Obiceiuri pentru eliminarea venelor varicoase - Doza de Sănătate
 

Obiceiuri pentru eliminarea venelor varicoase

Varicele sunt inestetice și pot fi un semn al unei probleme circulatorii. Din fericire, le poți ameliora adoptând obiceiuri sănătoase. Citește acest articol pentru a afla cum!
Obiceiuri pentru eliminarea venelor varicoase
Sergio Alonso Castrillejo

Verificat și aprobat de farmacistul Sergio Alonso Castrillejo.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Există o serie de obiceiuri sănătoase care pot ajuta la eliminarea venelor varicoase în mod natural. Deși medicii trebuie să opereze cele mai grave cazuri folosind proceduri specifice, venele varicoase obișnuite pot fi eliminate cu ajutorul unor schimbări în rutina zilnică. Te afectează această problemă?

Varicele sunt vene mărite, răsucite, care ajung adesea la suprafeței pielii. Sunt de culoare violet sau albastră și, de obicei, se dezvoltă pe picioare. Din păcate, nu există o metodă 100% eficientă pentru a le preveni. Cu toate acestea, există câteva lucruri pe care le poți face pentru a le împiedica să se înrăutățească. Descoperă ce trebuie să faci în acest articol!

Obiceiuri pentru eliminarea venelor varicoase

Varicele sunt cauzate de o problemă a supapelor unidirecționale ale vaselor de sânge, a căror funcție este de a regla circulația. Deoarece nu sunt capabile să întoarcă sângele către inimă în mod optim, venele se dilată și capătă acel aspect caracteristic.

De fapt, dincolo de venele proeminente, varicele pot provoca și alte disconforturi, cum ar fi senzația de greutate la nivelul picioarelor, durere sau umflături, printre altele. Din fericire, pentru a evita aceste complicații, există mai multe opțiuni pentru eliminarea venelor varicoase în mod natural. Adoptă acum aceste obiceiuri!

1. Fă sport și întinde-ți picioarele

Exerciții pentru ameliorarea venelor varicoase
Sportul întărește circulația la nivelul picioarelor, ceea ce ajută la prevenirea și, în unele cazuri, la ameliorarea varicelor.

Când vine vorba de ameliorarea varicelor în mod natural, este important să renunți la sedentarism. Sportul și întinderea picioarelor poate ajuta la îmbunătățirea circulației. De fapt, acest obicei este esențial și pentru evitarea altor boli care afectează sănătatea circulatorie.

Sfaturi:

 • Petrece cel puțin 20 de minute pe zi făcând exerciții fizice.
 • Include exerciții pentru a-ți lucra picioarele și gambele.
 • Întinde-ți mușchii înainte de a face sport.
 • Dacă preferi, poți face o rutină de yoga. Pozițiile de yoga sunt foarte benefice în îmbunătățirea circulației și tonifierea mușchilor.

2. Ridică picioarele

Pentru o senzație rapidă de ameliorare a durerii și disconfortului produs de varice, ridică picioarele spre tavan pentru câteva minute. Acest exercițiu simplu facilitează fluxul de sânge în partea inferioară a corpului, ajutându-l să revină în inimă.

Sfaturi:

 • Ține picioarele sus pe o masă sau întinde-le pe un perete.
 • De asemenea, poți să te întinzi în pat și să-ți odihnești picioarele pe trei sau patru perne.
 • Ține picioarele ridicate timp de 15 minute consecutive.

3. Evită să stai în picioare sau să stai jos mult timp

Statul la birou provoacă dureri de spate
Perioadele de inactivitate afectează semnificativ retenția de lichide la nivelul picioarelor prin încetinirea fluxului sanguin.

Statul în aceeași poziție pentru o perioadă lungă de timp poate provoca dificultăți de circulație. Statul în picioare sau așezat mult timp crește presiunea venelor de la nivelul picioarelor și îngreunează revenirea sângelui în inimă. Acest lucru face ca sângele să se acumuleze și crește inflamația.

Sfaturi:

 • Mută-ți picioarele de mai multe ori pe zi, mai ales în timp ce stai la birou.
 • Fă exerciții de stretching cel puțin de două ori pe zi.
 • Ridică picioarele timp de 15 minute, de două sau trei ori pe zi.

4. Poartă șosete de compresie pentru ameliorarea varicelor

Șosetele de compresie sunt o resursă foarte utilă atunci când vine vorba de ameliorarea varicelor. Folosirea lor zilnică ajută la menținerea valvelor venelor în poziția corectă, favorizând circulația sângelui. De fapt, ele contribuie la reducerea umflăturilor, a arsurilor și a altor disconforturi cauzate de această afecțiune.

Sfaturi:

 • Poartă șosete compresive în timpul zilei. Acest lucru te va ajuta să reduci crampele pe timp de noapte.
 • Discută cu medicul pentru a afla care sunt cele mai bune șosete de compresie: ușoare, moderate, puternice sau extrem de puternice.

5. Fă dușuri reci

Duș rece pentru eliminarea venelor varicoase
Apa rece favorizează vasoconstricția (îngustarea vaselor de sânge) la nivelul picioarelor și îmbunătățește fluxul sanguin.

Dușurile reci servesc drept terapie pentru ameliorarea varicelor și a simptomelor asociate. Atunci când îți acoperi corpul cu apă rece, aceasta determină contractarea vaselor de sânge, ceea ce duce la ameliorarea inflamației și a senzației de greutate. De fapt, ajută la eliminarea crampelor și a disconfortului general.

Sfaturi:

 • Dacă simți durere sau ai umflături la sfârșitul zilei, fă un duș cu apă rece.
 • Evită să faci băi fierbinți sau să petreci mult timp în căzi cu hidromasaj. Deși căldura pare să fie relaxantă, are un efect negativ asupra persoanelor cu vene varicoase.

Pentru a ameliora varicele, reține acest lucru!

Supapele venelor tind să se slăbească ca parte a procesului natural de îmbătrânire. Prin urmare, nu poți face mare lucru în cazul factorilor precum vârsta, sexul sau istoricul familial. Cu toate acestea, aplicarea sfaturilor de mai sus și menținerea unei diete sănătoase te pot ajuta să ameliorezi simptomele venelor varicoase.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.