11 simptome ale circulației deficitare la nivelul picioarelor
 

11 simptome ale circulației deficitare la nivelul picioarelor

De multe ori, circulația deficitară la nivelul picioarelor are la bază stilul de viață inadecvat. Cea mai bună opțiune pentru a preveni această problemă este adoptarea obiceiurilor sănătoase și mișcarea.
11 simptome ale circulației deficitare la nivelul picioarelor

Ultima actualizare: 23 septembrie, 2022

Circulația deficitară la nivelul picioarelor înseamnă că sângele trece cu dificultate prin vene și artere. De multe ori, cauzele sunt genetice, dar poate fi și o problemă dobândită. Care sunt principalele simptome ale circulației deficitare la nivelul picioarelor?

Uneori, este o afecțiune temporară, dar alteori devine o problemă cronică. Circulația deficitară la nivelul picioarelor poate fi și efectul unei boli existente în organism.

Circulația deficitară la nivelul picioarelor

Medic care analizează simptome ale circulației deficitare
Când sângele nu curge corespunzător, pot apărea diferite neplăceri.

Circulația deficitară la nivelul picioarelor este o afecțiune în care sângele nu curge corespunzător prin vene și artere. Acest lucru poate provoca diverse complicații care, uneori, devin grave.

Motivele pentru care apare această afecțiune sunt numeroase. Cele mai frecvente sunt următoarele:

  • Moștenire genetică. Este cel mai important factor. O structură inadecvată a sistemului circulator creează probleme de funcționare.
  • Sarcină. Modificările hormonale dilată venele și împiedică buna circulație a sângelui.
  • Exces de greutate și sedentarism. Sunt afecțiuni care fac mai dificilă întoarcerea sângelui de la picioare către inimă.
  • Îmbătrânire. Vasele de sânge îmbătrânesc și îngreunează circulația.
  • Utilizarea contraceptivelor. Provoacă modificări hormonale care uneori îngreunează circulația.
  • Postură greșită. Statul mult timp în picioare, așezat sau cu picioarele încrucișate face ca circulația să fie mai puțin fluidă.
  • Consum de alcool și tutun
  • Stres
  • Arterioscleroză. Este o patologie în care există plăci grase în vasele de sânge, iar acest lucru împiedică circulația normală.
  • Alte boli cronice. Diabetul netratat și hipertensiunea arterială cauzează probleme circulatorii.

11 simptome ale circulației deficitare la nivelul picioarelor

Circulația deficitară la nivelul picioarelor provoacă diverse simptome. Unele sunt evidente, cum ar fi inflamația. Altele trec neobservate, cum ar fi modificările pielii și ale unghiilor.

1. Inflamație

Inflamația este un simptom al circulației deficitare la nivelul picioarelor. Când pereții venelor sunt slabi, apare o acumulare de sânge ce duce la lărgirea vaselor. Acest lucru dă naștere faimoaselor vene varicoase. Riscul acestei afecțiuni este moderat: nu este gravă, dar poate duce la complicații.

2. Vene pânză de păianjen

Venele pânză de păianjen sunt vene mici dilatate, vizibile sub piele. Sunt asemănătoare cu pânza de păianjen sau cu ramurile unui copac. Sunt aproape întotdeauna roșii, nu ies în evidență și nu au volum. Seamănă cu venele varicoase, dar sunt mai mici. Apar din cauza circulației deficitare la nivelul picioarelor.

3. Furnicături și crampe

Furnicăturile la nivelul picioarelor indică faptul că circulația este deficitară. Dacă pe lângă acest simptom există și crampe, înseamnă că problema poate fi gravă. Acest lucru poate fi cauzat de depozitele de grăsime care blochează fluxul sanguin normal.

4. Modificări ale unghiilor de la picioare

Circulația deficitară poate provoca modificări ale culorii și volumului unghiilor de la picioare. Dacă devin mai groase și au o nuanță albastru spre violet, acest lucru poate apărea din cauza oxigenării slabe. Acest simptom apare și în bolile respiratorii sau cardiace.

5. Modificări ale culorii pielii

Când culoarea pielii de pe picioare se schimbă, circulația poate fi deficitară. Picioarele sunt mai albicioase sau violet. De asemenea, este posibil ca pe picioare să apară pete maronii, ceea ce înseamnă că problema a avansat.

6. Oboseală și senzație de greutate

Oboseala ce apare imediat și senzația de greutate la nivel extremităților este unul dintre simptomele circulației proaste. Nutrienții nu ajung corect în aceste zone din cauza circulației anormale.

7. Schimbări de temperatură

Când sângele nu curge corect, picioarele par foarte calde sau foarte reci. Fluxul sanguin nu este normal și sângele are nevoie de mai mult timp pentru a ajunge la extremități. Acest lucru produce schimbări de temperatură.

8. Piele uscată și tare

Circulația slabă la nivelul picioarelor duce la modificarea texturii pielii. Pielea devine mai rigidă și mai uscată și, de asemenea, pare mai groasă. Procesul poate apărea descuamarea. Nu este întotdeauna un semn de circulație deficitară.

9. Vindecare lentă

Dacă sângele circulă lent, celulele albe nu se mișcă cu o viteză adecvată. Acest lucru afectează mecanismele imunitare. Din acest motiv, rănile se vindecă mai greu. De fapt, uneori apar răni care se pot transforma în ulcere.

10. Claudicație intermitentă

Claudicația intermitentă este unul dintre simptomele arteriosclerozei. Apare blocarea arterelor din cauza acumulării de depozite grase. Unul dintre efecte este circulația slabă la nivelul picioarelor. O persoană cu această patologie experimentează durere după câțiva pași.

11. Alte semne

Alte două semne de circulație deficitară la nivelul picioarelor sunt considerate a fi lipsa părului în această zonă și crăparea călcâielor. Aceste manifestări nu pot fi abordate ca simptome directe, dar sugerează faptul că pot exista probleme circulatorii.

Ce faceți dacă aveți simptome ale circulației deficitare?

Masaj la nivelul picioarelor
Exercițiile fizice regulate pot ajuta la îmbunătățirea circulației sângelui la nivelul picioarelor.

Evident, tratamentul circulației deficitare la nivelul picioarelor depinde de cauza care o produce. Se recomandă să nu stăm în aceeași poziție o perioadă lungă de timp, să facem mișcare regulat și să purtăm haine și pantofi confortabili.

Dacă problema reapare, cel mai bine este să consultăm medicul. Este posibil să fie necesare unele ajustări ale dietei și ale stilului de viață. În unele cazuri, se recomandă utilizarea ciorapilor compresivi și dobândirea de obiceiuri precum ridicarea picioarelor seara pentru câteva minute.

Dacă problema este mai gravă sau există o boală de bază, medicul ne va oferi toate sfaturi necesare. În funcție de starea fiecărui pacient, pot exista diferite opțiuni de tratament.

Preveniți circulația proastă cu obiceiuri sănătoase

Circulația slabă la nivelul picioarelor nu este ceva ce poate fi trecut cu vederea. Dacă simptomele apar foarte des sau sunt foarte intense, cel mai bine este să discutați cu medicul.

Un stil de viață sănătos este cel mai bun mod de a preveni circulația deficitară la nivelul picioarelor. A mânca alimente sănătoase, a face mișcare regulat, a dormi bine și a menține o bună dispoziție sunt stâlpii de temelie ai sănătății optime.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Rueda Pérez, C. A. (2021). Visualización de venas y arterias por contraste de fase de rayos X.
  • Arrate Negret, M. M., Linares Despaigne, M. D. J., Molina Hechavarría, V., Sánchez Imbert, N., & Arias Carbonell, M. M. (2013). Efectos secundarios de los anticonceptivos hormonales en usuarias del método asistentes a las consultas de planificación familiar. Medisan, 17(3), 415-425.
  • Calderón Simbaña, J. A. (2021). Sistema Masajeador para las extremidades inferiores (Bachelor’s thesis).

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.