5 elemente pentru a menține respectul într-o relație - Doza de Sănătate
 

5 elemente pentru a menține respectul într-o relație

Respectul nu trebuie să fie de la sine înțeles în niciun tip relație. Descoperă 5 elemente esențiale pentru a menține respectul în cuplu, de la un simplu „mulțumesc” până la manifestarea empatiei vizavi de partener. 
5 elemente pentru a menține respectul într-o relație
Bernardo Peña

Verificat și aprobat de psihologul Bernardo Peña.

Ultima actualizare: 18 aprilie, 2023

Respectul într-o relație nu trebuie considerat de la sine înțeles. Acesta se câștigă în fiecare zi, se cultivă cu multă atenție, cu reciprocitate și din voința autentică a doi parteneri care înțeleg că a iubi înseamnă, mai presus de orice, a construi ceva.

Atunci când vine vorba de respect, oricine se pricepe să îi ofere o definiție, dar puțini știu cum să îl aplice în mod concret în viețile lor. În principiu, cu toții vrem să fim respectați, dar uităm să ne comportăm în același fel cu cel de lângă noi. Este ca și cum am declara: „Respectă-mă tu mai întâi, iar apoi te voi respecta și eu pe tine.”

În ceea ce privește relația de cuplu, situația se complică și mai tare. De cele mai multe ori, considerăm că respectul este implicit. Ne gândim că „o persoană care te iubește te și respectă.” Astfel, apar anumite neînțelegeri.

Respectul într-o relație nu înseamnă doar a nu-și provoca unul altuia suferință. Este vorba despre o dimensiune psihologică și emoțională care joacă un rol foarte important. Căutăm un respect care ne „ocrotește,” ne permite să evoluăm și care ne transformă pe noi și pe partenerul de viață în aliați.

Astăzi te invităm să aprofundezi acest subiect.

1. Respectul într-o relație necesită o intenție clară

Respectul într-o relație trebuie cultivat

Trăim într-o lume în care cuvintele vând și în care oamenii împărtășesc pe rețelele de socializare mesaje pozitive, bazate pe înțelegere reciprocă și armonie. Totuși, în viața reală, ei nu practică aceste învățăminte cu același patos.

  • Bunătatea, la fel ca respectul, nu are nicio valoare dacă nu este dovedită și practicată cu o intenție clară.
  • Același lucru se întâmplă și în relațiile de cuplu. De una singură, dragostea nu este de ajuns pentru ca o relație să înflorească sau să se mențină în timp.
  • Este nevoie de mult mai multe dimensiuni care împreună cimentează relația.
  • Prin urmare, o relație reușită implică o manifestare zilnică a respectului prin grija reciprocă. Este necesar să fii interesat de persoana de lângă tine, să o asculți activ și să îi anticipezi nevoile. Desigur, și ea trebuie să se comporte la fel cu tine. Este vorba despre un schimb de hrană emoțională.

2. Empatia: un stâlp de bază al respectului

Empatia și respectul într-o relație sunt esențiale

Nimeni nu poate da dovadă de un respect autentic într-o relație în absența empatiei adevărate, intuitive și sincere.

Creierul uman este un organ care se dezvoltă în urma socializării, a interacțiunilor și a legăturilor interumane care ne ajută să supraviețuim ca specie în grupuri.

Empatia și neuronii oglindă care o creează îți permit să vezi omul din fața ta ca pe o parte din tine. Înțelegi ce simte partenerul tău fără ca el să îți spună asta în cuvinte.

Empatia este o caracteristică fundamentală a respectului. Datorită ei știi ce să faci, ce să spui și ce să nu spui pentru a avea grijă de acea persoană atât de importantă pentru tine.

3. Importanța de a-ți cunoaște partenerul în toate circumstanțele

Unele persoane susțin că își cunosc partenerul ca pe ele însele când, în realitate, nu fac decât să își proiecteze asupra lui propriile preferințe și nevoi.

Pentru a construi o relație fericită și sănătoasă, nu este necesar ca cei doi parteneri să aibă totul în comun.

Este foarte important să respecți pasiunile, preferințele și convingerile partenerului. În plus, este esențial să știi cine este el, ce nu îi place, ce anume îi provoacă disconfort și care sunt detaliile care îl definesc.

Fără a cunoaște toate aceste informații fundamentale, nu poate fi prezent nici respectul. Trebuie să ținem cont de acest lucru. În caz contrar, uneori fără să ne dăm seama, ajungem să ne „sabotăm” partenerul crezând că anumite lucruri nu sunt importante. Ignorăm nevoile persoanei iubite, pe care le-am catalogat drept nesemnificative și o dezamăgim.

4. Recunoștința și respectul într-o relație

Respectul într-o relație aduce recunoștință

Când i-ai mulțumit ultima dată partenerului tău pentru ceva? Expresii simple precum „îți mulțumesc pentru că ești tu,” „îți mulțumesc că ești alături de mine” sau „îți mulțumesc că mă faci fericit” sunt de ajuns.

Gratitudinea este o modalitate de a-ți dovedi respectul prin recunoașterea meritelor persoanei iubite, prin aprecierea ei și prin faptul că îi dovedești cât de importantă este pentru tine.

Recunoștința manifestată cu umilință întărește orice tip de relație, dar mai ales una amoroasă.

5. Importanța micilor detalii și respectul într-o relație

Respectul nu se dovedește prin gesturi izolate. În relațiile cele mai fericite și de lungă durată, cei doi parteneri acordă atenție lucrurilor mărunte. În acest fel, respectul este înțelept și intuitiv, iar accentul cade pe elementele cu adevărat importante.

Totodată, nu trebuie să uităm că detaliile sunt împărtășite prin intermediul unei comunicări reușite. Ține cont de următoarele sfaturi:

  • Folosește întotdeauna cuvinte de mulțumire.
  • Comunică fără să țipi și fii atent la tonul folosit.
  • Apelează la comunicarea relațională: Știu ce simți și respect acest lucru, spune-mi cum pot să te ajut. Spune-mi ce să fac ca să fii fericit.

Introdu aceste aspecte în viața de zi cu zi pentru a le transforma într-o parte integrantă a relației tale.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Capafóns, J. y Dolores Sosa, C. (2015). Relaciones de pareja y habilidades sociales: el respeto interpersonal. Psicología Conductual, 23(1), 25-34.
  • Iglesias-García, M.; Urbano-Contreras, A. y Amaya Martínez, R. (2019). Escala de Comunicación autopercibida en la relación de pareja (CARP). Revista de investigación en Psicología. 35(2). https://doi.org/10.6018/analesps
  • Leal García, A. (2017). Dibujando el respeto en la pareja: un estudio sobre simbolizaciones gráficas. Quaderns de psicologia. International journal of psychology. 19(2), 125-136. https://raco.cat/index.php/QuadernsPsicologia/article/view/328218
  • Pérez-Aranda, G. I., Peralta-López, V., Estrada-Carmona, S., García-Reyes, L., & Tuz-Sierra, M. (2019). Estilos de apego en la relación de pareja de hombres y mujeres en la adultez temprana y adultez media. Calidad De Vida Y Salud, 12(2). Recuperado a partir de http://revistacdvs.uflo.edu.ar/index.php/CdVUFLO/article/view/184
  • Frei, J.R. and Shaver, P.R. (2002), Respect in close relationships: Prototype definition, self-report assessment, and initial correlates. Personal Relationships, 9, 121-139. https://doi.org/10.1111/1475-6811.00008
  • González Alonso, F., Guzón Nestar, J. & Castaño-Calle, R. (2018). La comunicación en la pareja. Aspectos para su mejora In: Anais VI Congresso Internacional e I Congresso Nacional de Investigaçao em Direito Investigativo, 164-176.
  • García, E. G., Marqués, J. G., & Unturbe, F. M. (2011). Neuronas espejo y teoría de la mente en la explicación de la empatía. Ansiedad y Estrés, 17(2-3), 265–279.
  • Rodríguez Carballeira, A., Almendros, C., Escartín Solanelles, J. y otros. (2005). Un estudio comparativo de las estrategias de abuso psicológico: en pareja, en el lugar de trabajo y en grupos manipulativos. Anuario de Psicología, 36(3). DOI:  https://doi.org/10.1344/%25x

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.