Partenerul te iubește sau se folosește de tine? - Doza de Sănătate
 

Partenerul te iubește sau se folosește de tine?

Când începi să te întrebi dacă partenerul tău chiar te iubește sau doar se folosește de tine, este cazul să-ți faci griji. Un lucru este clar: ceva este în neregulă.
Partenerul te iubește sau se folosește de tine?
Bernardo Peña

Verificat și aprobat de psihologul Bernardo Peña.

Ultima actualizare: 04 ianuarie, 2023

Partenerul te iubește sau se folosește de tine? Uneori opiniile noastre cu privire la dragoste ne împiedică să înțelegem ce este aceasta cu adevărat. Drept consecință, unele relații de cuplu devin toxice.

Cineva care are impresia că a iubi înseamnă a fi dependent de o persoană anume nu are cum să fie fericit. Acest individ își va folosi partenerul în diverse moduri. De pildă, el sau ea va apela la manipulare pentru a-și ține iubita sau iubitul alături.

Linia care separă „a iubi” de „a folosi” pentru a obține dragoste (sau altceva) poate fi deseori foarte subțire. Este important să fii conștient de ceea ce se întâmplă.

Așadar, partenerul te iubește sau se folosește de tine pentru a obține dragoste?

Semnale de alarmă că partenerul te iubește sau se folosește de tine

Așa cum am menționat anterior, partenerul te-ar putea folosi pentru a obține dragoste. Apelând la manipulare, te face să-i satisfaci nevoile pe care are impresia că orice persoană care îl iubește trebuie să le satisfacă.

Acest lucru reprezintă ceea ce se întâmplă de obicei în relațiile marcate de dependență emoțională intensă. Partenerul tău ar putea fi „dependent”, ceea ce înseamnă că fericirea sa depinde de tine. Astfel, pentru a-l face fericit, ești nevoit să îi satisfaci toate condițiile.

De pildă, dacă partenerul tău crede că ar trebui să faceți totul împreună, de îndată ce îi ceri puțină independență, se enervează.

Mustrarea, folosirea problemelor din trecut pentru a te răni, plânsul excesiv, dramatizarea situației și celebrul reproș „Nu mă mai iubești!”—poate apela la oricare dintre aceste arme pentru a te ataca.

O copilărie marcată de experiențe dureroase, modele negative, credințe greșite cu privire la dragoste și frica de a fi singur reprezintă cauze posibile ale acestui tip de comportament.

Ce poți face într-o asemenea situație? Nu încape discuție. Când te întrebi dacă partenerul te iubește sau se folosește de tine, iar răspunsul este cea de-a doua variantă, trebuie să ceri ajutor.

Un specialist îți poate ajuta partenerul să analizeze circumstanțele care l-au învățat să iubească într-un mod atât de nociv. Puteți profita de această experiență pentru a crește împreună și a avea o relație mai sănătoasă.

Partenerul nu te iubește, ci te rănește

Situații în care partenerul te iubește sau se folosește de tine

Poate răspunsul tău la întrebarea „Partenerul te iubește sau se folosește de tine” nu corespunde celor enumerate anterior. În acest caz, va trebui să faci investigații pentru a afla dacă nu cumva problema are alte cauze.

Unele persoane nu știu cum să iubească sau, câteodată, iubesc într-un mod nociv fără a-și da seama. Acestea îi folosesc pe cei din jur de parcă ar fi niște simple obiecte.

De pildă, un individ care își maltratează partenerul ar putea dori să se simtă superior și autoritar. În plus, este posibil ca lui sau ei să-i placă atunci când cineva i se „supune”. Acest comportament este nociv, atacând stima de sine și integritatea celuilalt.

Fie că este fizică, fie că este psihologică, maltratarea face ca o relație să fie lipsită de dragoste. Acest lucru trebuie să fie clar. O persoană care își maltratează partenerul nu știe cum să iubească, drept pentru care confundă acest sentiment cu gesturi care nu au nicio legătură cu el.

În asemenea circumstanțe, trebuie să încerci să pui capăt relației respective și să ceri ajutor. Deseori este înfricoșător, dar este normal. Vestea bună este că ai la dispoziție numeroase surse de susținere.

Relațiile lipsite de dragoste

Momente când partenerul te iubește sau se folosește de tine

Simplul fapt că te întrebi dacă partenerul te iubește sau se folosește de tine este un semnal de alarmă. Dacă totul ar fi bine, nici nu ți-ar trece prin cap să-ți pui această întrebare.

Ce fel de relație vrei să ai și de ce? Ești cu cineva care are nevoie de tine azi, dar nu și mâine? Partenerul tău îți spune „Te iubesc”, dar ziua următoare te lovește?

Ne putem gândi obsesiv la întrebarea „Mă iubește sau se folosește de mine?”, dar ar trebui să ne întrebăm și de ce suntem într-o asemenea relație.

De noi depinde dacă rămânem sau nu într-o situație îndoielnică. Nu trebuie să uităm că avem puterea să decidem dacă vrem să o perpetuăm.

În cazul în care nu te simți iubit într-o relație de cuplu, întrebarea „Partenerul te iubește sau se folosește de tine?” devine inutilă. În mod obișnuit, intuiția ta are dreptate. Fă o prioritate din a-i da ascultare.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.