Principalele tipuri de infecții vaginale și cauzele lor - Doza de Sănătate
 

Principalele tipuri de infecții vaginale și cauzele lor

Infecțiile vaginale sunt foarte frecvente și se pot declanșa chiar dacă ai multă grijă de tine. Citește în continuare pentru a descoperi tot ceea ce trebuie să știi despre acest subiect.
Principalele tipuri de infecții vaginale și cauzele lor
Maricela Jiménez López

Verificat și aprobat de medicul Maricela Jiménez López.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Infecțiile vaginale pot provoca schimbări atât la nivelul regiunii vaginale, cât și al vulvei. În articolul de azi îți prezentăm principalele tipuri de infecții vaginale, precum și cauzele lor cele mai frecvente.

Cauzele infecțiilor vaginale

Femeie afectată de principalele tipuri de infecții vaginale

Unele femei dezvoltă infecții vaginale mai des decât altele. Acest lucru nu înseamnă neapărat că igiena lor intimă este precară sau că au obiceiuri nocive și se implică în practici sexuale riscante.

Partenerul tău nu își schimbă prezervativul

Deși acest lucru nu a fost asociat direct apariției infecțiilor vaginale, să faci sex anal, apoi vaginal fără a schimba prezervativul reprezintă o cauză posibilă a acestei probleme de sănătate. În acest caz, materiile fecale circulă de la anus către vagin. Ca să eviți neplăcerile atunci când vrei să faci ambele tipuri de sex menționate, asigură-te că partenerul tău își schimbă prezervativul.

Antibioticele

Principalele tipuri de infecții vaginale tratate cu medicamente

Poate pare ciudat faptul că antibioticele sunt o posibilă cauză a infecțiilor vaginale, rolul lor fiind să elimine agenții infecțioși. Însă aceste medicamente afectează atât bacteriile nocive, cât și cele benefice (flora bacteriană), crescând susceptibilitatea la infecții fungice.

Modificările hormonale

Schimbările hormonale—mai exact, creșterea nivelului de estrogen din corp—pot cauza infecții vaginale. Femeile sunt foarte vulnerabile la această afecțiune în timpul sarcinii, al terapiilor hormonale sau al menopauzei.

Porți îmbrăcăminte din materiale sintetice

Lenjeria care provoacă principalele tipuri de infecții vaginale

Mediile călduroase, umede și prost oxigenate susțin dezvoltarea ciupercilor și a bacteriilor care provoacă infecții. Printre hainele care îți cresc riscul să dezvolți o infecție vaginală se numără:

 • Pantalonii strâmți
 • Lenjeria intimă din materiale sintetice
 • Dresurile din lycra și colanții

Toate aceste articole de îmbrăcăminte creează un mediu propice dezvoltării microorganismelor în regiunea genitală. Dacă adori pantalonii strâmți, încearcă să-i dai jos sau să-i schimbi o dată la fiecare zece ore. Totodată, te sfătuim să verifici etichetele, pentru a te asigura că sunt fabricați din bumbac în proporție de cel puțin 50%.

Hiperglicemia

Suntem singurele viețuitoare care adoră dulciurile. Există o corelație între diabet și infecțiile fungice. Este important să adopți o dietă săracă în grăsimi și zaharuri. Astfel, îți vei îmbunătăți sănătatea și vei preveni anumite boli. Dacă suferi deja de diabet, asigură-te că glicemia ta este în limite normale.

Principalele tipuri de infecții vaginale

Nu toate infecțiile vaginale sunt la fel. Fiecare tip prezintă anumite trăsături și necesită un tratament specific.

Micoza vaginală (infecția vaginală fungică)

Principalele tipuri de infecții vaginale cauzate de ciuperci

În această categorie intră candidoza. Dintre principalele tipuri de infecții vaginale, cele de natură fungică sunt cele mai răspândite. Candidoza provoacă:

 • Secreții vaginale consistente
 • Roșeață la nivelul vaginului și al vulvei
 • Mâncărimi

Tratamentul este simplu în majoritatea cazurilor. Poți folosi ovule sau creme, care se găsesc în orice farmacie.

Vaginoza bacteriană

Vaginoza bacteriană este o boală frecventă în rândul femeilor aflate la vârsta fertilității. Aceasta crește riscul de boli venerice și prezintă simptome ca:

 • Secreții vaginale cu miros de pește, care survin după contactul sexual
 • Durere în timpul urinării
 • Secreții decolorate sau albe
 • Mâncărimi vaginale și durere

Infecțiile vaginale provocate de Trichomonas vaginalis

Acest tip de infecție are la bază un agent numit Trichomonas vaginalis. Tratamentul recomandat constă în antibiotice, boala putând fi transmisă prin contact sexual. Simptomele experimentate de pacientă sunt:

 • Un miros asemenea mucegaiului
 • Secreții verzi-gălbui
 • Usturime și mâncărimi vaginale

Chlamydia

Principalele tipuri de infecții vaginale cauzate de haine

Chlamydia este o boală venerică. Pe lângă faptul că afectează regiunea genitală, ea poate provoca și alte afecțiuni, precum artrita, pneumonia sau conjunctivita. Pacientele afectate prezintă secreții vaginale urât mirositoare și albicioase.

Infecțiile vaginale virale

Acest tip de infecție este provocată de virusul herpes simplex. Pe lângă iritații, se vor forma bășici în regiunea genitală, care ulterior vor deveni ulcere.

Infecțiile vaginale virale pot fi provocate și de virusul papiloma uman, care duce la apariția negilor genitali. Indiferent de cauza problemei, este esențial ca pacientele să consulte un medic.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.