Sarea de mare – 10 beneficii incredibile - Doza de Sănătate
 

Sarea de mare – 10 beneficii incredibile

Știai că, dacă înlocuiești sarea de bucătărie cu sare de mare, poți profita de beneficii pentru sănătate incredibile? Citește în continuare și ia aminte!
Sarea de mare – 10 beneficii incredibile
Maricela Jiménez López

Verificat și aprobat de medicul Maricela Jiménez López.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Sarea de mare este un produs natural care a devenit foarte popular în ultimii ani. Aceasta nu reprezintă doar o simplă alternativă pentru sarea rafinată, ci și un produs util pentru a menține o sănătate optimă.

Fiind obținută în urma evaporării apei de mare, compoziția acestui produs rămâne intactă, deoarece el nu este supus procesării industriale. Sarea de mare iese în evidență datorită conținutului său ridicat de minerale esențiale. De îndată ce sunt absorbite de organism, acestea oferă o mare varietate de beneficii.

Desigur, nu este indicat să consumăm sare de mare în exces. În caz contrar, riscăm să experimentăm efecte secundare nedorite.

Pentru că multe persoane nu știu cât de bună este sarea de mare, în articolul de azi îți prezentăm 10 dintre principalele sale proprietăți benefice. Nu le rata!

10 beneficii incredibile oferite de sarea de mare

1. Fortifică sistemul imunitar

Sarea de mare pentru imunitatea organismului

Nutrienții din componența sării de mare sunt utili pentru a stimula producția de anticorpi a sistemului imunitar. Când îl consumi în doze mici, acest aliment previne răcelile, gripa și alte infecții virale care pot ataca corpul.

2. Alcalinizează corpul

Sarea de mare susține alcalinizarea corpului. Acest beneficiu se datorează faptului că ea nu a fost expusă temperaturilor ridicate în timpul procesării, iar proprietățile sale nutritive nu au fost alterate.

Totodată, mineralele esențiale din sarea de mare contribuie la reglarea pH-ului, stimulând eliminarea toxinelor și a compușilor acizi.

3. Combate astmul

Sarea de mare pentru bolnavii de astm

Având un efect antiinflamator și calmant, sarea de mare constituie o soluție naturală împotriva iritațiilor respiratorii. Efectul său ușor expectorant reduce producția de flegmă, prevenind obstrucționarea căilor respiratorii.

De fapt, sarea de mare este foarte benefică pentru pacienții care suferă de astm, pentru că ameliorează dificultățile de respirație.

4. Protejează sănătatea cardiovasculară

Diluând o jumătate de linguriță de sare de mare în apă caldă, obții un remediu naturist care poate ține sub control colesterolul și tensiunea arterială.

Deși persoanele hipertensive nu ar trebui să consume sare de bucătărie, acestea pot ingera doze mici de sare de mare fără a experimenta probleme. Conținutul ridicat de minerale esențiale al sării de mare reduce riscul de ateroscleroză, infarct sau accident vascular cerebral.

5. Ameliorează durerile musculare

Sarea de mare alungă durerile musculare

Sarea de mare este bogată în potasiu și magneziu, două minerale esențiale pentru ca mușchii să funcționeze corect. Acești compuși reduc tensiunea, în special cea rezultată în urma activităților sportive sau solicitante.

Mai mult, potasiul și magneziul reglează nivelul electroliților, care poate fi destabilizat din cauza pierderii de fluide.

6. Combate depresia

Datorită proprietăților sale, acest ingredient natural menține nivelul de melatonină și serotonină din creier, două substanțe chimice asociate bunăstării. După ce o ingerezi, sarea de mare inhibă producția cortizolului, reducând stresul și anxietatea.

7. Susține digestia

Sarea de mare pentru o digestie optimă

Clorura din componența sării de mare stimulează producția de acizi naturali, optimizând digestia carbohidraților și a proteinelor. Absorbția acestei substanțe crește prezența enzimelor digestive și a bacteriilor sănătoase, ce colaborează pentru a asigura eliminarea deșeurilor și absorbția nutrienților.

8. Te ajută să dormi mai bine

Sarea de mare are abilitatea de a stimula producția de serotonină. Din acest motiv, ea le va fi de mare ajutor persoanelor care suferă de insomnie sau alte tulburări de somn.

Consumul de sare de mare cu apă caldă înainte de culcare relaxează mintea și corpul, provocând un somn adânc și neîntrerupt. În plus, acest amestec curăță membranele mucoase din corp, reducând sforăitul cauzat de obstrucționarea căilor respiratorii.

9. Optimizează funcționarea creierului

Sarea de mare este benefică pentru creier

Mineralele esențiale conținute de sarea de mare sunt foarte benefice în ceea ce privește funcționarea creierului. Pe măsură ce sunt absorbite de corp, acestea îmbunătățesc procesul de comunicare al celulelor cerebrale, ceea ce este esențial pentru a îmbunătăți concentrarea și memoria.

10. Previne îmbătrânirea prematură

Efectul antioxidant și alcalin al acestui produs ecologic îl face să fie un remediu util împotriva îmbătrânirii premature a celulelor. Astfel, dacă o includem în dieta noastră zilnică, sarea de mare reduce riscul declanșării bolilor cronice fizice și mintale.

Nu în ultimul rând, deoarece susține detoxificarea organismului, sarea de mare este un supliment ideal pentru a preveni ridurile și alte simptome ale îmbătrânirii premature.

Sarea de mare oferă mult mai multe beneficii decât cea rafinată. Achiziționeaz-o din cel mai apropiat plafar și consum-o în doze mici pentru a profita de toate proprietățile sale.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Farquhar WB, Edwards DG, Jurkovitz CT, Weintraub WS. Dietary sodium and health: more than just blood pressure. J Am Coll Cardiol. 2015;65(10):1042–1050. doi:10.1016/j.jacc.2014.12.039
  • Lee BH, Yang AR, Kim MY, McCurdy S, Boisvert WA. Natural sea salt consumption confers protection against hypertension and kidney damage in Dahl salt-sensitive rats [published correction appears in Food Nutr Res. 2017 Mar 20;61(1):1300375]. Food Nutr Res. 2016;61(1):1264713. Published 2016 Dec 20. doi:10.1080/16546628.2017.1264713
  • O’Dowd, C. D., Smith, M. H., Consterdine, I. E., & Lowe, J. A. (1997). Marine aerosol, sea-salt, and the marine sulphur cycle: A short review. Atmospheric Environment. https://doi.org/10.1016/S1352-2310(96)00106-9
  • DRAKE, S.L. & DRAKE, M.A.. (2010). Comparison of salty taste and time intensity of sea and land salts from around the world. Journal of Sensory Studies. 26. 25 – 34. 10.1111/j.1745-459X.2010.00317.x.
  • 2015-2020 Dietary Guidelines for Americans. U.S. Department of Health and Human Services and U.S. Department of Agriculture. https://health.gov/dietaryguidelines/2015/guidelines. Accessed Aug. 29, 2019.
  • Duyff RL. Sodium and potassium: A salty subject. In: Academy of Nutrition and Dietetics Complete Food and Nutrition Guide. 5th ed. Houghton Mifflin Harcourt; 2017.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.