Ce cauzează secrețiile vaginale în sarcină? - Doza de Sănătate
 

Ce cauzează secrețiile vaginale în sarcină?

În timpul sarcinii, schimbările din corp pot provoca surprize și pot crea griji. Prin urmare, este mai bine să fii pregătită și să știi la ce să te aștepți.
Ce cauzează secrețiile vaginale în sarcină?
Sergio Alonso Castrillejo

Verificat și aprobat de farmacistul Sergio Alonso Castrillejo.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Din momentul în care o femeie rămâne însărcinată, corpul ei începe să sufere mari schimbări. Una dintre primele schimbări pe care le poți observa este creșterea cantității secrețiilor vaginale. Totuși, acest lucru este normal și, în general, nu indică o problemă. Cauzele pot varia și, uneori, pot indica o complicație. Ce cauzează secrețiile vaginale în sarcină?

Leucoreea, cunoscută și sub numele de secreție vaginală abundentă în timpul sarcinii, este un mucus cervical gros, alb sau limpede, lăptos, care începe să apară la doar două săptămâni după fertilizarea ovulului. Hormonii placentari produc acest lichid pentru a proteja colul uterin.

Pe măsură ce săptămânile trec, secrețiile vaginale cresc în cantitate și devin mai deranjante în ultimele câteva săptămâni înainte de naștere. Acest lucru se datorează faptului că bebelușul începe să apese cu capul, împingând fluidele cervicale.

Când ar trebui să te îngrijoreze secrețiile vaginale în sarcină?

Dacă lichidul vaginal are alte caracteristici în timpul sarcinii, poate exista o problemă. În acest caz, trebuie să te adresezi întotdeauna medicului ginecolog.

Infecția vaginală

Bacterii ce produs infecții vaginale
Candidoza sau infecția fungică este o infecție foarte frecventă la femei și este cauzată de un dezechilibru al microbiotei vaginale.

Infecțiile vaginale sunt frecvente în timpul sarcinii, mai ales după al doilea trimestru. Când apar, secreția este verzuie sau galbenă, are un miros puternic și poate fi însoțită de iritație și senzație de mâncărime. Poți simți arsuri și atunci când urinezi sau faci sex.

Infecția fungică sau candidoza vaginală este cauzată de un dezechilibru al nivelului de pH al mucoasei, ceea ce favorizează dezvoltarea ciupercii numite Candida. De asemenea, nivelurile ridicate de zahăr din fluidele vaginale normale creează un mediu propice dezvoltării ciupercii.

Deși infecția vaginală nu reprezintă niciun pericol, îți recomandăm să mergi la medic cât mai curând posibil pentru a începe tratamentul. Dacă nu o tratezi, poți transmite infecția copilului în timpul nașterii.

În timpul sarcinii, cel mai frecvent tratament este reprezentat de creme și supozitoare, deoarece oamenii de știință nu sunt siguri de efectele pe care medicamentele orale le au asupra fătului.

Pentru a preveni infecțiile vaginale, Asociația Americană a Sarcinii recomandă următoarele:

 • Poartă lenjerie intimă din bumbac.
 • Spală-te doar cu săpunuri neutre fără parfum.
 • Usucă zona genitală cu un uscător de păr la temperatură scăzută.
 • Șterge-te din față în spate după ce ai mers la toaletă.
 • Nu purta costumul de baie umed după înot.
 • Fă baie, usucă-te bine și schimbă-ți hainele după ce faci sport.
 • Nu utiliza dușuri sau spray-uri vaginale.
 • Mănâncă iaurt cu probiotice și redu consumul de zahăr.

Vaginoza și secrețiile vaginale în sarcină

Vaginoza apare atunci când populația de bacterii din vagin ajunge la niveluri mai mari decât cele normale. Cauza exactă a vaginozei bacteriene este necunoscută, dar se crede că poate fi declanșată de actul sexual. Deși nu este foarte frecventă, aproximativ 10% dintre femei suferă de vaginoză bacteriană.

Vaginoza bacteriană nu are întotdeauna simptome, dar uneori produce un lichid cenușiu, cu miros de pește. Medicii fac mai multe teste în timpul sarcinii pentru a determina prezența vaginozei bacteriene.

Această infecție poate provoca nașteri premature și chiar avorturi spontane. Medicii o tratează, de obicei, cu antibiotice orale sau creme.

Bolile cu transmitere sexuală

Doctor care analizează secrețiile vaginale în sarcină
Bolile cu transmitere sexuală cauzează secreții care pot pune în pericol sănătatea femeii și a bebelușului.

Dacă ai o boală cu transmitere sexuală, cum ar fi gonoreea, chlamydia, sifilisul sau trichomoniaza, aceasta determină excesul de lichide vaginale. De obicei, secrețiile sunt gălbui sau verzui și au mirosuri puternice.

Aceste boli pot provoca nașteri premature și avort spontan și pot fi transmise și bebelușului în timpul nașterii, uneori cu consecințe grave pentru sănătatea acestuia.

Placenta previa

Dacă placenta blochează colul uterin în uterul inferior în ultimele câteva săptămâni de sarcină, în loc să se deplaseze în uter, apare ceea ce se numește placenta previa.

Această afecțiune poate provoca sângerări anormale în timpul sarcinii și la naștere. Placenta previa este detectată prin ecografii de rutină începând cu săptămâna a 20-a de sarcină.

În general, femeile care au placenta previa ar trebui să continue sarcina întinse în pat și mergând la controale mai des decât în mod normal. În cazuri extreme, ar putea necesita repaus spitalicesc sau o naștere timpurie prin cezariană.

Secrețiile vaginale în sarcină: ce poți face?

Gravidă cu burta la vedere
Igiena adecvată a organelor genitale este foarte importantă încă de la începutul sarcinii.

În cazurile normale de leucoree, nu poți face multe pentru a evita problema. Cu toate acestea, îți recomandăm să acorzi mai multă atenție igienei genitale pentru a evita alte complicații.

 • Păstrează zona genitală curată și uscată.
 • Șterge-te întotdeauna din față în spate.
 • Folosește lenjerie de corp din bumbac.

Trebuie să-ți suni medicul cât mai curând posibil dacă observi modificări ale cantității, culorii și mirosului secrețiilor în timpul sarcinii.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.