Respectul și bunele maniere sunt mereu la modă
În această lume complexă, dinamică și schimbătoare, rămân întotdeauna niște rădăcini puternice care ne oferă forță și sprijin. Oricât de mult ar evolua societatea, există câteva elemente care ne mențin la suprafață: sinceritatea, respectul și bunele maniere, politețea, etc.
Pe rețelele de socializare, atât de populare în ziua de azi, observăm adesea o lipsă de respect între utilizatori. Din cauza anonimității pe care o asigură aceste platforme, este ușor să fii jignitor și nepoliticos față de alte persoane sau grupuri.
Media de socializare online reprezintă o scenă complexă pe care se reflectă concomitent cele mai frumoase și cele mai urâte laturi ale ființei umane. Acest instrument de comunicare valoros și minunat ne îmbogățește cunoștințele. Însă dacă nu este folosit în mod corect, poate deveni dăunător.
Din aceste motive, este important să fim abili și intuitivi atunci când ne educăm copiii cu privire la interacțiunile din mediul social online.
Trebuie să îi învățăm că anumite lucruri nu trebuie să lipsească niciodată din niciun scenariu: respectul și bunele maniere. Sunt două valori foarte puternice într-o lume în care se împărtășesc informații în câteva secunde și în care putem comunica rapid cu persoane de pe întreaga planetă.
Dacă ne respectăm unul pe celălalt, putem crea un viitor plin de speranță.
Merită să investim în bunele maniere. Nu trebuie să le lăsăm să se piardă în această societate în care nu trebuie să ne mai vedem față în față pentru a ne împrieteni, în care dragostea se poate naște între doi oameni din două părți diferite ale lumii.
Te invităm să reflectezi asupra acestui subiect.
Respectul și bunele maniere pe rețelele de socializare
În 2014, o binecunoscută rețea de socializare, Facebook, a fost nevoită să investească bani, timp și efort pentru a promova un aspect care se pare că era pe cale de dispariție: bunele maniere.
Poate părea ciudat și chiar îngrijorător. Oare chiar am uitat ce este respectul?
De fapt, nu e vorba că am uitat. Însă cadrul creat de rețelele de socializare este favorabil adoptării unor comportamente uneori periculoase, cum ar fi agresiunea pe Internet (cyberbullying).
În mod bizar, uneori este mai ușor să faci rău unei persoane decât să o tratezi cu respect, să îi acorzi atenție sau să coexistați în armonie. Generațiile tinere nu pun întotdeauna în practică aceste atitudini benefice.
Te-ar putea interesa și:
Pentru a evita sau a ține sub control comportamentele negative, Facebook a creat un personaj numit Mr. Nice.
Mai jos îți explicăm care este rolul lui Mr. Nice în cadrul celei mai puternice rețele de socializare din lume. Ziarul The New York Times a publicat un articol foarte interesant pe această temă.
Hărțuirea pe internet, o problemă din ce în ce mai gravă
Chiar și managerii companiei Facebook sunt conștienți de faptul că hărțuirea online pe rețelele de socializare este un fenomen în continuă creștere.
Un studiu realizat de Pew Research’s Internet Project a dezvăluit faptul că aproape 65% dintre tinerii americani cu vârste cuprinse între 18 și 29 de ani au fost hărțuiți pe Facebook.
- Aceste statistici i-au determinat pe conducătorii rețelei să îl creeze pe Mr. Nice, un personaj în spatele căruia se află mai bine de 80 de angajați. Sarcina lor este de a promova sentimentul de siguranță și respectul între utilizatori.
- De exemplu, s-a creat opțiunea de a controla cine ne etichetează într-o poză și de a verifica dacă materialul în care apărem este pe placul nostru și dacă îl aprobăm.
- Mr. Nice are un sistem prin care poate decide ce fotografii pot fi publicate sau nu pe site. În plus, materialele ofensatoare sunt cenzurate. Totodată, profilurile utilizatorilor care promovează violența sunt șterse.
- Persoanele care lucrează sub denumirea de Mr. Nice consideră că toți utilizatorii trebuie să distribuie postările cu intenții bune. Binele trebuie să învingă răul.
Te-ar putea interesa și:
Totuși, nimeni nu poate măsura impactul acțiunilor lor asupra altor persoane. Prin urmare, nu poți controla chiar totul.
În orice caz, oamenii care dirijează cea mai celebră rețea de socializare din lume sunt conștienți de faptul că trebuie să lupte în fiecare zi pentru a promova respectul și bunele maniere pe pagina lor.
Respectul și bunele maniere, pentru un viitor mai demn
Crearea unui viitor mai demn pentru noi și pentru generațiile viitoare este un demers care necesită voință, efort și dăruire.
Situația la nivel mondial este foarte complicată, existând numeroase probleme sociale și crize politice. Poate că acest lucru ne împiedică să ne imaginăm o lume mai frumoasă, mai demnă, plină de oportunități.
Totuși, este important să reflectăm asupra anumitor aspecte:
- Marile schimbări sunt încurajate de voința și respectul multor oameni și de entități mici cu o contribuție majoră.
- Respectul și bunele maniere sunt valori care trebuie să rămână mereu la modă. Acestea trebuie păstrate în orice aspect al vieții cotidiene. De exemplu, trebuie să fie prezente în familie, la serviciu, dar și pe rețelele de socializare.
- Mai există un lucru pe care trebuie să-l reținem: o faptă bună are un impact mult mai mare decât o acțiune plină de ură. Bunătatea îi inspiră pe cei din jur și este molipsitoare.
În concluzie, merită să plantăm semințe de bunătate și speranță în viața de zi cu zi. Din aceste semințe vor crește plante care vor da cele mai dulci roade.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Golman, R. (2016). Good manners: signaling social preferences. Theory and Decision. https://doi.org/10.1007/s11238-015-9527-7
- Destefanis, G., Ortu, M., Counsell, S., Swift, S., Marchesi, M., & Tonelli, R. (2016). Software development: do good manners matter? PeerJ Computer Science. https://doi.org/10.7717/peerj-cs.73
- Sherman, N. (2005). Of manners and morals. British Journal of Educational Studies. https://doi.org/10.1111/j.1467-8527.2005.00295.x