Lucrurile mărunte fac diferența - Doza de Sănătate
 

Lucrurile mărunte fac diferența

De multe ori nu ne dăm seama decât atunci când e prea târziu de faptul că nu lucrurile extraordinare sunt cele mai importante, ci mai degrabă lucrurile mărunte și oamenii care ne înconjoară.
Lucrurile mărunte fac diferența
Raquel Aldana

Scris și verificat de psihologul Raquel Aldana.

Ultima actualizare: 05 ianuarie, 2023

Zece din zece oameni iubesc lucrurile mărunte în viață. Aceste detalii nu au nevoie de date importante sau clișee și fac parte din viața de zi cu zi, ajutându-ne să mergem mai departe. Ne oferă motive să ne simțim recunoscători și ne învață cum să avem grijă de persoanele iubite.

Asta pentru că lucrurile mărunte au cel mai mare impact. Ele dovedesc forța interioară a unei persoane și pictează zâmbete pe fețele celor dragi. Micile detalii sunt întotdeauna cele mai importante deoarece ne ajută să ne dezvoltăm ca oameni și să fim mai buni în fiecare zi.

Lucrurile mărunte ne fac să iubim viața

Lucrurile mărunte ne fac să iubim viața

Ne îndrăgostim de lucrurile mărunte deoarece ele fac diferența și dau culoare vieții. Ele reflectă măreția din oameni și abilitatea noastră de a iubi în mod constant și necondiționat.

Adevărul este că în fiecare secundă și cu fiecare lucru mărunt de care avem parte este ca și cum am fi câștigat la loterie. De exemplu, faptul că ne trezim în fiecare zi alături de persoana iubită. Momentele în care ne apucă o criză de râs, conversațiile până la 3 dimineața sau imaginea apusului de soare.

Importante sunt toate detaliile care ne mențin în viață zi de zi. Dar nu-ți dai seama de acest lucru decât atunci când pierzi ceva sau când ceva nu este în regulă. Acest ultim aspect este foarte semnificativ deoarece de fiecare dată când se întâmplă ceva rău, tot există o fărâmă de viață care se naște în sufletele noastre.

Lucruri mărunte pentru momente grandioase

Lucrurile mărunte ne aduc fericire

A urma o dietă, a merge la sala de fitness, a fi productiv la locul de muncă sunt obiective zilnice minunate, dar lipsește un lucru și mai important: trebuie să devii un colecționar de momente emoționante. 

Asta pentru că momentele cu încărcătură emoțională sunt cele care ne umplu viața de fericire. Pentru a te obișnui să ții cont și de acest aspect, poți să păstrezi un jurnal în care să notezi dacă în ziua respectivă ai avut parte de un moment special care a oglindit emoțiile și sentimentele tale.

După câteva zile în care ai consemnat aceste situații, vei fi surprins să descoperi că ai devenit mult mai atent la relațiile tale. Datorită acestui efort îți vei întări legăturile cu oamenii dragi, iar în timp îți vei da seama că acest lucru a făcut cu adevărat diferența.

Păstrarea unui jurnal ajută și la crearea unei „hărți a dragostei” în ceea ce privește persoanele din jurul tău. Creierul tău va stoca aceste informații, iar tu vei fi mai familiarizat cu detaliile din viețile lor.

Lucrurile mărunte întăresc relațiile cu cei din jur

Detalii care trebuie marcate în „harta dragostei”

În cele ce urmează îți prezentăm o listă de mici detalii pe care psihologul John Gottman ne propune să le avem în vedere atunci când vine vorba de un om drag:

 • Mâncarea preferată.
 • Filmele, emisiunile și cărțile preferate.
 • Numele a cel puțin două persoane pe care le admiră profund.
 • Animalele preferate.
 • Locul ideal de vacanță.
 • Primul lucru pe care l-ar cumpăra dacă ar câștiga la loterie.
 • Un lucru pe care ai putea să-l faci pentru a-ți îmbunătăți relația cu el/ea.
 • Ce i-ar plăcea lui/ei să schimbe la tine.
 • Cum preferă să-și petreacă după-amiaza acasă.
 • Care este activitatea în care se simte cel/cea mai competent/ă.
 • Care sunt ambițiile sale secrete.
 • Ce și-ar dori să îmbunătățească la propria persoană.
 • Care este restaurantul său preferat.
 • Ce tip de literatură preferă.
 • Care este activitatea sa preferată atunci când este bolnav/ă.
 • Care ar fi cadoul ideal pe care și-ar dori să-l primească la ziua de naștere.
 • Ce îl/o îngrijorează sau stresează în clipa de față.
 • Care este modalitatea sa preferată de a-ți atrage atenția.
 • Care este cel mai mare vis neîmplinit al său.
 • De ce anume se simte cel mai mândru/ă.

Și bărbații adoră lucrurile mărunte

Și bărbații apreciază lucrurile mărunte

Multe persoane trăiesc cu impresia că bărbații nu sunt interesați de lucrurile mărunte. Aceștia nu par să aprecieze lucrurile simple sau subtile și le consideră pe unele dintre ele o pierdere de vreme. Însă, în realitate și ei adoră micile detalii, ca și noi.

Și ei merită mici dovezi de dragoste aducătoare de speranță, cum ar fi cuvine, sărutări sau îmbrățișări spontane. Și ei merită să fie surprinși pentru că și ei merită iubire.

Fie că ești bărbat sau femeie, trebuie să prețuiești oamenii din jurul tău. În acest sens, este o idee bună să devii un fin observator al detaliilor și să le acorzi o atenție deosebită.

Este absolut necesar să faci persoanele dragi să se simtă speciale. Arată-le că sunt importante în viața ta pentru că problemele cotidiene ne fac să uităm uneori să ne dovedim afecțiunea și să le arătăm celor din jur că sunt indispensabili pentru noi. În acest fel menții dragostea puternică.

Notă pentru cititor:

 • Dacă ești interesat să afli cum ai putea să îmbunătățești comunicarea în relațiile cu cei din jur, citește lucrările autorilor John M. Gottman și Joan DeClaire. Cărțile lor sunt foarte interesante și pot fi de mare ajutor.
 • Sursa fotografiilor: Puuung.

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.