Secrețiile maro în sarcină: ce înseamnă?
 

Secrețiile maro în sarcină: ce înseamnă?

Apariția unei secreții maro în timpul sarcinii este foarte frecventă. Aproape întotdeauna are de-a face cu cauze naturale și dispare de la sine. Când să mergeți la doctor?
Secrețiile maro în sarcină: ce înseamnă?

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Secrețiile maro în sarcină sunt un simptom relativ comun. Important este să nu fie însoțite de alte simptome, să fie în cantități mici și să nu dureze mai mult de trei zile.

Acestea fiind spuse, ideal este să solicitați un consult ginecolog pentru a exclude posibilele complicații. În general, secrețiile trebuie să fie albe pe toată durata sarcinii. Deci, de ce apare această modificare a culorii? În continuare, vom aborda posibilele cauze.

Secrețiile maro în sarcină

Se estimează că 1 din 5 femei se confruntă cu secrețiile maro în sarcină. În mod normal, apar atunci când ovulul fecundat se implantează în peretele uterului, adică la începutul sarcinii. De fapt, sunt adesea confundate cu menstruația.

Aceste fluide sunt compuse din sânge coagulat. Textura lor este mai ușoară și volumul este mai redus decât la sângerarea menstruală. În plus, în majoritatea cazurilor durează doar câteva ore.

În orice caz, dacă durează câteva zile sau săptămâni, devin motiv de consult medical. Ca regulă generală, scurgerile maro apar în primul trimestru de sarcină. Nu ar trebui să provoace alte simptome, precum durere sau mâncărime și nu ar trebui să aibă un miros sau consistență ciudat.

Secrețiile maro în sarcină

De ce apar secrețiile maro în sarcină?

Există adesea două motive. Primul este implantarea. Ovulul fertilizat trebuie să călătorească din trompele uterine către uter. Acolo aderă la mucoasa acestui organ, ceea ce poate genera anumite detașări care se manifestă prin aceste fluide.

Acest proces are loc între 7 și 14 zile de la concepție. De obicei, există mai întâi un flux de culoare roz și consistență gelatinoasă. Apoi, o scurgere maro. Scurgerile au o consistență fină și nu au un miros urât.

Al doilea motiv sunt schimbările hormonale. Există un procent de femei care observă pete pe tot parcursul sarcinii. Secreția este foarte redusă și nu există alte simptome.

Dacă fluxul apare simultan cu simptome precum durere, mâncărime, febră sau modificări ciudate ale consistenței, pot exista următoarele probleme:

Infecţie

Bolile cu transmitere sexuală sau infecțiile urinare pot duce la secreții maronii în timpul sarcinii. În acest caz, există și alte simptome, precum durere sau arsuri la urinare, disconfort în zona pelvină, mâncărime și miros urât.

Abrupție placentară

În unele cazuri, acest simptom arată că placenta s-a detașat prematur. Apare în timpul celui de-al treilea trimestru de sarcină. Placenta este prea subțire și vasele de sânge din stratul superior sunt deteriorate. Din acest motiv, scurgerea este maro.

Fibrom uterin

Fibroamele uterine sunt tumori benigne care apar în uter. Acestea au multe vase de sânge. Uneori, sunt localizate în așa fel încât pot sângera cu ușurință.

Sarcină extrauterină

Se vorbește despre sarcină extrauterină atunci când implantarea embrionului are loc în afara uterului. Unul dintre simptomele acestei afecțiuni este scurgerea brună sau sângerarea în afara perioadei menstruale. În plus, există dureri abdominale severe, sensibilitate în zona pelvină și o senzație de greutate în vagin.

Întrerupere de sarcină

Secreția maro în timpul sarcinii poate fi, de asemenea, un semn de avort spontan. Apare înainte de săptămâna 20 și este însoțit de simptome cum ar fi dureri abdominale severe, pierderi inodore de lichid din vagin, febră și frisoane.

Alte cauze ale scurgerii maro în timpul sarcinii

  • O altă cauză posibilă este traumatismul genital. Acest lucru se întâmplă adesea când faceți sex și penisul lovește peretele colului uterin. Lovitura provoacă sângerări ușoare care conferă secrețiilor vaginale acea culoare.
  • Polipii din uter au potențialul de a provoca acest simptom.
  • De asemenea, secreția maro ar putea fi un semn al cancerului de col uterin. Acest lucru nu afectează sarcina dacă nu este într-un stadiu avansat.

Tipuri de secreții maro în timpul sarcinii și semnificația lor

Semnificația scurgerii brune în timpul sarcinii variază în funcție de trimestrul în care apare și de alte circumstanțe.

Primul trimestru de sarcină

Secrețiile maro în timpul sarcinii sunt mai frecvente în primul trimestru; mai exact, la începutul sarcinii. Dacă sunt însoțite de alte simptome, în special de durere, sunt un semn al unei sarcini extrauterine sau al riscului de avort spontan.

Al doilea trimestru

Este neobișnuit să existe scurgeri maro în timpul sarcinii în al doilea trimestru. Riscul de avort spontan rămâne, dar este foarte scăzut. Dacă există durere, cel mai probabil vorbim despre o desprindere de placentă. Acest lucru ar trebui să fie analizat de medic cât mai curând posibil.

Al treilea trimestru

În timpul celui de-al treilea trimestru, există mai multe șanse de apariție a unei infecții. De asemenea, este posibil ca modificările hormonale să provoace eroziunea colului uterin și să genereze secreții. Acest lucru nu este, de obicei, un motiv de îngrijorare.

Pe lângă cele de mai sus, spre sfârșitul sarcinii este expulzat un dop mucos, ceea ce înseamnă ca a sosit momentul nașterii.

După sex

Colul uterin este mai sensibil în timpul sarcinii. Din acest motiv, nu este neobișnuit să apară sângerări ușoare după actul sexual. Nu este nimic de care să vă faceți griji, cu excepția cazului în care există și alte simptome.

Sarcină gemelară

În cele din urmă, acest simptom este mai frecvent atunci când există mai mult de un copil în gestație. Acest lucru este normal, atâta timp cât descărcarea nu are un miros neplăcut sau o textură ciudată. De asemenea, nu ar trebui să existe alte simptome.

Când să mergeți la medic?

Ca regulă generală, scurgerile maro în timpul sarcinii nu ar trebui să fie abundente. De asemenea, nu ar trebui să aibă caracteristici neobișnuite, cum ar fi un miros urât sau o textură brânzoasă. Dacă sunt rare, fine și durează câteva ore sau câteva zile, nu este nevoie să consultați medicul.

În acest sens, trebuie luate în considerare trei variabile fundamentale:

  • Cantitatea. O cantitate mare justifică o vizită la medic.
  • Durata. Mai mult de trei zile este motiv de alertă.
  • Trimestrul. Ca regula generala, dacă fluxul apare după primul trimestru, este indicat sa mergeți la un profesionist.
Medic care vorbește despre secrețiile maro în sarcină

Ce este de reținut despre secrețiile maro în sarcină?

Secreția maro în timpul sarcinii nu este un semn îngrijorător în sine. Între un sfert și o cincime dintre femei au acest simptom, mai ales la începutul sarcinii. Așadar, nu este nevoie să intrați în panică sau să presupuneți că ceva nu este în regulă.

Atunci când simptomul apare în al doilea sau al treilea trimestru de sarcină, cel mai bine este să consultați un medic, chiar dacă nu există alte simptome. De asemenea, este o idee bună să faceți acest lucru dacă aveți anumite dubii.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Kim SM, Kim JS. A Review of Mechanisms of Implantation. Dev Reprod. 2017;21(4):351-359. doi:10.12717/DR.2017.21.4.351
  • Khaskheli, Meharunnissa et al. “Vaginal discharge during pregnancy and associated adverse maternal and perinatal outcomes.” Pakistan journal of medical sciences vol. 37,5 (2021): 1302-1308. doi:10.12669/pjms.37.5.4187

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.