Scleroterapia varicelor: în ce constă procedura?
 

Scleroterapia varicelor: în ce constă procedura?

Scleroterapia este un tratament minim invaziv pentru ameliorarea sau eliminarea venelor varicoase. În ce constă procedura?
Scleroterapia varicelor: în ce constă procedura?
Leidy Mora Molina

Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina.

Ultima actualizare: 08 ianuarie, 2023

Scleroterapia varicelor este o procedură efectuată prin injectarea unei spume iritante în vasele de sânge afectate. Poate ajuta la vindecarea și estomparea varicelor și a venelor în pânză de păianjen.

Recuperarea este simplă și rapidă. Rezultatele apar în câteva săptămâni, deși uneori durează mai mult sau sunt necesare mai multe ședințe. În orice caz, procedura are și reacții adverse. Descoperiți mai jos tot ce trebuie să știți despre scleroterapia varicelor!

Ce este scleroterapia varicelor și ce beneficii are?

Varicele sau venele varicoase sunt vene bombate localizate în principal pe picioare. Pot apărea și în alte zone ale corpului, cum ar fi vulva. Cauzele apariției lor sunt legate de problemele de circulație.

Pe lângă faptul că reprezintă o problemă estetică, ele provoacă simptome precum următoarele:

  • Mâncărime
  • Durere
  • Senzație de căldură
  • Senzație de greutate și inflamație
  • Flebită, cheaguri, hemoragii și ulcere

Există diferite alternative pentru tratamentul varicelor, ele variind de la utilizarea ciorapilor compresivi și activitatea fizică, până la tratamente cu laser și ablația cu radiofrecvență.

O procedură utilizată pe scară largă este scleroterapia varicelor. În cadrul acestei proceduri, se injectează o spumă sclerozantă, care încearcă să favorizeze vindecarea vaselor de sânge, astfel încât acestea să se închidă.

Această tehnică poate fi folosită pentru a trata venele varicoase mici, care nu provoacă probleme majore. Poate fi aplicată chiar și venelor care reapar după o intervenție chirurgicală de îndepărtare a venelor varicoase sau ca o completare a procedurii chirurgicale menționate.

Deși se face adesea în scopuri cosmetice, poate ajuta și la ameliorarea unor simptome asociate, precum inflamația, arsura, durerea și crampele.

Medic specializat în scleroterapia varicelor
Prin scleroterapie se urmărește stimularea vindecării vaselor de sânge, astfel încât acestea să se închidă.

În ce constă scleroterapia varicelor?

În ciuda faptului că este un tratament relativ simplu (care nu necesită spitalizare), trebuie să existe o pregătire prealabilă, precum și îngrijiri ulterioare.

Pregătirea prealabilă

Înainte de procedură, medicul trebuie să efectueze un examen fizic. De asemenea, trebuie să se știe dacă există patologii subiacente ale vaselor de sânge și dacă pacientul a mai primit tratamente în trecut.

Istoricul medical cuprinde următoarele:

  • Istoricul bolilor cardiace
  • Istoricul alergiilor
  • Tratamente farmacologice (în special anticoagulante)
  • Suplimente (în special fier)

Printre testele care efectuate se numără ecografia, care are rolul de a determina starea venelor.

Alte recomandări includ interzicerea epilării înainte de procedură, evitarea aplicării loțiunilor sau a altor produse și purtarea hainelor largi. Este de preferat să purtați pantaloni scurți pentru a evita frecarea.

Procedura

Scleroterapia varicelor se poate face în ambulatoriu sau într-o clinică, dar nu necesită spitalizare. Este puțin dureroasă. Nu este necesară anestezie dacă nu există sensibilitate. Soluțiile sclerozante conțin uneori lidocaină.

Procedura se efectuează urmând acești pași:

  • Pacientul se întinde.
  • Piciorul tratat este ridicat.
  • Zona se dezinfectează cu alcool.
  • Soluția sclerozantă se injectează în venă varicoasă cu un ac fin.
  • Se aplică presiune pentru a preveni întoarcerea sângelui atunci când pacientul se ridică.

Numărul de injecții și durata totală a procedurii depind de numărul și dimensiunea venelor. În medie, procedura durează mai puțin de o oră.

Îngrijire ulterioară

După injectare, pacientul trebuie să se ridice și să meargă pentru a preveni formarea cheagurilor. Acesta se poate întoarce la activitățile sale normale în aceeași zi (deși este de preferat să nu conducă).

Alte recomandări includ următoarele:

  • Nu aplicați loțiuni pe picioare, cu atât mai puțin dacă acestea conțin alcool.
  • Purtați ciorapi compresivi pentru câteva zile; în unele cazuri, până la 15 zile.
  • Evitați exercițiile în primele săptămâni după procedură; apoi, începeți treptat.
  • Nu vă expuneți picioarele la soare pentru a preveni apariția petelor.

La o lună după procedură, consultați medicul pentru a evalua rezultatele și a afla dacă sunt necesare mai multe ședințe.

Rezultate și beneficii

Soluția injectată blochează fluxul de sânge, făcând ca venele tratate să se transforme în țesut cicatricial și să dispară. Rezultatele finale apar după trei până la șase săptămâni; venele mai mari pot dispărea în patru luni. În unele cazuri, sunt necesare mai multe ședințe.

Venele tratate răspund adesea la tratament și nu recidivează; totuși, pot apărea alte vene varicoase, în funcție de stilul de viață și predispoziția genetică.

Un alt avantaj al acestui tratament este faptul că este minim invaziv. Nefiind nevoie de spitalizare, recuperarea este mai rapidă, la fel și revenirea la activitățile zilnice. De asemenea, acest tratament este mai puțin costisitor în comparație cu operația.

În ceea ce privește eficacitatea, rezultatele sunt pozitive în aproximativ 78% din cazuri. Procedura poate ajuta la reducerea simptomelor și la îmbunătățirea aspectului pielii. Cu toate acestea, este posibil ca mai mult de 20% dintre pacienți să nu observe o îmbunătățire.

Scleroterapia nu a fost suficient comparată cu alte intervenții sau tratamente pentru venele varicoase. Prin urmare, nu există o certitudine totală cu privire la siguranța și eficacitatea acesteia. Sunt necesare studii mai ample.

Specialist în scleroterapia varicelor
S-a demonstrat că scleroterapia reduce semnificativ venele varicoase în 78% din cazuri.

Posibile riscuri și efecte secundare

Injectarea de soluție sclerozantă poate fi dureroasă. De asemenea, este posibil ca această substanță să genereze o senzație de usturime sau crampe. De asemenea, apar și alte reacții adverse temporare, cum ar fi:

  • Roșeață și vânătăi în zonă
  • Răni mici.
  • Pete
  • Noduli sau inflamație
  • Bășici roșii
  • Cheaguri
  • Reacții alergice

Aceste efecte ar trebui să dispară după o perioadă scurtă de timp; dacă persistă, este necesară o vizită la medic pentru a primi un tratament, care poate include analgezice, antiinflamatoare, antihistaminice și drenaj.

În ceea ce privește complicațiile, riscul de infecție nu este exclus. Se poate, de asemenea, ca un cheag să călătorească printr-o venă. Există riscul de tromboză venoasă profundă (rar).

Alte complicații posibile sunt dezvoltarea ulcerelor sau moartea țesutului din jur (necroza pielii). Necroza apare dacă lichidul sclerozant iese din venă din cauza malpraxisului sau unui perete slăbit.

Când este contraindicată scleroterapia ?

Scleroterapia venelor varicoase este un tratament care nu trebuie folosit în anumite situații: de exemplu, dacă femeia este însărcinată sau alăptează. Nu se știe dacă provoacă anomalii la făt sau la copilul alăptat.

De asemenea, nu este recomandată persoanelor alergice la sclerozanți, celor cu cheaguri sau celor cu antecedente de tromboză. Discutați cu medicul pentru a evalua alte opțiuni de tratament.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Van den Bos R, et al. Endovenous therapies of lower extremity varicosities: A meta-analysis. Journal of Vascular Surgery. 2009; 49(1): 230–239.
  • De Ávila Oliveira R, Riera R, Vasconcelos V, Baptista-Silva JC. Injection sclerotherapy for varicose veins. Cochrane Database Syst Rev. 2021;12(12): doi 10.1002/14651858.CD001732.pub3.
  • Álvez M, Cabillón J. Ablación endovenosa por radiofrecuencia para el tratamiento de las várices. Salud Mil. 2020; 39(2): 38-7. Disponible en: https://revistasaludmilitar.uy/ojs/index.php/Rsm/article/view/108
  • Vaquero Puerta C, Del Río L, de Marino P. Tratamiento quirúrgico de las varices. Anales de la Real Academia de Medicina y Cirugía de Valladolid. 2015; 52: 33-46.
  • Ahumada M, Vioque J. Prevalencia de varices en adultos y factores asociados. Medicina Clínica. 2004; 123(17): 647-651
  • Weinmann E, Salzman E. Trombosis venosa profunda. Rev cubana med. 1996;  35(2): 118-135.
  • E. Rabe, Et al., (2020). Sclerotherapy in the treatment of varicose veins. S2k guideline of the Deutsche Gesellschaft für Phlebologie (DGP)… Disponible en: https://link.springer.com/article/10.1007/s00105-020-04705-0
  • Oliveria A, Et al., (2021). Tratamiento con escleroterapia para las varices. Disponible en: https://www.cochrane.org/es/CD001732/PVD_tratamiento-con-escleroterapia-para-las-varices

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.