felii de grepfrut în apă, apoi îndepărtează feliile și servește infuzia obținută.

6. Infuzie de cimbru

Elimină toxinele din organism cu o infuzie de cimbru

Cimbrul stimulează curățarea organismului și îmbunătățește funcționarea sistemului digestiv. Mai mult, această plantă îți poate fi de mare ajutor dacă suferi de crampe menstruale, ai celulită sau vrei să pierzi în greutate. Amestecă o lingură de cimbru uscat cu apă fierbinte, lasă lichidul la infuzat și poți să îl consumi.

7. Infuzie de chimen dulce

Chimenul dulce este o plantă diuretică minunată care îți curăță ficatul și elimină toxinele din organism. Fierbe câteva tulpini și frunze de chimen dulce în apă, strecoară infuzia obținută și servește-o.

8. Infuzie de păpădie

Elimină toxinele din organism cu o infuzie de păpădie

Păpădia facilitează purificarea ficatului și stimulează funcția digestivă. Adaugă o lingură de păpădie într-o cană de apă fierbinte, lasă amestecul la infuzat și, înainte să-l bei, strecoară-l.

9. Infuzie de pătrunjel

Această băutură este utilă pentru a accelera eliminarea fluidelor. Amestecă două linguri de pătrunjel cu un litru de apă și lasă să dea în clocot timp de cinci minute. Strecoară infuzia obținută și poți să o bei.

10. Infuzie de țelină

Elimină toxinele din organism cu o infuzie de țelină

Grație proprietăților sale de curățare, țelina este un aliat de nădejde pentru a elimina toxinele și impuritățile. În plus, această plantă facilitează pierderea în greutate și curățarea ficatului. Prepară-ți o infuzie folosind câteva tulpini de țelină și un litru de apă. Bea amestecul pe parcursul zilei.

Câteva recomandări suplimentare

  1. Majoritatea plantelor menționate în acest articol pot fi achiziționate din supermarket sau magazine cu plante medicinale
  2. Infuziile preparate te vor ajuta să pierzi în greutate, însă trebuie să adopți simultan și o alimentație echilibrată și un stil de viață sănătos.
  3. Dacă ești însărcinată, evită aceste băuturi!
  4. Deși ele pot fi consumate în mod constant, nu este bine să le consumăm în mod excesiv, deoarece infuziile pot avea un efect laxativ.

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Cabrera, C., Artacho, R., & Giménez, R. (2006). Beneficial Effects of Green Tea—A Review. Journal of the American College of Nutrition. https://doi.org/10.1080/07315724.2006.10719518
  • Lutz, M., Henríquez, C., & Escobar, M. (2011). Chemical composition and antioxidant properties of mature and baby artichokes (Cynara scolymus L.), raw and cooked. Journal of Food Composition and Analysis. https://doi.org/10.1016/j.jfca.2010.06.001
  • Amira, S., Dade, M., Schinella, G., & Ríos, J. L. (2012). Anti-inflammatory, anti-oxidant, and apoptotic activities of four plant species used in folk medicine in the Mediterranean basin. Pakistan Journal of Pharmaceutical Sciences. https://doi.org/10.1016/j.funbio.2013.06.003
  • Wei, A., & Shibamoto, T. (2007). Antioxidant activities and volatile constituents of various essential oils. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf062959x

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.