Polipii pe colon – câteva informații utile - Doza de Sănătate
 

Polipii pe colon – câteva informații utile

Deoarece polipii de colon nu prea provoacă durere, aceștia sunt în mod obișnuit descoperiți în timpul unor investigații secundare.
Polipii pe colon – câteva informații utile

Ultima actualizare: 14 ianuarie, 2019

Probabil că ai mai auzit de polipii pe colon și poate cunoști o persoană care a mai avut această problemă sau ți-e frică ca nu cumva să o ai chiar tu. Întrebarea este: cât de periculoasă este această afecțiune?

Deși polipii pe colon sunt, de obicei, benigni, aceștia ar putea deveni canceroși, deci nu-i ignora. Din păcate, va trebui să te supui unei colonoscopii pentru a-i putea detecta.

Citește în continuare pentru a descoperi care sunt simptomele – dar și cauzele – polipilor de colon.

Ce sunt polipii de colon?

Polipii pe colon pot fi cu pedicul sau fără

Dacă medicul tău tocmai te-a diagnosticat cu polipi pe colon, probabil că îți faci griji și te întrebi ce sunt ei mai exact. Ei bine, polipii colonici sunt o creștere anormală pe pereții colonului sau ai intestinului gros. Aceștia pot fi rotunzi, ca în poza de mai sus, asimetrici sau chiar turtiți.

Colonul și intestinul gros sunt regiunile organismului responsabile de acumularea și direcționarea materiei fecale către rect, pentru a fi eliminată. Cele două sunt foarte vulnerabile în fața bacteriilor și inflamațiilor, drept pentru care apariția polipilor nu este deloc surprinzătoare.

Specialiștii afirmă că polipii turtiți prezintă un risc mai mare de a deveni canceroși, dar, așa cum am menționat și la începutul acestui articol, polipii pe colon sunt în general benigni. Aceștia pot fi îndepărtați din intestin prin intermediul unei colonoscopii, deci nu ai nici un motiv să intri în panică.

Cine sunt persoanele cele mai predispuse polipilor de colon?

Polipii pe colon au o anumită evoluție

Anumite persoane sunt mai predispuse la polipi colonici decât altele. Acești factori de risc sunt numai indicativi, nu și determinanți.

Deseori se poate întâmpla ca cineva care nu se încadrează în niciuna din categoriile de mai jos să fie diagnosticat(ă) cu polipi pe colon, însă este bine să cunoaștem acești factori de risc:

  • Vârsta de peste 50 de ani
  • O greutate excesivă
  • Fumatul
  • Un istoric familial de polipi de colon
  • Consumul de alcool
  • Un stil de viață sedentar
  • O dietă bogată în grăsimi

Care sunt simptomele polipilor de colon?

Simptome cauzate de polipii pe colon

În majoritatea cazurilor, polipii pe colon sunt asimptomatici, în special dacă încă se formează. Aceștia nu provoacă dureri și, fiind inițial mici, nu împiedică funcționarea colonului.

Pe măsură ce cresc, polipii pe colon pot bloca circulația materiei fecale sau se pot freca unul de celălalt, provocând sângerări. Acestea sunt cele mai comune simptome ale acestei afecțiuni, dar mai pot exista și alte manifestări neplăcute, precum:

  • Scaune închise la culoare
  • Sânge în scaun
  • O senzație de usturime sau de durere în timpul evacuării materiei fecale
  • Arsuri intestinale după consumul de alimente picante

În general, polipii pe colon sunt descoperiți întâmplător, în timpul unor teste medicale secundare. Medicul îți va recomanda o colonoscopie, ca să poată determina numărul și, în cele mai multe cazuri, să îndepărteze polipii (aceștia ar putea deveni canceroși după un timp).

Colonoscopia este într-adevăr o procedură destul de neplăcută, dar este și foarte eficientă și sigură, iar pacienții care trec prin ea își pot relua viața normală imediat. Nu ai nici un motiv să-ți faci griji!

Cum pot preveni apariția polipilor pe colon?

Ulei de măsline pentru prevenirea polipilor pe colon

Polipii pe colon nu pot fi evitați 100% și nu există nici un supliment alimentar pe care l-am putea lua în acest sens. Însă, dacă adoptăm un stil de viață sănătos și o dietă adecvată care contribuie la sănătatea aparatului digestiv, șansele să fim afectați de polipi colonici scad considerabil.

Îți recomandăm să citești și:

Principalele simptome ale problemelor la colon

Iată câteva sfaturi:

  • Menține o greutate normală.
  • Renunță la obiceiurile proaste, cum ar fi fumatul.
  • Mănâncă un măr verde în fiecare zi.
  • Consumul de ovăz este esențial pentru sănătatea colonului, grație conținutului de fibre al acestei cereale.
  • Bea un pahar de apă caldă și zeamă de lămâie sau consumă o lingură de ulei de măsline și zeamă de lămâie în fiecare zi.
  • Infuziile de aloe vera și lămâie sunt foarte sănătoase.
  • Consumă mai multe legume, cum ar fi sfeclă, broccoli, anghinare etc.
  • Ia probiotice, acestea fiind esențiale pentru sănătatea florei intestinale.
  • Dacă iei o linguriță de ulei de mentă de trei ori pe zi după prânz, îți vei îmbunătăți sănătatea intestinală, îți vei detoxifica intestinele și îți vei vindeca întreg aparatul gastrointestinal.

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.