Chirurgia cu endolaser pentru varice: în ce constă și care sunt beneficiile
 

Chirurgia cu endolaser pentru varice: în ce constă și care sunt beneficiile

În prezent, există diverse opțiuni pentru tratamentul varicelor, de la remedii la domiciliu până la intervenții chirurgicale. În continuare, vom discuta despre chirurgia cu endolaser.
Chirurgia cu endolaser pentru varice: în ce constă și care sunt beneficiile
Leidy Mora Molina

Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina.

Ultima actualizare: 31 decembrie, 2022

Chirurgia cu endolaser este o procedură utilă pentru a scăpa de varice. Aceasta folosește un dispozitiv care încălzește venele bolnave pentru a le sigila. Este eficientă, minim invazivă și nu necesită spitalizare. În plus, nu prezintă riscuri și există relativ puține efecte secundare. În continuare, vom detalia această tehnică.

Varicele: cauze și tratamente

Varicele sunt dilatații anormale ale venelor. Deși apar frecvent pe picioare, pot apărea și în alte părți ale corpului. Există chiar și varice vulvare și esofagiene.

Cauza acestei probleme are de-a face cu slăbiciunea pereților venoși și a valvelor, ceea ce are ca rezultat un flux neregulat de sânge către inimă. Venele se măresc și se deformează.

Medic care tratează varice
Înainte de efectuarea intervenției chirurgicale, venele varicoase sunt marcate cu un creion.

Există diverși factori de risc legați de apariția venelor varicoase, precum:

  • Sarcină
  • Supraponderalitate
  • Stil de viață sedentar
  • Staul în picioare sau așezat mult timp
  • Contraceptive
  • Vârstă înaintată
  • Sex feminin
  • Genetică

Studiile nu au stabilit o corelație clară între alcoolism sau fumat și prezența venelor varicoase.

Chirurgia cu endolaser pentru varice

În tratamentul varicelor, există diverse opțiuni, de la remedii la domiciliu până la proceduri estetice:

  • Chirurgie (fleboextracție)
  • Ultrasunete
  • Unde radio
  • Utilizarea ciorapilor compresivi
  • Argilă verde
  • Ardei Cayenne

În plus, există și o intervenție chirurgicală cu endolaser pentru varice. Aceasta este o procedură care constă în introducerea în venă a unui laser cu diodă, de aproximativ 300 până la 600 microni.

Sângele transmite energia, fără a o altera, către structurile adiacente. La atingerea temperaturii de 85 °C, în interiorul venei se produce un efect de fotocoagulare, realizându-se închiderea ei progresivă.

În ce constă chirurgia cu endolaser pentru varice?

În vederea efectuării unei intervenții chirurgicale cu endolaser pentru tratamentul varicelor, pacientul trebuie să se prezinte la consultație pentru a-și afla starea generală de sănătate. Acesta trebuie evaluat mai ales de persoana care urmează să se ocupe de anestezie.

Nu este necesară o pregătire prealabilă. În cadrul procedurii, se parcurg o serie de pași, care sunt descriși mai jos:

  1. Venele sunt desenate cu un creion dermografic ghidat de ultrasunete.
  2. Anestezie locală: se aplică lidocaină la locul puncției și se așteaptă puțin să își facă efectul.
  3. Intumescență: zona venoasă este separată de piele prin injectarea de soluție salină în țesutul subcutanat.
  4. Introducerea dispozitivului: se efectuează o mică disecție pentru introducerea cateterului cu fibră optică.
  5. Eliberare de energie: laserul emite energie în interiorul venei.
  6. Ocluzia este verificată prin ecografie Doppler.

Durata totală a procedurii este mai mică de o oră. După o perioadă ușoară de recuperare, pacientul este externat și poate reveni la activitățile zilnice.

Avantajele și beneficiile operației cu endolaser

Chirurgi care folosesc endolaser pentru varice
Chirurgia cu endolaser este minim invazivă.

Chirurgia cu endolaser este eficientă și ajută la eliminarea definitivă a venelor varicoase tratate . De obicei, este suficientă o singură ședință.

După cum am menționat, este o procedură minim invazivă care nu necesită spitalizare. Prin urmare, spre deosebire de operația convențională, nu se fac incizii sau cusături și nici nu se pun bandaje.

Recuperarea este imediată. Intervenția nu necesită odihnă și nici nu afectează activitățile zilnice ale pacientului, care se poate întoarce imediat la muncă.

Tratamentul cu endolaser îmbunătățește hemodinamica extremităților și ajută la prevenirea complicațiilor care apar ca urmare a venelor varicoase, cum ar fi ulcerul sau tromboflebita.

Riscuri și contraindicații ale operației cu endolaser

Aceasta este o procedură ușoară și, deoarece se efectuează sub anestezie, este nedureroasă. Cu toate acestea, în unele cazuri, pot exista o ușoară sensibilitate și vânătăi, care dispar rapid.

În prezent, intervenția poate fi aplicată la toate venele varicoase, chiar și la persoanele care au fost operate anterior. Este recomandată în special atunci când există o insuficiență ostială a venei safene. Operația cu endolaser nu prezintă riscuri majore, atât timp cât este efectuată de un profesionist cu experiență.

O problemă care necesită o atenție sporită

Varicele pot fi tratate prin diverse proceduri eficiente. Odată sigilată, vena devine nefuncțională. Cu toate acestea, deoarece sistemul venos este atât de complex, pot apărea ramificații neprevăzute chiar și după intervenție chirurgicală.

În această ordine de idei, este necesar să fim conștienți de faptul că tratamentele elimină varicele existente în acel moment. La persoanele cu predispoziție, problema poate reapărea în alte zone, adică în venele care nu au fost afectate. De aici rezultă importanța urmăririi pacientului după intervenție.

Se recomandă măsuri de prevenție. Printre acestea se numără practicarea sportului, adoptarea unei alimentații sănătoase, evitarea supraponderalității, purtarea de ciorapi compresivi și evitarea hainelor strâmte.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Ahumada M, Vioque J. Prevalencia de varices en adultos y factores asociados. Medicina Clínica. 2004; 123(17): 647-651.
  • Espinóla C, Bernal M, Aucejo M, Villalba J. Prevalencia de varices en miembros inferiores en el personal del Hospital de Clínicas. Rev Chil Cir. 2007;  59(5): 342-347.
  • Silva M, Vallejo J, Castrillón R, Calero A, Sañaicela G, Orellana P. Estudio clínico comparativo de los efectos indeseables de los anticonceptivos orales. Rev Fac Cien Med (Quito). 2017; 22(1): 33-35.
  • Sánchez B, Moreno M, Soriano P, et al. Tratamiento estético de las várices mediante esclerosis y escleromicrocirugía. Rev Mex Angiol. 2006; 34(2): 63-69.
  • Martínez Sanz R, De la Lana R, Marinero González A. Láser endovenoso: tratamiento de las varices por termoesclerosis. Revista Española de Investigaciones Quirúrgicas. 2005; 3(2): 79-82.
  • Vásquez R. Varices y sus complicaciones. Bol. Hosp. San Juan de Dios. 1983; 30(2): 108-111.
  • Martinessi V, Sánchez Carpio C, Dibenedetto N, Canavoso L, Gerónimo S. Insuficiencia ostial de la safena interna: tratamiento ambulatorio mediante ligadura con preservación de la safena in situ. Rev. Fac. Cienc. Méd. 2007; 64(2): 34-39.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.