8 proprietăți medicinale ale cojii de portocală
 

8 proprietăți medicinale ale cojii de portocală

Pentru a obține beneficii maxime, trebuie să ne asigurăm că coaja de portocală este de origine ecologică și că nu a fost tratată cu pesticide.
8 proprietăți medicinale ale cojii de portocală

Ultima actualizare: 12 Ianuarie, 2022

Portocala este unul dintre cele mai consumate fructe din lume. Coaja de portocală este o sursă de nutrienți benefici. Care sunt cele 8 proprietăți medicinale ale cojii de portocală?

Mulți aruncă această coajă. Totuși, diferite studii susțin că are multe proprietăți ale căror efecte asupra organismului împiedică dezvoltarea diferitelor boli. Deși aroma sa nu este la fel de plăcută ca cea a pulpei sau a sucului, compușii săi activi sunt un motiv suficient pentru a lua în considerare încorporarea acestuia în dietă. În plus, deși este puțin amară, exista multe rețete în care se pot adăuga coji de portocală.

În continuare, vrem să evidențiem 8 proprietăți medicinale interesante ale cojii de portocală.

8 proprietăți medicinale ale cojii de portocală

1. Previne colesterolul

Fitochimicalele și flavonoidele din coaja de portocală fac din aceasta un remediu natural împotriva colesterolului. Acești antioxidanți curăță arterele și previn formarea plăcii lipidice care provoacă blocaje și cheaguri.

Portocala oferă beneficii pentru sănătatea cardiovasculară, deoarece scade riscul de hipertensiune arterială, atacuri de cord și accident vascular cerebral.

2. Combate arsurile la stomac

Compușii activi ai cojii de portocală au un efect alcalin care ajută la reducerea arsurilor la stomac. Consumul acesteia, fie în shake-uri, fie în ceai, echilibrează pH-ul digestiv și reduce formarea în exces a acidului.

În caz de arsuri la stomac severe și repetitive, se recomandă administrarea zilnica pe o perioadă de 20 de zile.

3. Ameliorează problemele digestive

Femeie cu probleme digestive

 

Se estimează că 100 g de coajă de portocală furnizează până la 10,6 g de fibre alimentare, un nutrient esențial pentru îmbunătățirea sănătății digestive. Aportul său regulat reduce tranzitul intestinal lent și favorizează eliminarea deșeurilor care sunt reținute în colon.

Este unul dintre cele mai bune remedii casnice pentru a evita sindromul colonului iritabil, diareea și tulburările inflamatorii. De parcă nu ar fi de ajuns, este calmantă și protejează intestinele.

4. Este antibacteriană

Extractele naturale ale acestui ingredient au o concentrație mare de compuși fenolici și antioxidanți care le conferă calități antimicrobiene și bactericide. Atât intern, cât și extern, pot combate o serie de agenți patogeni dăunători, inclusiv E. coli sau Listeria monocytogenes.

5. Previne și combate bolile respiratorii

Proprietăți medicinale ale cojii de portocală utile în caz de gripă

 

Coaja de portocală conține de până la 10 ori mai multa vitamina C decât sucul ș, prin urmare, este unul dintre cei mai buni aliați pentru întărirea sistemului imunitar.

Acest nutrient antioxidant previne proliferarea virușilor și bacteriilor și întărește mecanismele de apărare pentru prevenirea bolilor respiratorii precum:

  • Bronşita
  • Răceala
  • Gripa
  • Alergiile
  • Astmul
  • Cancerul pulmonar

6. Îmbunătățește sănătatea dentară

Mestecatul de coji de portocală este un obicei care permite:

  • Împrospătarea respirației
  • Controlul bacteriilor
  • Evitarea petelor galbene inestetice

Coaja de portocală conține extracte și uleiuri esențiale care oferă o barieră de protecție împotriva efectelor dăunătoare ale bacteriilor. De asemenea, este recomandată pacienților cu sensibilitate dentară, deoarece aplicarea sa zilnică reduce simptomele.

7. Ajută la pierderea în greutate

Femeie în procesul de slăbire

 

Acest ingredient are un conținut scăzut de calorii, conține fibre și are proprietăți detoxifiante utile în slăbire. Consumul acestuia, atât în ceai, cât și în alte rețete, favorizează procesele de curățare a organismului și prelungește senzația de sațietate pentru a controla aportul excesiv de calorii.

8. Îmbunătățește aspectul pielii

Pe plan extern, coaja de portocală oferă beneficii interesante de care putem profita atât pentru sănătate, cât și pentru estetică. Aportul său ridicat de vitamina C minimizează prezența petelor și a altor semne inestetice ale îmbătrânirii premature.

Prin extractele sale, coaja de portocală ne ajută să clarificăm și să acoperim acele mici modificări care apar în urma expunerii la soare, arsurilor și toxinelor.

Infuzia servește ca un tonic natural, deoarece curăță în profunzime porii. Acest lucru previne formarea punctelor negre, a coșurilor și a acneei.

După cum puteți vedea, acea parte din portocală pe care o aruncați de obicei este un aliat excelent pentru sănătate. Folosiți-o în ceai și bucurați-vă de aroma sa exotică în multe rețete!

This might interest you...
Cum să prepari pui la cuptor cu portocale și rozmarin
Doza de Sănătate
Citește pe Doza de Sănătate
Cum să prepari pui la cuptor cu portocale și rozmarin

%%excerpt%% A venit timpul să adaugi noi rețete în cartea ta de bucate. Astăzi îți propunem să înveți cum să prepari un pui la cuptor cu portocale ...