8 lucruri despre dragoste: orice cuplu trebuie să le știe - Doza de Sănătate
 

8 lucruri despre dragoste: orice cuplu trebuie să le știe

Orice cuplu se va confrunta, la un moment dat, cu greutăți. Din acest motiv, este esențial ca tu și partenerul tău să cooperați pentru a trece peste momentele dificile. Reține următoarele 8 informații esențiale despre dragoste.
8 lucruri despre dragoste: orice cuplu trebuie să le știe
Bernardo Peña

Verificat și aprobat de psihologul Bernardo Peña.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Relațiile de cuplu se întemeiază din dragoste și necesită muncă, compasiune și dedicare pentru a avea succes. Ratele de divorț fiind în zilele noastre mai mari ca niciodată, realitatea este că multe persoane fac pași mari în cadrul unei relații fără a ști prea multe lucruri despre dragoste.

De îndată ce luna de miere se încheie, partenerii trebuie să „revină la realitate” și să își vadă mai departe de viață. În multe cazuri, suntem nevoiți să învățăm cum să facem față greutăților alături de partenerul nostru. Dacă lucrurile nu merg așa cum trebuie, este posibil ca relația să atingă un punct critic.

Dacă tocmai te-ai căsătorit sau ești pe cale să faci acest pas foarte important, ține seama de următoarele lucruri despre dragoste. Tu și partenerul tău ar trebui să le discutați înainte de a alege dacă vreți să vă împărțiți viața sau nu.

Lucruri despre dragoste pe care orice cuplu trebuie să le știe

1. Flacăra iubirii nu va fi mereu la fel de luminoasă ca în prima zi

Lipsa de dragoste după luna de miere

Oare câte persoane își abandonează căsnicia pentru că simt că flacăra iubirii s-a stins? Poate îți vine greu să îți imaginezi că sentimentele tale actuale s-ar putea schimba vreodată. Însă va trebui să înveți pe cont propriu multe lucruri despre dragoste.

Viața nu este mereu asemenea unui film de dragoste cu un final fericit. Este important să fii pregătit să faci față greutăților. Atât tu, cât și partenerul tău trebuie să înțelegeți că, deși flacăra iubirii voastre nu mai este la fel de luminoasă ca la început, asta nu înseamnă că relația voastră este un eșec.

2. Dragostea evoluează în moduri diferite

Nu trebuie neapărat să fii „îndrăgostit nebunește” de cineva pentru a avea o căsnicie fericită. Dragostea adevărată necesită timp și efort. Aceasta are nevoie de multă îngrijire pentru a putea înflori.

Poate ești una dintre acele persoane care au impresia că, în materie de dragoste, există doar două extreme: a iubi și a nu iubi. Însă această atitudine ignoră toate situațiile plasate între extreme.

Permite-i căsniciei tale să își urmeze cursul firesc. Nu analiza în exces toate piedicile care îți ies în cale. Un asemenea comportament pur și simplu te va face să îți pui sub semnul întrebării sentimentele față de partenerul tău de viață.

3. Atracția nu va fi mereu prezentă

Lucruri despre dragoste la tineri

Un fapt cert este că tu și partenerul tău nu vă veți simți mereu atrași unul de celălalt. Atracția fizică joacă un rol important în societatea noastră obsedată de imaginea personală. Cu toate acestea, trebuie totuși să reținem că, chiar dacă ai alături o persoană de care ești foarte atras, asta nu înseamnă neapărat că relația va rezista.

Scăderea atracției dintre parteneri îi poate determina pe aceștia să se întrebe dacă încă se mai iubesc sau nu. Este firesc să ne punem asemenea întrebări. Trebuie  să fim dispuși să vorbim deschis cu partenerul nostru despre acest subiect.

4. Trebuie să oferi dovezi de dragoste chiar și atunci când nu ai chef

Într-o relație de cuplu, apar uneori dificultăți. Tentația de a te purta într-un mod copilăros atunci când partenerul te rănește este foarte mare. Când te regăsești într-o asemenea situație, este posibil ca dragostea pe care o simți față de partenerul tău să scadă. Poți chiar să nu te mai simți în stare să îl tratezi cu afecțiune.

Însă, pentru ca o căsnicie să reziste, este important să renunți la mândrie. Oferă-i partenerului tău dovezi de dragoste chiar dacă nu ai chef. Gesturile mici și meschine creează resentimente într-o relație de cuplu. După o ceartă, încearcă să servești o cană de ceai sau de cafea și discută cu partenerul tău lucruri despre dragoste și nu numai.

5. O căsnicie reprezintă o călătorie în doi

Cuplu care discută lucruri despre dragoste

Poate simți că deja ți-ai atins obiectivul suprem căsătorindu-te cu partenerul tău, însă viața în doi este dificilă. Veți avea nevoie de ajutor pentru a crește și a avansa atât pe plan individual, cât și împreună.

La un moment dat, vă veți confrunta cu momente care parcă au fost special orchestrate pentru a șterge orice urmă de dragoste din relația voastră. Profitați însă de aceste emoții pentru a vă consolida relația, nu pentru a o distruge.

Dacă nu ești capabil să faci asta, căsnicia ta va suporta consecințele. Alegând să porți o conversație deschisă cu partenerul tău, vei descoperi că există numeroase moduri în care puteți să creșteți împreună.

6. Copiii produc greutăți în orice căsnicie

A avea un copil reprezintă o etapă frumoasă din viața fiecăruia dintre noi. Însă acest eveniment va crea noi obstacole într-o căsnicie. Chiar și cele mai solide relații suferă odată cu sosirea pe lume a unui copil.

Așadar, dacă simți că a venit momentul să aveți copii, vorbește cu partenerul tău. Nu îți neglija căsnicia în această perioadă. Rezervă-ți tot timpul necesar și bucură-te din plin de momentele pe care le petreceți împreună.

7. Dragostea fizică necesită o legătură emoțională

Lucruri despre dragoste și sex

Actul sexual reprezintă o modalitate prin care partenerii își pot manifesta afecțiunea reciprocă. Acesta presupune să înveți cum să oferi și să primești dragoste. Sexul nu trebuie niciodată să fie folosit pentru a obține putere, o senzație de siguranță sau validare din partea celuilalt.

Dacă o conexiune fizică are la bază dragoste, există șanse mai mici ca viața sexuală a partenerilor să decadă odată pe măsură ce căsnicia evoluează. În timp, anumite aspecte legate de sex se vor schimba. Acest lucru este firesc.

Nu uita să discuți cu partenerul tău aceste lucruri despre dragoste. Fiți deschiși și respectuoși unul față de celălalt atunci când vă comunicați sentimentele și dorințele.

8. O căsnicie nu poate supraviețui în absența comunicării

Dacă vorbești deschis cu partenerul tău, amândoi vă veți putea bucura de o căsnicie de succes. Secretele și emoțiile reprimate nu produc decât durere și vă pot distruge relația.

Învață să îți împărtășești emoțiile într-un mod constructiv, astfel încât tu și partenerul tău să fiți amândoi fericiți. Tensiunea din căsnicia voastră va scădea, iar sinceritatea vă va permite să avansați împreună.

Așa cum am menționat deja, viața într-o căsnicie nu va fi mereu ușoară. Tu și partenerul tău trebuie să lucrați împreună. Oferiți-vă constant dovezi de dragoste. Numai așa veți putea depăși cu bine toate obstacolele.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.